Dačić u Panami: Ovo je "kosovski" centar za lobiranje u Latinskoj Americi

U tom smislu je ova poseta bila veoma važna, razgovarao sam i sa veoma važnim ljudima iz različitih zemalja - rekao je Dačić u Panami

  • 2
DACIC PANAMA INAUGURACIJA Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je prisustvovao inauguraciji novog predsednika Paname Laurena Kortisa Koena, rekao je da je njegova poseta toj zemlji, prva posle dugog niza godina, bila veoma važna, jer je sa zvaničnicima razgovarao o važnim temama među kojima je i pitanje Kosova.

- Sam predsednik i svi sagovornici u Panami su izrazili veliko zadovoljstvo zbog mog prisustva ovde, jer to je pokazatelj da mi ovde želimo da budemo prisutni. Razgovarao sam i o temama koje su nama veoma bitne, kao što je pitanje Kosova - rekao je Dačić.

DACIC PANAMA INAUGURACIJA Dačić i novi predsednik Paname - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

On je naveo da je pored predsednika razgovarao i sa potpredsednikom i bivšim i novim ministrom spoljnih poslova.

- Podsetiću da je Panama centar za lobiranje od strane Kosova i da se ovde nalazi i ambasada Kosova. Oni odavde pokrivaju ostale zemlje Latinske Amerike koje su priznale Kosovo. U tom smislu je ova poseta bila veoma važna, razgovarao sam i sa veoma važnim ljudima iz različitih zemalja - rekao je Dačić u Panami.

Svečanosti koja je održana juče u Panama Sitiju prisustvovalo je osam delegacija predvođenih šefovima država i vlada, kao i brojne delegacije predvođene zamenicima predsednika vlada i ministara iz regiona i sveta.

Tokom ceremonije, ministar Dačić je imao srdačan susret sa novim ministrom inostranih poslova Paname, saopštilo je ministarstvo.

DACIC PANAMA INAUGURACIJA Dačić u Panami - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Ministar Alehandro Ferer i šef srpske diplomatije međusobno su se informisali o osnovnim strateškim kretanjima spoljnih politika dve države, kao i sa ekonomskim ciljevima daljeg razvoja.

Dačić je ispred Srbije pozdravio predsednika Paname Laurentina Kortisa Koena i poželeo mu uspeh u radu za dobrobit svih građana Paname.

Prema njegovim rečima, sastao se i sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, kao i sa španskim kraljem Filipom i ministrom spoljnih poslova Ðuzepom Boreljom.

Španskog kralja Filipa je, kako kaže, ponovo pozvao u posetu Srbiji, a on je rekao da u Španiji ima unutrašnjih problema, ali da će posetu imati na umu.

Šef srpske diplomatije razgovarao je i sa kineskim ministrom poljoprivrede Han Čanfuom kome je čestitao na izboru kineskog predstavnika za generalnog direktora Svetske organizacije za hranu.

Uključujući i susrete na zasedanju Organizacije američkih država, ministar Dačić je imao, kako kaže, 29 do 30 bilateralnih sastanaka.

Najavio je da će otići i u jednodnevnu posetu Peruu.

- Peru je zemlja koja jeste priznala Kosovo, ali ima status zamrznutog priznanja, odnosno od 2015. godine, od Uneska, ne glasaju za prijem Kosova u međunarodne organizacije, ali je zato potrebno da jačamo naše bilateralne odnose - kaže ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    2. jul 2019 | 10:29

    Dačic nastavlja sa aktivnostima podizanja diplomatskih odnosa na najviši nivo kada je Srbija u pitanju. Neki kažu nisu vazne male države, jesu itekako. Pa male države su pokrenule povlačenje priznavanja Kosova,na šta burno reaguje Priština. Samo napred Dačicu !

  • Tamara

    2. jul 2019 | 10:14

    Zemlja koja je utociste davala ustasama,ratnim zlocincima i okorelim kriminalcima tu su pomoc zatrazili i kosmetski teroristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA