Priština formirala komisiju za osudu ratnih zločina Srbije po uzoru na Srebrenicu

Rezolucija bi se posle koristila kao osnov iz koje bi proizašli drugi akti, kojim bi se osudili zločini genocida i usvojili zakoni - rekao je šef poslanika Socijaldemokratske inicijative

  • 6

Skupština tzv. Kosova je sa 66 glasova usvojila odluku o formiranju ad hok komisije za osudu ratnih zločina koje je Srbija izvršila na Kosovu.

Predlažući formiranje komisije, šef poslanika Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi je rekao da su za model imali rezoluciju o Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament.

- Ja mislim i verujem da u našoj Skupštini, ali i šire, imamo stručnjake koji mogu pomoći, ali model EP trebalo bi da je dovoljan.

Foto: AP/Tanjug

Rezolucija bi se posle koristila kao osnov iz koje bi proizašli drugi akti, kojim bi se osudili zločini genocida i usvojili zakoni - kazao je Šerifi.

Njegov predlog je naišao na opštu podršku svih poslaničkih grupa, nakon čega je utvrđen i sastav komisije.

Podsetimo, Dardan Gaši, član prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, ranije je najavio da će tražiti formiranje suda koje su na Kosovu tokom poslednjeg rata rata počinili Srbi.

- Odlučni smo da tražimo pravdu za ratne zločine - rekao je on, i dodao da će tim nastojati da formira međunarodni sud koji će se baviti tim zločinima.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.V.

    15. april 2019 | 15:21

    Siptari zlocinci.Oni znaju sta su radili.Dobicete kaznu.Bog je spor Ali nikoga nije zaboravio.Klinton sto je zasluzio to je i dobijo. Hvatali sta ljude i vatili organe,

  • Dika

    15. april 2019 | 16:14

    Jednostavan odgovor: svakog šiptara starijeg od 36 godina prilikom prolaska kroz Srbiju privesti i procesuirati za ratni zločin nad srbima, posebno zbog proterivanja sa vekovnih ognjišta.

  • Kiza

    15. april 2019 | 15:58

    Sto pre i mi Srbi da donesemo istu odlukunu skupstini za sve zlocine koje su ustase, balije i siptari pocinili i da svako negiranje istih bude kaznjivo zakonom i kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA