• 14

"Muslimani da shvate, BiH je država ravnopravnih naroda": Dačić odgovorio na Zvizdićeve provokacije

Dačić je ukazao da Zvizdić zna, a prećutkuje, da se Alija Izetbegović jos 1970. godine u Islamskoj deklaraciji zalozio za stvaranje islamske drzave od Maroka do Indonezije

  • 14

Nisam rekao da u BIH ne treba da žive muslimani, već da muslimani treba da shvate da je BIH država ravnopravnih naroda, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovarajući odlazećem Predsedavajućem Veća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću.

Dačić je to rekao u izjavi za Tanjug povodom Zvizdićevog reagovanja u kome je njegovu jučerašnju izjavu na Saboru SNSD-a u Laktašima, da zajednicki interes svih u BIH treba da bude ravnopravnost sva tri naroda i dva entiteta, i da BiH nije, niti će biti muslimanska država, nazvao "šovinisticko-militaristickom".

- Nije moja izjava šovinističko-militaristička, već je šovinističko-militaristička panislamska politika Alije Izetbegovića i njegovog učenika Denisa Zvizdića i SDA - poručio je Dačić.

Dačić je ukazao da Zvizdić zna, a prećutkuje, da se Alija Izetbegović jos 1970. godine u Islamskoj deklaraciji zalozio za stvaranje islamske drzave od Maroka do Indonezije.

Ivica Dačić

Ivica Dačić je ukazao da Zvizdić zna, a prećutkuje, da se Alija Izetbegović jos 1970. godine u Islamskoj deklaraciji zalozio za stvaranje islamske drzave od Maroka do Indonezije-FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Napisao je da je islamsko drustvo bez islamske vlasti nedovrseno i nemoćno, da se islamski poredak moze ostvariti samo u zemljama u kojima muslimani predstavljaju većinu stanovništva, da nema ni mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i politickih institucija, i, na kraju, da islamski pokret treba i moze prići preuzimanju vlasti čim je brojno toliko snazan da moze ne samo srusiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi islamsku vlast - naveo je Dačić.

On podseća da je zato Izetbegović predsedničkim dekretom od 1. avgusta 1992. godine pozvao mudžahedine iz celog sveta u Sveti rat, Džihad.

- I bilo ih je desetak hiljada, od cega je 1200 ostalo da zivi u BIH sa drzavljanstvom. Među njima su bila i dvojica ucesnika napada od 11. septembra 2001. godine u Njujorku. Njihov cilj je bio islamski poredak u BIH, a za to je potrebno čekati da muslimani postanu većina - naveo je Dačić.

On je ukazao da je po rezultatima popisa iz 1948. godine Srba bilo 44,3 odsto, muslimana 30,7 odsto, a Hrvata 23, 9 odsto.

SARAJEVO VUCIC POSETA

Denis Zvizdić je u reagovanju na Dačićevu izjavu na Saboru SNSD rekao da je to "zlonamerna poruka mržnje", i ocenio je kao "sovinističko-militarističku"-: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je dodao da prema poslednjem popisu, za koji postoje ogromne sumnje u regularnost, iz 2013. godine Bosnjaka ima 50,11 odsto, Srba 30,78 odsto, a Hrvata 15,43 odsto.

- Po islamistima, odnosno po Aliji Izetbegovicu i SDA, stvorili su se uslovi za islamski poredak, sto znaci promenu Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne drzave sa muslimanskom većinom. O tome sam govorio, da to BIH nikad nije bila, niti ce biti islamska drzava - poručio je Dačić.

Zvizdić je juče u opširnom reagovanju na Dačićevu izjavu na Saboru SNSD rekao da je to "zlonamerna poruka mržnje", i ocenio je kao "sovinističko-militarističku", prenela je Fena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Либе

    Дачић је добро одговорио, али требало би да реагује и на Звиздићево етикетирање Срба као босанских Срба. Он Србе дијели по називима држава иако су Срби Срби ма гдје живјели. Тако раде и Хрвати који Србе у Хрватској зову хрватски Срби или босански Срби. Али, ниједни не зову Хрвате у Србији српским или србијанским Хрватима или српским или србијанским Бошњацима. Разлог је разбити Србе као цјелину. Уједно ви бисте се у Србији требали научити да не постоји држава Босна и босанци, већ постоји Босна и Херцеговина у којој живе Срби, Бошњаци, Хрвати и остали.

  • FANTOM

    Vidi , vidi, pojavise se Muslimani pa po stecenoj navici sve negativno i sve u minusu a jos se bore sami sa sobom jer nisu sigurni dali su stari Muslimani ili novokompinovani Bosnjaci. Ajd za one preko Drine pa da ih priznam ali sta traze ovi rodjeni u Srbiji. Po logici oni su Srbi islamske veroispivesti kao sto oni njihovi preko Drine bi zeleli da budu Srbi bosnjacke veroispovesti. Ali ima zackoljica ,takozvani Bosnjaci su entitet a ne vera!!!!

  • Cika Velja

    Mali Bosnjak odusevi celu Srbiju,pokupi sve pevacke nagrade,svi se njime ponose,a Zvizdicu to nije u redu! Mi se ponosimo time sto tebi Denise smeta!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima