≫ 

Beograd podeljen na gradsku i prigradsku zonu: Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

Izmenama zakona o glavnom gradu uvode se dve zone u Beogradu - prigradska i gradska.

  • 0

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, kojima se omogućava decentralizacija grada, povećavaju nadležnosti opština i samim tim povećava kvalitet života građana.

Izmenama zakona o glavnom gradu uvode se dve zone u Beogradu - prigradska i gradska.

Gradsku zonu će činiti deset opštine - Vračar, Stari Grad, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zemun, a prigradsku Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Zakon će omogućiti da podela nadležnosti bude jasno uređena i stvoriće mogućnosti da grad Beograd ovim opštinama prenese veći broj poslova nego što je do sada bio slučaj.

Gradske opštine moći će da izdaju građevinske dozvole za objekte do 1.500 kvadrata, prigradske do 5.000 kvadrata.

Legalizaciju će gradske moći da rade do 400 kvadrata, a prigradske do 3.000.

Prigradske opštine će moći da osnivaju javna preduzeća za obavljanje komunalne delatnosti.

Sada postoji mogućnost da se pojedini urbanistički planovi donose od strane gradskih opština, a prigradske dobijaju pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove za svoje područje uz prethodnu saglasnost Grada.

To je značajna novina koja će doprineti bržem razvoju prigradskih opština i boljem privlačenju investitora, a prigradske opštine će na taj način postati konkurentnije i interesantnije za investicije.

Pored toga, tu je i čitav niz novih ovlašćenja po pitanju poljoprivredne inspekcije, ovlašćenja u obrazovanju, sportu, kulturi, po pitanju podsticaja nataliteta, smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Zakonom se vrši i usaglašavanje sa čitavim nizom drugih resornih zakna, kao što su zakon o javnoj svojini, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i lokalnoj samoupravi.

Sledeći korak koji treba da prati ovaj zakon je donošenje novog Statuta grada Beograda koji će dalje razraditi podelu nadležnosti i decentralizaciju grada.

Takođe, opštine, podotovo prigradske, treba da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla građani mogli da obave u naseljima koji su deo te opštine.

Grad će moći da imenuje i razrešava direktore ustanova dečije zaštite, s obzirom na to da je njihov osnivač, kao i da utvrđuje mrežu tih ustanova.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Beogradu živi 23,09 odsto stanovnika Srbije.

Izglasavanjem ovog zakona, uz intoniranje himne, završeno je prolećno zasedanje Skupštine Srbije.

Tokom zasedanja bilo je šest sednica i jedna posebna na kojoj se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na kojoj je izveštaj podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posebnoj sednici na kojoj je usvojen izveštaj o KiM prisustvovali su članovi vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

Tokom prolećog zasedanja, između ostalog, usvojene su i izmene i dopune Krivičnog zakona kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta za ubice i silovatelje trudnica, dece i nemoćnih lica.

Usvojeni su i zakoni o sprečavanju korupcije, o konverziji stambenih kredita kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA