U naredna dva meseca najžešći pritisci na Srbiju: Dačić o situaciji posle samita u Berlinu

Na sve moguće i nemoguće načine pokušaće da nas slome, da nam oslabe poziciju, da dođu do toga da Srbija izgubi sve, a da Priština dobije sve - ukazuje Dačić

  • 5

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je da će u naredna dva meseca posle samita u Berlinu pritisci na Srbiju biti žešći nego ikad do sada.

- Berlinski samit nije doneo rešenje, ali jeste napravljen pomak, s obzirom na to da Nemačka i Francuska inisistiraju da se dijalog odblokira i nastave razgovori Beograda i Prištine. S druge strane, to ne znači da će pritisci na Beograd oslabiti. Naprotiv, u naredna dva meseca biće žešći nego ikada dosad - poručio je Dačić u autorskom tekstu za "Srpski telegraf".

Prema njegovim rečima, priprema se teren da se izvrši totalni pritisak na Srbiju.

- Do jula, kada bi trebalo da se održi novi samit u Parizu, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić biće pod strahovitim pritiskom. Na sve moguće i nemoguće načine pokušaće da nas slome, da nam oslabe poziciju, da dođu do toga da Srbija izgubi sve, a da Priština dobije sve - ukazuje Dačić.

Dačić - Printskrin: rt.com

On smatra i da će nastavak pregovora Srbije o ulasku u EU biti uslovljen zahtevom da Beograd uvede sankcije Rusiji i da se odrekne partnerstva sa Kinom.

- Pod parolom brige o našim građanima pokušaće da nam zatvore sva vrata. Međutim, to im neće proći! Ne dok Srbija ima ovu vlast koja ima prijatelje u Moskvi i Pekingu, ali i u Berlinu, Parizu, Vašingtonu, Briselu...Da imamo prijatelje, svi su mogli da vide u Pekingu, gde se predsednik Vučić sastao sa liderima Kine i Rusije, Si Ðinpingom i Vladimirom Putinom. To, priznaćete, ne može baš svako da uradi - istakao je Dačić.

On podseća da srpski prijatelji iz Pekinga i Moskve, Beogradu pružaju bezrezervnu podršku kada je u pitanju KiM.

- To je naš vetar u leđa, to je naša garancija da u u Ujedinjenim nacijama nikakav Haradinaj, Tači, niti Pacoli mogu da slome Srbiju i Srbe - poručuje šef srpske diplomatije.

On navodi da je dobro što ima sastanaka kakav je bio samit u Berlinu, jer se time smanjuju mogućnosti incidenata ili napada na Srbe.

- Srbija ima šansu, ali nas, kao što je rekao predsednik Vučić, čeka teško vreme, mnogo problema i velika borba. Samo ako budemo složni i jedinstveni oko jednog od najvažnijih nacionalnih pitanja, uspećemo. Podrška prijatelja je dobrodošla, ali mi smo ti kojima su srpski interesi na prvom mestu i koji se borimo za njih - zaključuje Ivica Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    3. maj 2019 | 10:18

    Dačicu nama tj. velikoj vecini gradjana je jasno sta se traži od Srbije. I što je najgore i tu ni je kraj,tražice i posle kada bismo im sve ovo ispunili. Vučic i Vi ste na nevidjenim mukama. Gledam vaša lica koja su umorna i zabrinuta. Držite se ove politike sa Rusima i Kinezima vi ste uspostavili ovako dobre odnose sa ove dve sile. Svako Vam dobro !

  • Sarita

    3. maj 2019 | 10:50

    Imam knedlu u grlu što moram ovo da napišem, ali ljudi, to Kosovo smo izgubili i zato ga moramo priznati što pre jer je to najbolje za ostatak Srbije. Jako mi je teško što ovo pišem, ali to je činjenica. Zar ne vidite da nas svi živi sputavaju, najrazvijenije zemlje rade samo u korist Kosova, Haradinaju i Tačiju se sve živo dozvoljava, skoro sve komšije nam zabile nož u leđa, samo pet zemalja Evrope je na našoj strani... Pritiske imamo sa svih strana, a podrške jako malo. Gde god pogledate mapu Evrope, svi isrtavaju granicu između Srbije i Kosova. Na Kosovo ne možemo bez pasoša. Teško je priznati, ali izgubili smo ovu bitku. Govorim samo činjenice, i nimalo mi nije drago što je ovako. Moramo da se trudimo da pomognemo malobrojnim Srbima koji su ostali dole i da sačuvamo ovo što imamo. Ja se iskreno nadam da će Kosovo jednog dana ponovo biti u sastavu Srbije.

  • Milorad Vujicic

    7. maj 2019 | 07:41

    Priznanje kosova moze povuci dalje cjepanje Srbije .zNikad ga priznati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA