≫ 

SzS sumnjičav prema tenderu za nabavku autobusa u Beogradu, iz SNS odgovaraju: Zbog mržnje smetaju im i nova vozila za GSP

Polemika SzS i SNS oko nabavke autobusa

  • 6

Odbornička grupa "Savez za Srbiju" saopštila je danas da je "naprednjačka vlast u Beogradu na dva vrlo sumnjiva tendera" za nabavku 240 novih autobusa, izabrala umesto domaće firme "Ikarbus", tursku BMC i kinesku "Hajger" (Higer), izjavio je šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović. S druge strane, šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković kaže da je mržnja koju prema Beogradu osećaju lideri SzS zbog nedostatka podrške neverovatna, a da se sada ogleda u napadima na obnavljanje voznog parka GSP-a i kupovinu novih autobusa koje će koristiti svi građani.

- Godinama smo slušali napade na račun prethodnih vlasti zbog kupovine stranih autobusa 'Solaris', da bi sada najveći kritičar te kupovine, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odlučio da se kupe turski i kineski autobusi - naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je istakao da je od 2008. godine do 2013. godine kupljeno 157 "Ikarbusovih" autobusa, dok je od tada kupljeno samo 90 autobusa od tog domaćeg proizvođjača.

- Autobusi 'Solaris' su nabavljeni jedino na tenderima koji su finansirale Evropska banka za obnovu i razvoj ili Evropska investiciona banka, poštujući njihovu proceduru i smernice. Zašto grad sada, budući da je novac obezbeđen komercijalnim kreditima, nije kupio autobuse od ’Ikarbusa’, nego od Turaka i Kineza - upitao je Jovanović.

- Zašto je tender "crtan" za te strane proizvodjače time što je traženo da je kompanija proizvela 4.000 autobusa u prethodne tri godine, sa ekstremno kratkim rokom za isporuku i minimalnom kubikažom motora koja je smanjena u odnosu na onu koja se za Beograd standardno kupuje - dodao je Jovanović.

- Pozivamo nadležno tužilaštvo da istraži da li je tokom ovakvog tendera bilo elemenata krivičnih dela od strane Gorana Vesića i drugih odgovornih lica iz gradske uprave - istakao je Jovanović.

Vrednost oba tendera je 45 miliona evra.

Jovanović - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

S druge strane, šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković ocenio je  da je mržnja koju prema Beogradu osećaju lideri SzS zbog nedostatka podrške neverovatna, a da se sada ogleda u napadima na obnavljanje voznog parka GSP-a i kupovinu novih autobusa koje će koristiti svi građani.

- Ljudi kojima su jedini program nasilje, mržnja, napadi na žene, fizičko razračunavanje sa saobraćajnim znacima i blokiranje gradilišta na Trgu Republike, sada se bune što se gradska vlast trudi da se novi autobusi što pre nađu na ulici, što se poštuje procedura i zakon, a što svakako nije bio slučaj u vreme vlasti tajkuna Dragana Ðilasa - ukazao je Mirković, saopštio je GO SNS.

On je dodao i da su sami priznali da je posle 2013. kupljeno 90 autobusa iako su do pre nekoliko meseci pričali da u obnovu voznog parka GSP-a nije uložen ni dinar, i tako, kako je rekao, još jednom uverili da je laž nešto što se kod njih podrazumeva i da iako je Vuk Jeremić među njima najveći i više puta u toj istoj laži uhvaćen, nije sam.

Mirković - FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Nakon napada na radnike Gradske čistoće i policajce koji su samo radili svoj posao i posle ometanja i maltretiranja radnika koji renoviraju Trg, ovakve izjave sledbenika tajkuna Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i fašiste Boška Obradovića nam nagoveštavaju da su njihove sledeće žrtve vozači GSP-a koji će upravljati tim novim autobusima, jer sve što je dobro za građane Beograda ili ne radi u korist ove crne trojke podložno je njihovom napadu - rekao je Mirković.

Prema njegovim rečima, više od 200 novih autobusa je samo jedan u nizu pokazatelja odgovornog i domaćinskog poslovanja koje sprovodi gradska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom kojoj su, za razliku od Dragana Ðilasa kome je na prvom mestu bilo lično bogaćenje što pokazuju i 500 miliona evra profita njegovih firmi, na prvom mestu građani i njihov interes.

- Sledeći politku predsednika Aleksandra Vučića sa takvim delovanjem ćemo nastaviti i u narednom periodu jer su nam naši sugrađani i bolji život u Beogradu, uvek prioritet - poručio je Mirković.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    21. april 2019 | 17:43

    Realno je covek.pitao..zasto kineski i turski autobusim.zasto se 90 miliona evra daju strancima..imate Ikarbus, uzmite njihove autobuse, ne fali im nista..

  • Zoran

    21. april 2019 | 17:52

    Sve on rece osim razlog zasto se ne kupuju autobusi od domace fabrike???

  • Imenjak

    21. april 2019 | 16:52

    Proveriti sve od 1990 bas sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA