Severu Kosova preti humanitarna kriza: Ljajić otkrio koji su naredni potezi Beograda

U četiri opštine na severu KiM prodavnicama nestaju mleko, šećer, brašno i ostale osnovne životne namirnice

  • 4
Kina, Rasim Ljajić

Foto: Telegraf

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će se na međunarodnom planu insistirati na ukidanju prištinskih taksi, a da je nestašica, prouzrokovana ovim taksama, dodatni argument za tako nešto.

Sedam meseci posle uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, usled pojačane kontrole kosovske policije, zalihe hrane su pri kraju.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa rafova u prodavnicama nestaju mleko, šećer, brašno i ostale osnovne životne namirnice.

Ljajić je rekao i da su trgovci jutros javili da je najveći deficit mleka, a nema ni voća i povrća, osim u supermarketima.

- Zalihe ostalih namirnica se prazne. Najveći deo trgovaca kaže da će do kraja nedelje imati neke zalihe, a posle ne znamo - rekao je Ljajić.

KMITROVICA NAMIRNICE STANJE

Nestašica osnovnih životnih namirnica na KiM - FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Od upada specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova krajem maja sve manje robe stiže na Kosmet. Ljajić kaže da se ti podaci poklapaju sa podacima koji stižu sa Kosova i da su verovatno posledica pojačanih kontrola.

- Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa - rekao je Ljajić dodajući da će vlasti iz Srbije nastojati da stanovništvo snabdeju bar sa osnovnim životnim namirnicama.

Komentarišući navode iz Prištine da je ovo planirana strategija Srbije i da se plaše da su u kamionima iz Srbije droga i oružje, Ljajić je rekao da kontrole treba da se vrše, ali da postoje drugi načini da se spreče kriminalci i šverceri.

On je ukazao i na to da su kod uvođenja takse svi gubitnici. Iako je najviše izgubila privreda Srbije, gube i građani na Kosovu.

- Cene su od novembra do marta povećane za 5,3 odsto, Kosovo je povećalo uvoz, uprkos najavama da će domaći proizvođači povećati proizvodnju, to se nije desilo. Za 6,4 odsto je povećan uvoz - naveo je Ljajić i dodao da su dobitnici verovatno samo šverceri i države u okruženju koje su povećale izvoz.

Kina, Rasim Ljajić

Rasim Ljajić - Foto: Telegraf

"FORMAT DIJALOGA SE NEĆE MENJATI BEZ OBZIRA NA NAMERE PRIŠTINE"

Na konstataciju da već sedam meseci ceo svet ne uspeva da ubedi Prištinu da ukine taksu, Rasim Ljajić kaže da mu to ne deluje neverovatno.

- Ovaj svet nije isti kao svet pre 10 godina kada smo mi imali problem sa Hagom. Na RTS-u je tada bila neka serija, i sutradan su me zvali zbog priloga u seriji gde su rekli da u njemu može da se nasluti da mi veličamo ratne zločince. Nikome nije palo na pamet da uređuje serije. Danima smo objašnjavali da to nema nikakve veze. E taj svet nije više isti - rekao je Ljajić.

Navodi da Kosovo jeste produkt zapada i da ova politička garnitura u SAD i EU ne želi da ugrozi postojeću politiku. Međutim, postoji i nedostatak želje, moći, autoriteta i ideje šta će biti s Kosovom.

Ljajić ukazuje i da će se teško doći do rešenja bez SAD, ali da se format dijaloga neće menjati, bez obzira na namere Prištine.

Podseća i da ćemo u EU od 1. januara 2020. i praktično imati novu administraciju, a počela je i kampanja za izbore u SAD.

- Oni bi bili srećni da se reši problem Beograda i Prištine i da koriste to pitanje, ali neće gacati u blatu da bi se to dogodilo - rekao je ministar Ljajić.

Pitanje taksi je i unutrašnje pitanje na samom Kosovu.

- Jedini politički dobitnik je Haradinaj, njegov rejting raste. Neće ukinuti takse jer se plaši gubitka poena - smatra Ljajić.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    26. jun 2019 | 09:37

    Jel neko primetio da su takse cisto etnicke prirode? Uvedene su Srbiji,sto je hajd da kazemo normalno,ali posto su uvedene i za srpski narod u BiH,e onda bi trebalo reagovati na etnicki usmerene poteze i sankcije!!!

  • Zoran

    26. jun 2019 | 09:49

    Samo ih vi i dalje molite i tako cete vrlo efikasno resiti problem...kad Srbi napuste Kosovo i Metohiju vise necete imati razloga za borbu.

  • KM 1

    26. jun 2019 | 10:11

    Loše ste navikli Srbe KiM da im šaljete sve iz RS pa još i finansirate njihov život tamo,što se ne uklope u njihov sistem i žive kao i svi ljudi,čemu samo direktove preko granice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA