Omerović: Neki se namerno bave ratnim zločincima

Poslanik SDPS-a, reagujući na otvaranje izložbe na kojoj je portret Aćif-efendije, zapitao je ko nameće teme o ratnim zločincima i zaključuje da Drugi svetski rat samo u Srbiji još nije završen

  • 4

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović izjavio je danas, povodom izložbe "Portreti znamenitih Bošnjaka", među kojima je i portret Aćif-efendije, da se opet "neki takozvani zaštitnici svog naroda namerno bave nekim ratnim zločincima i organizuju izlozbe sa njihovim slikama".

Na izložbi su prikazani portreti istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, među kojima i Aćif-efendije Hadžiahmetovića, saradnika nemačkih nacista, koji je streljan posle rata, a otvorena je sinoć u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru.

Omerović je rekao da nije logično da kao poslanik SDPS-a mora mesecima da odgovara na pitanja "o osuđenim saradnicima okupatora, o Draži, Ljotiću, Aćifu, a ne o ekonomskom stanju u državi". On je zapitao ko nameće te teme i dodao da ni on niti bilo koji poslanik SDPS nije ušao u Skupštinu Srbije da bi se bavio rehabilitacijom ratnih zločinaca i saradnika okupatora.

- Nekima je to bio jedini zadatak. Hoću da rehabilitujem budžet Srbije, hoću da omogućim građanima da bolje žive, da rehabilitujem pravo na rad i pristojan život od toga. Drugi svetski rat samo još u Srbiji nije završen - poručio je Omerović.

Reč je o čoveku kojeg je u aprilu 1941. godine komanda nemačke vojske postavila na čelnu funkciju u Novom Pazaru i koji je odgovoran za proterivanju pazarskih Jevreja i likvidacije desetine hiljada Srba.

Za takvu saradnju fašisti su ga odlikovali "Gvozdenim krstom Drugog reda", da bi zbog saradnje s okupatorom bio streljan 1945. godine.

Tabla u spomen na Aćif-efendiju postavljena je početkom avgusta u centru Novog Pazara, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća, što je osudila Vlade Srbije i naložila Ministarstvu pravde i kulture da predloži rešenje tog problema.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    18. avgust 2012 | 09:02

    zaboravih BOCKO,moji su oslobadjali zemlju dok su,koliko vidim tvoji,mastili brade i klali neistomisljenike po SRPSKIM selima.Mislim da je to i najgore,ubijali su svoj narod.

  • hercegov grad

    18. avgust 2012 | 08:58

    verujem ti BOCKO jer tvoje nisu klali cetnici kao moje!

  • bocke

    18. avgust 2012 | 01:53

    @hercegov grad nemas ti pojma o cemu pricas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA