U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona" (FOTO)

Ovaj, 28. protest po redu, posvećen je prebijanju studenata, poručili su organizatori

  • 47

U Beogradu je održan građanski protest "Jedan od pet miliona", koji je počeo okupljanjem građana kod Terazijske česme, od 19 časova.

Na protestu je govorio student Dejan Bagarić iz Novog Sada, koji je nedavno fizički napadnut u univerzitetskom kampusu u tom gradu, a rekao je da u društvu najviše nedostaje solidarnost i da kada bi solidarnosti bilo više, nasilja bilo manje.

On je naveo da se nasilje u našem društvu dešava sistematski godinama, nad medijima institucijama, zdravim razumom i inteligencijom. Rekao je da je bio svestan da bavljenje aktivizmom nosi određenu opasnost, što se, kako je poručio, dokazalo napadom na Borka Stefanovića i još nekoliko puta tokom trajanja protesta.

SRBIJA BEOGRAD Okupljanjem građana kod Terazijske česme, u Beogradu je održan građanski protest "Jedan od pet miliona", koji je predvođen delom opozicije-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Okupljenima se obratio i profesor Uroš Nedeljković.

Izražavam divljenje što istrajavate u protestima. Kao član akademske zajednice javno osuđujem prebijanje studenta u kampusu univerziteta u Novom Sadu. Peticiju koju smo pokrenuli do sada je potpisalo 517 ljudi i njome zahtevamo od nadležnih da nađu počinioce. Da li ćemo dozvoliti da tuku naše studente, studente koji su osvešćeni i pomažu one najugroženije. Moramo istrajati protiv prostakluka ispod svakog nivoa -poručio je profesor.

Okupljenima se obratio i glumac Branislav Lečić, koji je poručio da niko ne može da prekine ove proteste, jer su počeli "voljom građana", te da je na njima da ostanu istrajni i uporni.

SRBIJA BEOGRAD PROTEST Okupljenima se obratio i glumac Branislav Lečić, koji je poručio da niko ne može da prekine ove proteste, jer su počeli "voljom građana", te da je na njima da ostanu istrajni i uporni-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posle obraćanja, građani su se uputili ka zgradi Rektorata, gde je posle obraćanja studenta FON-a Mome Kovačevića, protest završen.

KAKO SU SU POČELI PROTESTI?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    16. jun 2019 | 12:48

    Samo se sramote sve vise i vise a podrsku gradjana nisu imali niti ce je ikada imati.

  • vivijen

    16. jun 2019 | 12:49

    Protesti su prerasli u veliku blamažu,bez idejni skupovi su uludo trošenje vremena.

  • Miroslav

    15. jun 2019 | 20:14

    Trebaće im dosta vremena da shvate da su protesti propali, da ih narod ne želi i da prestanu da smaraju više pošten narod u ulicama gde šetaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA