≫ 

Danas je ovo najčuvaniji grad: Helikopteri u letu, policija na svakom koraku, sve je spremno za skup

Poznanj je pretvoren u tvrđavu zbog dolaska evropskih lidera na samit EU - Zapadni Balkan, Telegraf.rs je na licu mesta

  • 5

U poljskom Poznanju danas će biti održan sastanak lidera sa Zapadnog Balkana i EU na Samitu, u okviru Berlinskog procesa. Sve je spremno za dolazak najviših zvaničnika među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ostali premijeri sa Zapadnog Balkana. Zbog sigurnosti pomenutih učesnika Samita, bezbednosne mere su podignute na najviši nivo.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan učestvuje oko 1.500 ljudi, a kako saznajemo kod organizatora, više od 1.700 policajaca učestvuje u obezbeđivanju.

Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj, Poljska, policija Policija ispred jednog od hotela gde su smeštene delegacije - Foto: Telegraf.rs

Pripadnici snaga bezbednosti se nalaze gotovo na na svakom koraku u užem gradskom jezgru, gde se održava Samit, kao i hoteli gde su smeštene delegacije.

Na svakih pet minuta se čuje zavijanje sirena zbog prolaska delegacija, a helikopter neprestano nadleće grad.

Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj, Poljska, policija Policijski helikopter nadleće Poznanj - Foto: Telegraf.rs

Na ulicama su pripadnici regularne policije, specijalne snage, a uređaji za komunikaciju odaju i snage bezbednosti u civilu.

Kako saznajemo u lokalnim medijima i od građana, u ovom poljskom gradu će danas biti na snazi poseban režim saobraćaja, pa će čak i lideri EU i Zapadnog Balkan biti transportovani autobusom do lokacije na kojoj će biti održan skup.

Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj, Poljska, policija Ulaz za novinarske ekipe - Foto: Telegraf.rs

Ovako pojačano obezbeđenje ne čudi, s obzirom na to da prisutno 28 delegacija iz država članica EU i još 6 delegacija sa Zapadnog Balkana.

Za Samit vlada veliko interesovanje medija, s obzirom na to da je akreditovano preko 400 novinara.

Telegraf.rs je na licu mesta i prati sva dešavanja, s obzirom na to da je sastanak u Poznanju prvi posle otkazivanja samita u Parizu na kojem učestvuju i predstavnici Beograda i Prištine.

Iz Prištine je, naime, najavljen dolazak premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja.

Susret delegacija, makar i slučajan, neformalan, u prolazu, odigrao bi se posle najnovijeg zaoštravanja odnosa do kojeg je došlo posle sporazuma Prištine i Tirane o zajedničkoj spoljnoj politici i, naročito, posle odluke Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da ulaze na teritoriju KiM.

Problem taksi koje je Priština uvela za proizvode iz centralne Srbije postoji već nekoliko meseci.

Samit se održava u Poznanju jer Berlinskom procesu trenutno predsedava Poljska, koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila ekonomiju, povezivanje, civilno društvo i bezbednost.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu 2014. godine, zatim Beču, Parizu, Trstu i Londonu, 2018.

(Marko Ivas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA