≫ 

Vučić se obratio posle foruma u Pekingu: Jedini smo uz domaćina dobili aplauz, i to najveći

U Kini je upravo završen forum na kome je učestvovalo preko 40 svetskih lidera, a koji je uživo pratio Telegraf.rs

  • 38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas iz Pekinga, gde se upravo završio forum "Pojas i put". Na poslednjoj sesiji foruma, Vučić je održao govor, koji je pozdravljen aplauzima i ovacijama svetskih lidera.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije napravila dobar "prolaz" tokom posete, da je govorila istinu i da je našoj zemlji ukazana velika čast tokom foruma "Pojas i put".

- Dva puta smo danas dobili pravo da govorimo, a bio sam i poslednji na skupu ''Pojas i put''. To je iznenađujuća čast. Zahvaljujući otvorenosti delegacije, i tome šta smo govorili jedini smo uz domaćina dobili aplauz i to najveći - rekao je Vučić sumirajući poslednji dan foruma i celokupnu posetu Pekingu.

On je ukazao da mesto koje je dobio za stolom pored Sija tokom zajedničkih ručkova i večera, kao i to što je dobio priliku da praktično zaključi skup, obraćajući se, pored druga dva svetska lidera, poslednji, više od protokola.

To je, ističe, "slika" pozicije i značaja koju Srbiji daje Kina u okviru inicijative Pojas i put, čiji su rezultat mnogi zajednički projekti, te i najavljena nova ulaganja Kine u Srbiju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naveo da su na današnjim sesijama bili prisutni brojni svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima generalni sekretar UN Antonio Gutereš, šefica MMF Kristin Lagard, kao i predstavnici Azijske banke, te da je Srbija imala prilike da bude predstavljena u posebnom svtelu.

Vučić je istakao da je delegacija Srbije, na čijem je čelu bio, napravila dobar prolaz u Kini, da je govorila istinu i ono što zaista mislimo, inače dobro, o saradnji sa Kinom.

- Ponosan sam što sam dobio priliku da govorim poslednji na skupu, da istovremeno sedim sa desne strane do predsednika Sija na ručku - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da su, u glavnom delu stola, iako su mnogi velikani bili na ručku, kao i uvek sa leve strane do Sija sedeli premijer Italije i premijer Paksitana, a sa desne, predsednik vlade Etiopije, dok je on lično bio najbliži predsedniku Kine.

- Sve su to mnogo važne i velike zemlje i očigledno najbliži prijatelji Kine. To je ogromna čast za Srbiju - podvukao je Vučić.

Kako je rekao, ljudi bi postavili dva pitanja - čime smo to zaslužili i šta imamo od toga.

Vučić je naglasio da od toga imamo Linglong u Zrenjaninu, Železaru u Smederevu, kao i Ziđin u Boru, uz izgrađene autoputeve.

Imaćemo, kaže, i novu prugu, sa šest koloseka, brzine 200 kilometara na sat, do Budimpešte.

- To će biti prva brza u regionu - podvukao je predsednik Vučić i dodao da je taj projekat važan, jer bi Srbija bez toga, zbog neobaveznog odnosa Hrvatske prema nasam, ostala bez šanse da privlači putnički i kargo saobraćaj.

Od dobrih odnosa sa Kinom imamo i više radnih mesta, veći BDP i veći standard građana.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je istakao da je Srbija to zaslužila posvećenim pristupom, dobrim radom, iskrenošću, lojalnim prijateljstvom i time što se pokazala kao pouzdan partner Kine, ali i svih koji bi je videli i želeli kao partnera, a ne samo kao malu zemlju koja bi trebalo da bude poslušna.

- Srećan sam i ponosan - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li u Berlin, posle konsultacija i sa kineskim i sa ruskim predsednikom, ide sigurnije što se tiče pozicije Srbije, Vučić kaže:

- Ja sam bio siguran u poziciju Srbije, nije to pitanje pozicije Srbije. Ali, dobro je, rasterećeniji ste i dobro je kad imate ljude koji su saglasni sa vama - rekao je on.

On je podsetio da u Berlinu neće biti niko ko nije priznao nezavisnost Kosova, uključujući i region, izuzev BiH, mada samo formalno, jer bi i Denis Zvizdić , prema rečima svog partijskog šefa "vrlo rado" priznao Kosovo, ali to ne može zbog Republike Srpske.

- Jedina je naša delegacija koja će se tamo suprotstavljati toj ideji i da se na drugačiji način bori za budućnost i posmatrajući iz drugog ugla - kaže Vučić.

Ističe da pozicija, situacija Srbije nije ni laka, ni jednostavna, ali i da to nije prvi put.

- Računam, Merkel i Makron su veliki, ozbiljni ljudi, oboje izuzetno poštujem, verujem da će pronaći balansirani pristup da se problemi između Beograda i Prištine - za koje, opet, milslim da ih ni na koji način nismo dodatno izazivali, reše u budućnosti - rekao je on.

Kako kaže, to - biće pritisak samo na Srbiju da opet njima, kosovskim Albancima, nešto čini - taj film niko neće moći da gleda.

Vučić je dodao da očekuje da se proširi saradnja sa Kinezima, kao i da očekuje da će uspeti da privoli Si Đinpinga da uskoro ponovo poseti Srbiju.

On je iskoristio priliku da, budućni da je sutra veliki hrišćanski praznik, čestita Uskrs pravoslavnim vernicima, patrijarhu i sveštenstvu SPC.

Video: Jasna poruka Vučića Prištini posle razgovora sa Putinom i Sijem

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    27. april 2019 | 15:03

    Nista manje nismo ni ocekivali jer nas predsednik Srbiju na svakom mestu predstavlja u najboljem izdanju. Nikada nas nije obrukao.

  • Ranko

    27. april 2019 | 22:28

    Ova poseta je pokazala koliko Kina uvazava i postuje i naseg predsednika i nasu zemlju. Svi treba da smo zadovoljni sto u Kini imamo pouzdanog i iskrenog saveznika i prijatelja.

  • Miki

    27. april 2019 | 14:04

    Naseg predsednika u Pekingu su prepoznali kao ozbiljnog lidera, sto je velika cast za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA