≫ 

Lažna vest iz Prištine, Ramina psovka, pohvala Srbije i Brnabić sa Merkel i Mej: 4 utiska sa Samita

Telegraf.rs na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju

  • 43

U poljskom gradu Poznanju održan je samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, gde su se danas sastali šefovi država ili vlada. Srbiju je na ovom sastanku predstavljala predsednica vlade Ana Brnabić.

ANA BRNABIĆ NA SASTANKU SA ZORANOM ZAEVIM

Posle sastanka sa Zoranom Zaevim, premijerka Srbije je poručila da se razgovaralo o dve teme - jedna je otvaranje jednošalterskog sistema na granici između Srbije i Severne Makedonije, a druga, o kojoj je razgovarala i sa predsednikom Vučićem, da se između dve države ratifikuje "sporazum o međusobnom priznavanju o autorizovanju operatera".

Ana Brnabić, Zoran Zaev, Poznanj, Samit Foto: Slobodan Miljević

- To znači mnogo kraće zadržavanje na granicama. Nadam se da ćemo to moći da završimo do kraja jula - rekla je premijerka posle sastanka sa makedonskim kolegom.

PREMIJER CRNE GORE O UZAVRELOJ ATMOSFERI IZMEĐU BEOGRADA I PODGORICE 

Premijer Crne Gore sastao se danas u Poznanju sa Anom Brnabić, posle čega je poručio da su razgovarali o spornom zakonu o verskim zajednicama koji je doveo do prilično uzavrele atmosfere na relaciji Beograda i Podgorice.

- Da, da bilo je prilike da i to pitanje otvorimo, koleginica Ana me pitala o čemu se radi, rekao sam joj da se radi o pripremi zakona kao programskoj i ustavnoj obaevezi vlade zasnovanoj na standardima i principima ne samo nacionalnog zakonodavstva već i Saveta Evrope. Crna Gora nema novi zakon o verskim slobodama i veroispovestima od 1977. godine i da nema razloga da po tom pitanju postoji konfrotacija između dve države - rekao je Marković.

Kako je naveo, dogovoreno je da se u narednom periodu razgovara direktno na institucionalnom nivou i da se ne daje povod "nedobrnomanernim i neupooućenim da podižu tenzije između dve države".

ANGELA MERKEL OTKRILA NAMERU MAKRONA ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Merkel je na Samitu zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju kazala da se predsednik Makron, na sastanku o Zapadnom Balkanu, koji je održan u aprilu u Berlinu, ponudio da održi skup posvećen problemu Beograda i Prištine, kako bi se podstakao politički proces pronalaženja rešenja, ali da se u tome nije stiglo "onoliko daleko koliko je trebalo"da se on održi.

BRNABIĆ I TEREZA MEJ NA SASTANKU

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se britanskom kolegenicom Terezom Mej u Poznanju. Njih dve su razgovarale na marginama Samita EU - Zapadni Balkan. Susret je održan posle plenarne sesije.

Ana Brnabić, Tereza Mej, Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se britanskom kolegenicom Terezom Mej u Poznanju-Foto: Slobodan Miljević

- Sa Terezom Mej sam razgovarala o bilateralnim odnosima, pregovaramo o nekoliko sporazuma, za početak o trgovinskom jer je nekoliko partnera veoma zainteresovano za trgovinu sa Srbijom - rekla je Brnabić posle sastanka.

Premijerka je rekla da će posle nje Mej razgovarati i sa Ramušem Haradinajem koga će i sama pozvati da ukine takse koje je Priština nametnula Srbiji.

HARADINAJ O ZABRANI ULASKA SRPSKIM ZVANIČNICIMA NA KIM

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, na pitanje novinara Telegrafa da razjasni da li postoji zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na KiM iline, rekao je da Priština kontroliše svaki pojedinačan zahtev.

Printscreen/Telegraf

- Nije uvedena nikakva kolektivna zabrana ulaska - rekao je on.

EDI RAMA O ODNOSU BEOGRADA I PRIŠTINE: OSTAVIMO SRA*E U PROŠLOSTI

Premijer Albanije, Edi Rama, na pitanje novinara Telegrafa o odnosu Beograda i Prištine, rekao je da bi trebalo gledati u budućnost, a onda poručio:

Edi Rama Foto: Telegraf

- Ostavino sra*e u prošlosti - poručio je on.

SASTANAK MERKEL I BRNABIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarale su na marginama Samita u Poznanju.

Ana Brnabić, Angela Merkel, Poznanj, Samit EU - Zapadni Balkan Brnabić i Merkel - Foto: Vlada Srbije

Kratkom sastanku se pridružio i premijer Francuske Eduar Filip.

MERKEL POHVALILA SRBIJU U POZNANJU

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u svom uvodnom izlaganju na plenarnoj sesiji, pohvalila je ekonomski razvoj Srbije.

Mateuš Moravjecki, Angela Merkel, Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj Merkel i Moravjecki - Foto: Slobodan Miljević

POLJSKA PODRŽAVA POLITIKU PROŠIRENJA

Poljski predsednik Andžej Duda ocenio je da bi izostanak evropskih integracija sigurno usporio razvoj regiona i izazvao novu destabilizaciju na toj teritoriji i poručio da Poljska podržava politiku proširenja.

Duda je, otvarajući sastanak šefova vlada Zapadnog Balkana, kazao da je Evropa danas u teškoj situaciji, da postoje ekonomske i socijalne krize, ali su, kako kaže, one uvek prisutne.

- Nove članice nisu donosile nove krize, naprotiv, donosile su nove energije, rešenja, perspektive. Verujem da je to i sad slučaj. Nove vlasti EU ne treba da gurnu u zapećak proširenje. EU treba da se otvori prema novim državama. Treba da se obavežemo da je EU spremna da prima nove članice - rekao je Duda.

On je dodao da su svi svesni burne istorije Balkana i da treba raditi na tome da se to nikada ne ponovi.

- Ako se EU povuče odavde, to će izazvati novu destabilizaciju regiona. Ovo treba da bude ključna poruka samita u Poznanju, da put u EU nije beskonačan, uz stalno postavljanje novih ciljeva - rekao je poljski predsednik.

Samit EU - Zapadni Balkan, Poznanj Samit u Poznanju - Foto: Slobodan Miljević

POČEO GLAVNI SASTANAK

U Kongresnom centru u Poznanju počela je glavna sesija na kojoj učestvuju šefovi država ili vlada EU i Zapadnog Balkana. Srbiju predstavlja premijera Ana Brnabić.

ZABRANA ULASKA SRPSKIM ZVANIČNICIMA NA KiM - LAŽNA VEST!

Jučerašnja informacija, koja se pojavila u medijima, da je srpskim zvaničnicima zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije je lažna vest, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predsednica Vlade, koja se nalazi na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, rekla je da joj je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj to potvrdio na radnom doručku.

SAZNAJEMO: BRNABIĆ IGNORISALA NEFORMALNI SASTANAK PREMIJERA ZBOG HARADINAJA

Uoči početka plenarne sesije održan je neformani sastanak premijera sa Zapadnog Balkana, kome je nije prisustvovala Brnabić zbog učešća premijera privremenih prištinskih intitucija Ramuša Haradinaja.

Kako saznajemo, premijerka Brnabić je ignorisala to neformalno okupljanje zbog Haradinaja i poslednjih poteza Prištine.

Do ovog susreta je došlo neplanirano, uoči početka plenarne sesije, gde će svakako doći i do susreta "oči u oči" delegacija Beograda i Prištine, prvog posle otkazivanja Samita u Parizu.

Na fotografiji, koju je okačio Haradinaj na svom Tviter nalogu, vidi se da su na neformalnom sastanku bili i premijer Albanije Edi Rama, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

OTVARANJE STALNOG SEKRETARIJATA TRANSPORTNE ZAJEDNICE 13. SEPTEMBRA U BEOGRADU

Stalni sekretarijat Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu biće otvoren 13. septembra 2019. godine, najavljeno je danas na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i komesarke EU za transport Violete Bulc u Poznanju, na marginama Samit EU-Zapadni Balkan, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Premijerka je istakla da će ovo biti prva regionalna organizacija sa sedištem u Beogradu, kazavši da joj je velika čast što su u EU prepoznali sav trud koji Srbija ulaže u povezivanje regiona i saobraćajne infrastrukture.

Bulc je čestitala je Brnabić na svim rezultatima i njenom ličnom zalaganju za na jačanju regionalne saradnje kroz

konkretne projekte, naročito u domenu saobraćajne infrastrukture.

Ona je rekla da su tri tačke u fokusu Evropske unije – efikasniji granični prelazi, razvoj železnica i bezbednost puteva. Komesarka je takođe pohvalila završetak južnog kraka Koridora 10, dok je premijerka upoznala komesarku da se privode kraju radovi na istočnom kraku Koridoru 11 i da je u toku izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i da se očekuje početak izgradnje auto-puta do Bosne i Hercegovine.

Premijerka je Alenu Baronu, prvom direktoru Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu uručila identifikacionu karticu, u skladu sa sporazumom o transportnoj zajednici.

Podsećamo, Srbija i Evropska komisija potpisale su u januaru ove godine u Londonu sporazum kojim se potvrđuje da će sedište transportne zajednice biti u Beogradu.

PREMIJERKA BRNABIĆ STIGLA NA SAMIT

Lideri Zapadnog Balkana su stigli u kongresni centar u Poznanju gde se održava Samit EU - Zapadni Balkan. Premijerku Srbije Anu Brnabić dočekao je domaćin, premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Pored učešća na samitu, koji je već okupio značajan broj učesnika, šefova država ili vlada i evropskih predstavnika, premijerka će imati i niz bilateralnih sastanaka, pa će se tako, između ostalog, sastati i s komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc i premijerkom Velike Britanije Terezom Mej.

Samitu u Poznanju prisustvuju predstavnici više članica Evropske unije, šefovi država i vlada, ministri, predstavnici civilnog sektora iz regiona.

ANGELA MERKEL: NAPETOSTI U REGIONU SE MORAJU PREVAZIĆI 

U video poruci, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i pokrenula proces pre pet godina, a koja će i sama učestvovati na samitu, navela je da ima još napetosti u regionu koje se moraju prevazići.

Sastanak u Poznanju je, inače, prvi posle otkazivanja samita u Parizu na kojem učestvuju i predstavnici Beograda i Prištine.

Iz Prištine je, naime, najavljen dolazak kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Susret delegacija, makar i slučajan, neformalan, u prolazu, desio bi se nakon najnovijeg zaoštravanja odnosa do kojeg je došlo posle sporazuma Prištine i Tirane o zajedničkoj spoljnoj politici i, naročito, posle odluke Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da ulaze na teritoriju KiM.

Video: Poznanj u opsadnom stanju zbog Samita EU - Zapadni Balkan

(M.I./J.N./A.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    5. jul 2019 | 13:15

    Lijepo je kad nas hvale,a još ljepše i bolje kad nam pomažu.

  • Rusrb

    5. jul 2019 | 15:53

    Ne ostavljamo vise nista u proslosti...rusi dolaze...pravite splavove za put na Siciliju

  • Rs

    5. jul 2019 | 14:36

    Šta je Srbija sve prošla dobro je još na nogama kava takva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA