≫ 

20 godina od bitke na Košarama, Vučić poručio: Junaci nisu i nikada neće biti zaboravljeni (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom dvadesetogodišnjice bitke na Košarama

  • 59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je akademiji povodom obeležavanja 20 godina od bitke na Košarama. Svečana akademija održana je u Sava Centru.

Bitka na Košarama vodila se od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

Svečanost je počela u 20 časova.

21: 28 - Završena je svečana akademija.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Foto: Printscreen/RTS

21:27 - Obraćanje predsednika pozdraljeno je gromoglasnim aplauzom.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Aleksandar Vučić - Foto: Printscreen/RTS

21:03 - Prisutnima se obraća predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dugo sam pisao ovaj govor, dugo birao svaku reč...i posle upoznavanja sa dvojicom vojnika sa Košara shvatio sam da ovaj govor možda ne bi dovoljno dobro dočarao ono što su naši junaci tamo proživeli.

Uvek sam govorio da smo pobedili...ali više nisam siguran. Čija je to pobeda bila? Da li je to bila pobeda jedne male slobodarske zemlje i jednog malog slobodarskog naroda. To oni nikada neće razumeti. Mi imamo te naše srpske sinove, koje svi oni zajedno nemaju u svih 19 zemalja koje su našu zemlju pokušavale da pokore.

Tačno 67 dana je trajala bitka na Košarama, i tačno 108 života je poklonjeno bez ikakvog žaljenja. Pokazali su da je otadžbina važnija od života, i postavili su svoja tela između otadžbine i neprijatelja, slobode i ropstva. Prosečno su imali manje od 25 godina, i to treba da zapamtimo, zbog Srbije odbili su da imaju više. To se radi bez pitanja, ćutke...Opet danas i na ovom mestu nemamo pravo na tišinu i ponosan sam što više ne ćutimo i što se dičimo svojim junacima. Dvadeset godina ćutanja je bilo previše, dvadeset godina naše sramote. Nemamo više pravo da ćutimo i da nam obrazi crvene.

Njihova smrt bila je pobeda duha i hrabrosti, a ne politička pobeda. Oni su pali u bici koji mi nismo izgubili - izgubili smo je na političkom terenu protiv najvećih sila na svetu. Ono zbog čega se divim svim ovim ljudima i njihovim porodicama je ono što nisu tražili lažni razlog da sebe iz nevolje izvuku. Ostali su da se bore i da poginu za svoju zemlju. Nije mrtav oni koji je poginuo već onaj koji je zaboravljen - a, naš je zadatak da oni nikada ne budu zaboravljeni.

Postoji obaveza da probamo da odgovorimo na sva ona pitanja na koja ova zemlja mora da ima odgovor, da bi njihva smrt bila poštovana i da jedini odgovor mora da ostane i naš ponos i ponos njihovih porodica. Naš život, rad i uspeh Srbije je jedini razlog da se obrazloži njihova smrt. Definisanje granica značiće to da njihovi životi nisu izgubljeni uzaludno.

Strašan je zadatak pred nama, ali još strašniji je bio onaj postavljen pred heroje Košara. Oni su ginuli za Srbiju, Srbiju zbog koje su jurnuli - ne samo na nebo. I baš danas zato zbog njih imamo Srbiju, jer da je oni nisu branili ko zna gde bi i kako bi se sve završilo, ko zna šta bi od Srbije ostalo. Danas imamo državu u kojoj radimo, gradimo i stvaramo. Postavite sebi pitanje da li bi smo sve to imali da nije bilo njih.

Konačno imamo još jedan zadatak - a, to je da nas u budućnosti uvek bude mnogo više živih, da imamo više porodilišta, da se rađamo, a ginemo samo kad moramo - baš kao što su to činili junaci sa Košara.

Najvažnije je da posle političkih poraza, počnemo da pobeđujemo i u politici. Da otvaramo više fabrika, više radimo.

Želim da vas uverim da bi poraz bio i da se ponovi martovski pogrom i Srbi budu proterani sa KiM. Nema ni nas ni njih da bismo se borili. Niko od nas nema dovoljno ni da da, ni da izgubi. Zato je za nas jedino važan kompormis i dogovor koji će da isključuje krv, rat i sukobe. Takav mir potreban je i nama i našim junacima. Rat u kome nisi poginuo za sutrašnji mir nema kraja. I to dugujemo i junacima sa Košara i nama.

Ako neko pomisli, zbog mojih reči, da je Srbija slaba, taj mora da zna da će srpski odgovor biti jači nego u celoj srpskoj istoriji. Druge ne diramo, nikoga ne ugrožavamo, ali ćemo svoj narod i svoju zemlju umeti da sačuvamo. Nikome ne pretimo, ali ne napadajte ni Srbe ni Srbiju, znaćemo da ih odbranimo, znaćemo da ih zaštitimo.

 
 
 
View this post on Instagram
"I da ponovim, dragi Ilke! Nje mrtav onaj borac koji je poginuo nego onaj koji je zabravljen. Heroji sa Košara nisu zaboravljeni!"A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Neka je večna slava junacima, a vama porodicama se klanjam i vašoj žrtvi, jer vama dugujemo mir i vama dugujemo slobodu. Srbija danas ima mir zahvaljujući vašim očevima i vašim sinovima. Neka im je večna slava i Bog da im dušu prosti. Nikada nećemo zaboraviti naše junake, oni žive - živela Srbija.

21:02 - U toku je monolog koji predstavlja iskustva vojnika 3 godine posle povratka sa Košara. Ovaj deo kritički se osvrnuo i na to da su junaci posle ove bitke bili potpuno zaboravljeni.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Imena palih boraca sa Košara - Foto: Printscreen/RTS

20:57 - Izveden je i glumački deo koji predstavlja povlačenje junaka - i kolone civila koje su krenule za njima. Publika je ovo pozdravila aplauzom, a voditelj programa rekao je da svi vojnici - i oni koji se nisu vratili i oni koji su se vratili zaslužuju najdublje poštovanje.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Foto: Printscreen/RTS

20:40 - Nastavljen je glumački deo akademije gde se govore pisma vojnika upućena majci, ocu, devojci i govore o strahotama koje prolaze, planovima koje prave i željama koje ostavljaju najmilijima u amanet - ako se ne vrate.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

20:35 - U toku je izvođenje pesme posvećene junacima sa Košara, dok se u pozadini na video bimu smenjuju njihove slike.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

20:25 - Posle komandanta Vidoja, akademija se nastavlja izvođenjem glumačkih performansa koji predstavljaju razmišljanje vojnika sa Košara, pismo koje vojnik šalje roditeljima, i pismo koje vojnik šalje svojoj devojci dok su na braniku otadžbine.

Performans na akademiji, Košare, 20 godina Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

20:15 - Vidoje Kovačević, komandant borbene grupe elitne 63. padobranske brigade obraća se prisutnima koje je podsetio na početak teške borbe i bitke na Košarama.

- Bitka na Košarama ne predstavlja poraz, već su se jedinice vojske povukle posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Pripadnici brigada odlikovane su orednom narodnog heroja. Nama veteranima je posebno drago što je država u poslednjih nekoliko godina neguje sećanje na žtrtve i time ukazuje svoje poštovanje prema veteranima - rekao je Kovačević i zahvalio se.

General Vidoje, Košare, 20 godina Vidoje Kovačević - Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

20:10 - Posle Vučelića, obratio se i veteran sa Košara, Vladimir Ilić koji je govorio o svojim drugovima, saborcima koji su branili otadžbinu. On je istakao kakvo je junaštvo, ali pre svega drugarstvo vladalo među borcima.

20:05 - Govorom o junacima, svečanu akademiju otvorio je Dragan Vučelić govorom o junacima sa Košara. Njihova priča je počela 1998. godine sa prvim terorističkim napadima iz Albanije na teritoriju SR Jugoslavije.

20:00 - Akademija je započela horskim izvođenjem himne Republike Srbije "Bože pravde".

Košare, 20 godina Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

Dragan Vučelić je otvorio govorom o junacima, čiji su najbolji primer naši heroji iz rata na Kosovu. Njihova priča je počela 1998. godine sa prvim terorističkim napadima iz Albanije na teritoriju SR Jugoslavije.

Zatim se obratio i veteran sa Košara Vladimir Ilić, koji priča o kiši granata i metaka koju su borci Vojske Jugoslavije izdržali na braniku otadžbine. Podsetio je sve prisutne na opasnosti koje su vrebale, ali i na drugarstvo koje je vladalo među vojnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nale

    14. jun 2019 | 22:30

    Nek stradali vojnici pocivaju u miru a preziveli ce nas uvek podsecati na njih pricajuci nam o njihovom herojstvu.

  • mihailovic

    15. jun 2019 | 11:15

    ZASTA IZGINUSE NA KOSARAMA,PASTRIKU I NA DRUGIM MESTIMA DA BI DANASIZDAJNICI SRBIJE PREGOVARALI O KOMADANJU TERITORIJE SRBIJE. VECINSKA SRBIJA NEPRIHVATA PODELU SRBIJE . PREKINUTI I SA EU I SA USA SVAKI DIJALOG O SRPSKOJ TERITORIJI !

  • Ruzica

    14. jun 2019 | 22:30

    Tesko je i zamisliti da je samo 20 godina pre bila ova bitka i u novijoj istoriji Srbije znajcajna lekcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA