≫ 

Ambasador EU u Srbiji objasnio šta znači Makronovo "STOP" proširenju

Ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno, već su to paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu Evropu, ali isto tako i efikasniju - rekao je Sem Fabrici

  • 2

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici ocenio je danas da stav predsednika Francuske Emanuela Makrona da u postojećoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju, ne dovodi u pitanje članstvo Srbije u EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Fabrici je u Novom Pazaru naglasio "jasan stav EU" da želi proširenje na ceo zapadni Balkan.

- Ja ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno, već su to paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu Evropu, ali isto tako i efikasniju - rekao je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je istim povodom naglasila jasno opredeljenje Srbije za članstvo u EU, "o čemu će sigurno biti reči i tokom predstojeće posete predsednika Francuske".

Zorana Mihajlović Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je naglasila jasno opredeljenje Srbije za članstvo u EU, "o čemu će sigurno biti reči i tokom predstojeće Makronove posete-Foto: Nikola Tomić

- Za nas su evropski standardi od velike vežnosti, ali ako se tokom vremena u EU stvori neka većina koja će biti protiv proširenja EU, onda će i Srbija morati da zauzme svoj stav. Za sada mi smo jasno opredeljeni ka tome da idemu u EU - rekla je potpredsednica Vlade.

Francuski predsednik je posle prekida samita naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju.

- I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja - podvukao je Makron.

VIDEO: Makron žestoko udario na Haradinaja u Berlinu

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    2. jul 2019 | 12:38

    Ako je EU spala na Makronove zahteve i njegova mišljenja,onda će ista EU legalizovati pedofiliju!

  • Milorad Vujicic

    3. jul 2019 | 04:46

    ekonomski da,politicki nikad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA