52

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" položena urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković: Porodica nije prisustvovala sahrani (FOTO) (VIDEO)

Urna sa posmrtnim ostacima je položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug

Mira Marković, komemoracija
Foto: Marko Jovanović

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

15:37 - GOVOR ODRŽAO I BIVŠI ZET PORODICE MARKOVIĆ - MILOŠEVIĆ

Slobodan Bulatović se obratio u ime porodice. On je pročitao pismo Marije Milošević, sa kojom je bio u braku.

15:34 - UZ PESMU "PODMOSKOVSKE VEČERI" POLOŽENA URNA

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković položena je u grob.

Uz pesmu "Podmoskovske večeri" urna sa posmrtnim ostacima Mire Marković položena je u grob-Foto: Telegraf

15:16 - GOVOR DRŽI I MOMIR BULATOVIĆ

Momir Bulatović je, tokom govora koji je održao na grobu Mirjane Marković i Slobodana Miloševića, zatražio aboliciju za porodicu Milošević.

15:07 - GOVOR DRŽI MILOVAN BOJIĆ

Posle opela okupljenima se obratio Milovan Bojić, nekadašnji ministar zdravlja.

Posle opela okupljenima se obratio Milovan Bojić, nekadašnji ministar zdravlja-Foto: Marko Jovanović

- Posle skoro dve decenije vratila si se kod svog supruga - rekao je Bojić.

15:00 - ŠTA PIŠE NA URNI SA POSMRTNIM OSTACIMA MIRJANE MARKOVIĆ?

Na urni, od koje se bivši zet Mirjane Marković nije odvajao, ispisana je posebna poruka.

Na urni, od koje se bivši zet Mirjane Marković nije odvajao, ispisana je posebna poruka-Foto: Marko Jovanović

14:56 - IVICA DAČIĆ POSLAO VENAC

Lider SPS Ivica Dačić ne prisustvuje sahrani Mire Marković. On je poslao venac, koji su u njegovo ime doneli Đukić Dejanović i Obradović.

Lider SPS Ivica Dačić ne prisustvuje sahrani već je poslao venac, koji su u njegovo ime doneli Đukić Dejanović i Obradović-Foto: Marko Jovanović

14:49 - STIGLI PREDSTAVNICI SPS

Na opelo su došli i Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović i Vladan Zagrađanin, visoki predstavnici SPS.

Na opelo su došli i Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović i Vladan Zagrađanin, visoki predstavnici SPS-Foto: Marko Jovanović

14:43 - STIGAO SVEŠTENIK EPARHIJE BRANIČEVSKE

Sveštenik Eparhije braničevske, koji će održati opelo, stigao je u dvorište Miloševića.

Sveštenik Eparhije braničevske koji drži opelo-Foto: Marko Jovanović

14:38 - VELIKA GUŽVA U DVORIŠTU

Dvorište porodične kuće Miloševića malo je da primi sve koji su želeli da prisustvuju sahrani Mirjane Marković.

Među prisutnima su i advokat Zdenko Tomanović, nekadašnji branilac Slobodana Miloševća i počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić .

14:33 - MILOŠEVIĆ SAHRANJEN POD KRSTOM, A MIRA ĆE BITI POD "PIRAMIDOM"

Milošević sahranjen pod krstom, Mirjana Marković će počivati pod "piramidom"-Foto: Marko Jovanović

Na grobu Mirjane Marković neće biti postavljen krst, već "piramida" koja se koristi prilikom sahrana ateista.

14:29 - URNU U RUKAMA DRŽI BIVŠI ZET

Urnu sa posmrtnim ostacima u rukama drži bivši zet Slobodan Bulatović, bivši muž Marije Milošević-Foto: Marko Jovanović

Urnu sa posmrtnim ostacima u rukama drži bivši zet Slobodan Bulatović, bivši muž Marije Milošević.

14:23 - ISPRED KUĆE MILOŠEVIĆA POSTAVLJENA BEZBEDNOSNA OGRADA

Ispred porodične kuće Miloševića postavljena je bezbednosna ograda. Tu se nalazi i saobraćajna policija koja pomaže oko regulisanja saobraćaja, jer je parkiran veći broj automobila.

Građani čekaju da uđu u dvorište, gde će pod čuvenom lipom biti položena urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković-Foto: Marko Jovanović

Građani čekaju da uđu u dvorište, gde će pod čuvenom lipom biti položena urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković.

14:13 - SAHRANI ĆE PRISUSTVOVATI I ZORICA BRUNCLIK SA SUPRUGOM KEMIŠEM

U Požarevc je došao je i lider SRS Vojislav Šešelj, koji i organizuje sahranu, kao i pevačica nardone muzike i nekadašnja članica JUL-a Zorica Brunclik sa suprugom Miroljubom Aranđelovićem Kemišem.

Foto: Marko Jovanović

14:00 - MINUT ĆUTANJA

Komemoracija je počela minutom ćutanja, posle koje se prisutnima obratio Predsednik udruženja Sloboda, profesor i političar Uroš Šuvaković.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, posle koje se prisutnima obratio Uroš Šuvaković-Foto: Marko Jovanović

On je rekao da se Mira posle 13 godina pridružila Slobi, ispod lipe, gde mu je obećala da će se opet sresti.

- Poštovani Mirini i Slobini saborci, otišao je glavni svedok, najodaniji saborac Slobine epohe, otišla je naša drugarica Mira, otišla je kod svog Slobe. Jedno drugome su se zavetovali da će pod lipom naći svoj mir, a tako je i bilo - kazao je Šuvaković na komemoraciji.

- Ja sam razumeo da je JUL bio ideja da se objedine snage levice. Osnivanjem JUL-a ona je htela da pomogne u bitkama koje je Slobodan vodio - rekao je on.

13:52 - KOMEMORACIJA U DOMU OMLADINE

Sahrani prethodi komemoracija u Domu omladine u Požarevcu.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, komemoraciji prisustvuju nekadašnji premijer Jugoslavije, Momir Bulatović, potpredsednik njegove vlade Nikola Šainović i tadačnji savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, kao i predstavnici Udruženja "Sloboda".

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, komemoraciji prisustvovuju Momir Bulatović, Nikola Šainović, Živadin Jovanović, kao i predstavnici Udruženja "Sloboda"-Foto: Marko Jovanović

Od predstavnika aktuelne vlasti, tu je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, dok članovi porodice ne prisustvuju komemoraciji.

Urna će biti položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug. Potom će sveštenstvo SPC Eparhije braničevske održati opelo.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, stigla je juče iz Rusije u Srbiju.

Urna sa posmrtnim ostacima - Foto: Visual studio / BK televizija

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Njeni posmrtni ostaci kremirani su u četvrtak u Moskvi.

Kremaciji je prisustvovao sin Marko Milošević, a na oproštaju su s mnogo ljubavi i pijeteta govorili Sergej Nikolajevič Baburin, akademik i nekadašnji potpredsednik ruske Dume, i Vladimir Ivanovič Dobrenkov, prorektor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov na kojem je Mira Marković, kao doktor sociologije, bila počasni profesor.

Sin Marko pored kovčega svoje majke Mirjane Marković - Foto: Tanjug/Alfa Moskva / BK televizija

Kremaciji je prisustvovalo osoblje ambasade Srbije i uzak krug prijatelja, što je bila želja porodice.

Ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, bila je sprečena da prisustvuje jer ne poseduje putne isprave i ostala lična dokumenta, zbog čega nije mogla da bude ni na sahrani svog oca 2006. godine.

DUGAČKA LISTA NEKAŽNJENIH ZLOČINA

Poznata kao "dama Balkana", Mira Marković je bila značajna politička ličnost tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Bila je jedan od najpouzdanijih i najuticajnijih savetnika njenog muža pre nego što je uhapšen 2001. godine.

Žena koja je bila siva eminencija Miloševićevog režima, optuživana je za najrazličitija ubistva političkih neistomišljenika, šverc duvana, za njom je bila raspisana međunarodna poternica, ali je jedino bila osuđena za muvanje sa stanovima.

Bračni par Milošević-Marković - Foto: Profimedia/Polaros

Apelacioni sud u Beogradu poništio je nedavno presudu kojom je pokojna Mirjana Marković, osuđena na godinu dana zatvora. Njoj je, naime, trebalo ponovo da se sudi zbog podstrekivanja na nezakonitu dodelu strana dadilji njenog unuka Marka. Istom odlukom Apelacionog suda, predmet je vraćen na prvostepeno suđenje, i to skoro 16 godina posle pokretanja krivičng postupka.

Mira Marković je ovu odluku, kao i prvostepenu presudu koja joj je izrečena pre devet meseci, dočekala u Rusiji, gde joj je dodeljen politički azil.

Za njom je na snazi bila međunarodna poternica tako da su bile male šanse da se na početku ponovljenog suđenja pojavi u sudnici, jer čim bi kročila na tlo Srbije završila bi u pritvoru, koji joj je određen u odsustvu.

Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina.

U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

UBISTVO ĆURUVIJE I STAMBOLIĆA

Iako zvanično nije optužena da je učestvovala u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", ime Mire Marković se pominjalo u istrazi ovog zločina.

Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u "Politici ekspres" naručila sramni tekst "Ćuruvija dočekao bombe". Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Mirjana Marković je u medijima nezvanično pominjana kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana.

Video: Mira Marković preminula u bolnici u Moskvi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Mira Marković, Mirjana Marković, sahrana mire markovic, sahrana Mirjane Marković, Slobodan Milošević

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (52)
Poređaj komentare:
 • R
  Rastko

  Milina je umreti kao COVEK !!!

 • R
  Rastko

  Srbija i Beograd jos uvek nemaju pesmu o SVOJOJ veri i veceri i to samo zato jer je prodaju jos tokom dorucka.

 • R
  Rastko

  STA je samo jedna zrtvovana porodica u odnosu na to kolika nam je demokratija svima duboko uisla i ne izasla nam nikad - dace bog.

Ko Kosovo koristi u "dnevnopolitičke svrhe", a ko se protivi bilo kakvom rešenju? Đurić i opozicija u klinču zbog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda

Danas se održavaju izbori za Evropski parlament, glasa se u Beogradu i Subotici (FOTO)

Vučić mora da ostane na čelu SNS, nekim ministrima je vreme da odu iz Vlade: Maja Gojković o kadrovima vladajuće koalicije

Ako bi došlo do rata, 46 odsto Srba tvrdi da bi rizikovalo život za zemlju: U Nemačkoj bi to učinio tek svaki peti

Dokument za komadanje Srbije? Ugljanin želi specijalni status za Sandžak, a ovaj papir to dokazuje: Tvrdi da je sve dogovoreno još 1992. godine

U Beogradu održan protest "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona"

Zapaljive Tačijeve izjave o spajanju Kosova i Albanije sa Preševom, Medveđom i Bujanovcem: "Budite sigurni da je veoma lako ostvariti taj san"

Srpska lista: Napadi na Srbiju dolaze od albanskih političara i pojedinih opozicionih lidera

SSP predstavila Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda, Đurić poručio: Oni pitanje Kosova ne shvataju ozbiljno

Haradinaj bi da spreči stvaranje "Dodik države", predsedavajući Predsedništva BiH mu odgovara: Drago mi je što doživljavaš Srpsku kao državu

Tači nastavlja sa provokacijama, optužuje srpske vojnike za masakr: Označava mape mesta navodnog genocida na KiM

"Kosovo će na kraju biti podeljeno": Britanski stručnjak o mogućem scenariju za rešenje kosovskog pitanja

Vojska Srbije dobija moćna terenska vozila, Vulin poručio: Ne smemo da zaostajemo ni za jednom armijom u regionu (FOTO)

Ivica Dačić o Kosovu: Daleko smo od pregovora, nema svrhe iznositi predlog rešenja

Vučić na svečanoj večeri u Ambasadi Egipta: Srbija želi da razvija prijateljstva (FOTO)

Kosovo je Srbija! Haradinaj da prihvati realnost: Đurić odgovorio na prozivke iz Prištine

Nema prijema za lažnu državu: Tzv. Kosovu odbijeno članstvo u 9 svetskih organizacija

Britanski šamar Prištini: Ne možete da osnujete "Tribunal za Srbe"

Uhapšen nekadašnji komandant OVK: Pobegao sa Kosova, a sada ga čeka Hag

Srpska lista spremna da podrži rušenje Haradinajeve vlade

Da li je posle ovog snimka odzvonilo "Gospodaru Kosova": Čeka ga Štraheova sudbina? (VIDEO)

Sedam zaključaka sastanka Vučića sa Srbima sa KiM, Đurić poručio: Situacija na KiM prioritet za državu

Brnabić odgovorila zašto je kupovina aviona za Vladu Srbije državna tajna

Predsednik zahvalan ambasadoru Finske na značajnom doprinosu u odnosima dveju zemalja: Susret Vučića i Ikonena (FOTO)

Ovom vežbom ojačaće se integracija snaga i zajedničke misije: Ambasada SAD se oglasila posle treninga srpske i američke vojske (FOTO)

Znamo da je ROSU u pripravnosti i da spremaju hapšenja! Vučić traži reakciju međunarodne zajednice i poručuje: Pripremili smo snažne mere zbog taksi (FOTO)

Stigla odluka iz Haga o izručenju radikala: Ovo će biti prvi potez Srbije

Čeda Jovanović dolazi na sednicu u ponedeljak, ali poručuje: Kosovo je izgubljeno

Tranzicija "Vojske Kosova" u tri faze: Saopšten plan Prištine

Potpisnici "Sporazuma sa narodom" neće na sednicu o Kosovu: "Ko prekine bojkot nije više sa nama"

Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu rasprava o amandmanima na Zakon o glavnom gradu

Srbi će biti iznenađenje izbora za Evropski parlament! Pupovac: S optimizmom čekamo nedelju

Počelo suđenje Dragoljubu Simonoviću, osumnjičenom da je naredio paljenje kuće novinara Jovanovića

Pacoli poslao avion sa pola miliona dolara u Kongo: Dačić otkrio detalje plana Prištine

Čuvajte srpski jezik i brinite o svojoj zemlji: Vučićeva poruka deci učesnicima Svesrpskog dečjeg sabora (FOTO)

Obeležen Dan Zajedničkog veća opština u Vukovaru, Vučević poručio: Ovakve institucije su od presudnog značaja za odnose Srba i Hrvata

"Hvala na principijelnom stavu po pitanju KiM": Dačićeva poruka ambasadoru Španije

Svi kandidati osvojili preko 90 odsto glasova: Objavljeni konačni rezultati izbora na severu KiM

Treba razvijati saradnju u procesu evrointegracija: Dačić na sastanku sa ambasadorom Finske

Otvorena pretnja! Haradinaj najavio borbu protiv Zajednice srpskih opština: Sprečiću "Dodik državu"

Repriza afere "Štrahe" u Prištini: Da li će ovaj snimak srušiti "Gospodara Kosova"? (VIDEO)

Šefovi srpskih tajnih službi iza zatvorenih vrata predstavili situaciju na Kosovu skupštinskom Odboru: Saopšteni detalji sednice

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima