• 39

Čelnici DS propustili časove o podeli vlasti: Kuburović reagovala na saopštenje demokrata

Time na najskandalozniji način urušavaju njihovu Ustavom zagarantovanu nezavisnost i nepristrasnost u radu - navela je Kuburović

  • 39

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nela Kuburović ocenila je danas da su čelnici Demokratske stranke očigledno propustili časove o podeli vlasti na tri grane, pa i danas, ne znajući apsolutno ništa o pravu i pravdi, prozivaju sudsku vlast i pojedinačne odluke suda.

- Time na najskandalozniji način urušavaju njihovu Ustavom zagarantovanu nezavisnost i nepristrasnost u radu - navela je Kuburović u pisanoj izjavi komentarišući saopštenje DS povodom sudske presude kojom su pripadnici Jedinice za specijalne operacije pravosnazno oslobođeni zbog nedostatka dokaza da su izvršili oružanu pobunu 2001.

DS je ranije danas u saopštenju navela da je pobuna JSO bila je uvod u ubistvo premijera Zorana Ðinđića i da tu činjenicu nikakva presuda ne može naknadno promeniti, “a ova i ovakva presuda samo dokazuje potrebu da se temeljno promeni vlast koja zločince pomiluje".

- Nažalost, u nedostatku elementarnog znanja o bilo čemu, a posebno o državnom ustrojstvu i pravu, a u izobilju bahatosti, osionosti i ličnih interesa, uspeli su da svoju politiku pokažu 2000.-tih kada su sproveli katastrofalnu reformu pravosuđa, ostavivši bez posla više od 1.000 sudija i tužilaca koji nisu hteli da budu odani poslušnici ''demokratske vlasti'' - navela je Kuburović.

Članice Srpske napredne stranke

Kuburović - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ona je dodala da o obimu njihovog urušavanja institucija i degradiranju sudske vlasti, govori i to da građani Srbije i dan danas plaćaju milionske odšete tada neizabranim sudijama i tužiocima, koje je Ustavni sud vratio na posao.

Kriminal na ulicama Srbije, klanovi i organizovana ubistva bili su oličenje DS-ove vlasti, podsetila je Kuburović.

Ona smatra da je “teško sada istini pogledati u oči i videti da su se promenila vremena i da danas sudije rade slobodno i nezavisno, i da nema više unapred pripremljenih sudskih presuda, koje bi se samo poturale sudijama na potpis".

- Danas svaka insitucija radi svoj posao, i svaki sudija donosi svoje odluke na osnovu činjenica i po slovu zakona. Možda se one nekome ne dopadaju, ali to ne znači da bilo ko od nas ima pravo da te odluke komentariše i dovodi u pitanje - naglasila je Kuburović.

Podsetila je da je u vreme vladavine DS ubijen predsednik Vlade i procvetali korupcija, nasilje i kriminal, te da način na koji želi da uspostavi vladavinu prava, najbolje govori ona sama - time što poziva na nepoštovnje odluka suda i promenu vlasti zato što im se ne dopada to što, kako je navela, sudije danas nemaju strah da donesu odluku slobodno i u skladu sa zakonom, bez obzira šta o njoj neko mislio.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima