U petak će se nad Nišem pojaviti "đavolje kočije"! Na vojnoj paradi će leteti dva helikoptera Mi-35 (VIDEO)

Prvi put ćete neke stvari koje ove godine nabavljamo moći da vidite u arsenalu srpskog oruzjza i moći ćete da vidite koliko je srpska vojska napredovala, koliko je snažnija - rekao je Vučić

  • 30

Povodom Dana pobede, u Nišu će u petak, 10. maja, biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova "Odbrana slobode". Na ovoj paradi će po prvi put biti viđena i dva nova helikoptera Mi-35, koja su zbog svojih performansi u vojnim krugovima poznate kao “đavolje kočije” u ruskoj armiji zovu “krokodilima”.

Mi-35 je ruski borbeni jurišni helikopter, sa sekundarnom namenom manjeg transporta. Sovjetski piloti su ovaj helikopter nazvali „leteći tenk“, a i „krokodil“, zbog oblika nosnog dela trupa i maskirne boje.

Ova letilica je jedna od izvoznih varijanti čuvenog desantno-jurišnog Mi-24 koji je najraspostranjeniji borbeni helikopter u svetu, trenutno upotrebljava čak 58 država a koristilo ga je još 12.

Ujedno to je borbeni helikopter koji je istoriji učestvovao u najviše sukoba, korišćen je u preko 30 ratova a mogli smo ga videti i u borbenim dejstvima u našem regionu, pre svega u Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji kao i u Makedoniji.

Upravo su hrvatski novinari više puta izveštavali o nabavci ovih helikoptera nazivajući ih "Vučićevim đavoljim kočijama".

Inače, planirana je nabavka četiri helikoptera Mi-35 za naše oružane snage, od ukupno 16.

Novi srpski helikopteri, infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da će prikaz, koji se održava na osnovu odluke predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, početi u 11 časova u Bulevaru Nikole Tesle u Nišu.

Program prikaza obuhvata svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant.

Planirano je učešće više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve Nišlije i ljude iz okoline da u petak dođu na vojnu paradu povodom Dana pobede i najavio da će prisutni moći da vide mnogo toga novog u vazduhu.

Srbija će, kaže, 10. maja pokazati koliko je do sada napredovala, a u decembru ili naredne godine moći će da pokaže punu snagu sprskog oružja i oruđa.

- Prvi put ćete neke stvari koje ove godine nabavljamo moći da vidite u arsenalu srpskog oruzjza i moći ćete da vidite koliko je srpska vojska napredovala, koliko je snažnija - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. maj 2019 | 23:13

    AMERI IMAJU U SRBIJI BONDSTIL I STITE ALBANCE PA BI BILO ISPRAVNO DA I MI IMAMO RUSKE I KINESKE BAZE U SRBIJI DA BRANE SRBE OD NATO OKUPATORA!!!!!!

  • Muta

    7. maj 2019 | 23:26

    Srbiju treba naoružati do zuba svidelo se to nekome ili ne. I što manje priče o tome.

  • Dex

    7. maj 2019 | 23:16

    Srbiji treba dva sistema S300 pa tek onda sve ostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA