Kirijakos je vratio porodicu Micotakis na vlast u Grčkoj, a evo ko su srpske političke dinastije

Njihovi preci su kreirali srpsku politiku još u 19. veku, a oni se pripremaju da vode Srbiju u 21. veku

  • 6

Grci su juče izabrali da ih u naredne najviše četiri godine vodi Kirijakos Micotakis iz Nove demokratije. Njegovim izborom na političku scena se vraća dinastija Micotakis. On je sin pokojnog grčkog premijera sa početka 90-ih godina prošlog veka Konstantina Micotakisa i praunuk Kostisa Micotakisa, grčkog političara sa kraja 19. veka. Takođe, iako je Srbija po državnom uređenju republika nepunih 76 godina, a mnogo duže smo bili monarhija, verovali ili ne i za našu državu su karakteristične političke dinastije. Neke su u ovdašnjoj javnosti prisutne duže od veka, a neke se očito pripremaju da budu prisutne i duže.

PAŠIĆI

U više navrata predsednik Vlade i vođa predratnih radikala Nikola Pašić i u ovoj vlasti ima svog predstavnika u vidu njegovog direktnog potomka - direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Naime, Đurićev deda po majčinoj liniji je Najdan Pašić, osnivač Fakulteta političkih nauka i sinovac Nikole Pašića.

Nikola Pašić - Foto: Wikipedia/DIREKTOR

- Devojačko prezime moje mame je Pašić. U direktnom sam srodstvu s Nikolom Pašićem, ali ponosan sam i na to što je moj deda Najdan Pašić osnivač Fakulteta političkih nauka i NIN-a - kazao je jednom prilikom Đurić.

Marko Đurić Đurić - Foto: Nikola Tomić

Kako je Nikola Pašić započeo političku karijeru 1878. godine kao narodni poslanik, slobodno se može reči da je ovo najstarija srpska politička dinastija.

KONSTANTINOVIĆI/HOMENI

Aktivan u Narodnoj radikalnoj stranci Nikole Pašća bio je i Slobodan Subotić. Njegovi potomci su advokati i poznati političari Nenad Konstantinović i Slobodan Homen.

Potpredsednik SDS, blizak saradnik Borisa Tadića i u nekoliko navrata republički poslanik advokat Konstantinović je potomak i nekadašnjeg gradonačelnika Beograda.

Konstantinović je praunuk Đorđa Nestorovića, gradonačelnika Beograda i bana Moravske banovine, kao i Dušana Subotića, narodnog poslanika i predsednika advokatske kancelarije, unuk je predratnog i poratnog advokata Slobodana Subotića i Vitomira Konstantinovića, pomoćnika ministra finansija u Kraljevini Jugoslaviji. Njegova majka bila je profesorka prava na Ekonomskom fakultetu, a otac profesor na Medicinskom fakultetu.

Nenad Konstantinović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pomenuti Đorđe Nestorović bio je na čelu prestonice u njenim najtežim trenucima, na početku Prvog svetskog rata.

Inače, brat od tetke Nenada Konstantinovića je Slobodan Homen, takođe unuk Slobodana Subotića. Njihov deda je osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je Homenova sestra.

Slobodan Homen - Foto: Medija centar Beograd

Slobodan Subotić mu je bio branilac na suđenju Draži Mihailoviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru. Pre rata, Subotić je bio politički aktivan kao član Narodne radikalne stranke. Učestvovao je u aprilskom ratu 1941. godine i kasnije pomagao izbeglicama koje su sa svih strana nadirale prema Beogradu. Avgusta 1942. uhapšen je i sproveden u logor na Banjici, a zatim u austrijski logor Mauthauzen, u kojem je ostao do 1945.

MIHAILOVIĆI

Kada već pominjemo nekadašnjeg komandanta Jugoslovenske vojske u otažbini Dražu Mihailovića i njegov potomak je vrlo aktivan na današnjoj političkoj sceni. Naime, njegov unuk se danas bori za obnovu monarhije i u to u Pokretu obnove Kraljevine Srbije.

Foto Marko Todorović , Arhivska fotografija

U politiku je ušao još 1993. godine. U svojoj karijeri bio je potpredsednik Skupštine Srbije, ali i gradonačelnik Beograda.

MARKOVIĆI

Nasuprot četnika stajali su partizani, a jedna od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji je Vera Miletić, majka Mirjane Marković, najmoćnije žene poslednje decenije prošlog veka. Porodica Vere Miletić bila je komunistička, pa je više članova porodice završilo u partizanima. Najpoznatija među njima je Davorjanka Paunović Zdenka, sestra Vere Miletić i Titova ljubav.

Zdenka Paunović i Tito - Foto: Wikimedia/"Тито врховни командант", НИУ "Народна армија"

Inače, Vera je stradala u logoru na Banjici, a Miru je rodila iz vanbračne veze sa Momčilom Momom Markovićem, učesnikom Narodnooslobodilačke borbe, društveno-političkim radnikom SFRJ i SR Srbije i junakom socijalističkog rada i narodnim herojem Jugoslavije.

Ipak, sve ove titule mu nisu pomogle, te njegova karijera ipak nije bilo tako briljantna kako se moglo očekivati. Već pedesetih godina izguran je iz vrha vlasti, i izgubio je na uticaju, za razliku od svog brata Draže Markovića, koji je sedamdesetih godina postao najmoćniji čovek Srbije.

Draža Marković je posle Drugog svetskog rata zauzimao niz političkih funkcija u Srbiji i Savezu komunista Jugoslavije. Bio je ministar u Vladi Srbije, sekretar Gradskog komiteta komunističke partije Srbije, ambasador u Bugarskoj, predsednik Skupštine Srbije, član Predsedništva SFRJ, predsednik Predsedništva SFRJ, predsednik Predsedništva Srbije i predsednik Predsedništva Centralnog komiteta SKJ.

U vreme uspona Slobodana Miloševića sukobio se s njegovom politikom i ubrzo otišao u penziju 1986.

Pored toga što je u javnosti najpoznatija kao supruga Slobodana Miloševića, poznata je i kao jedna od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslavenska levica (JUL). Preminula je u Moskvi u aprilu ove godine, a urna sa njenim posmrtnim ostacima je položena ispod lipe u dvorištu gde počiva i njen suprug u Požarevcu.

JEREMIĆI

Poznata partizanska porodica je i Pozderac, čiji je direktni potomak Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, nekadašnji šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN.

Vuk Jeremić i Nurija Pozderac - Foto: Telegraf

Roditelji Vuka Jeremića su Sena i Mihajlo Jeremić, bivši direktor kompanije Jugopetrol, rodom iz Čačka. Deda i baba po majci su diplomata Šerif Buljubašić i Sadeta Pozderac, direktorka Druge beogradske gimnazije. Njen otac je Nurija Pozderac, potpredsednik AVNOJ-a, a deda Murat-aga Pozderac, jedan od lidera Cazinske krajine u doba osmanske vladavine u BiH.

RAŠKOVIĆI

Jeremićeva bliska saradnica Sanda Rašković Ivić kažu da je pravi naslednik svog oca akademika Jovana Raškovića, osnivača Srpske demokratske stranke i lidera Srba u Kninskoj krajini.

Raškovićeva je poslanica u Skupštini Srbije, a bila je potpredsednica, potom i predsednica DSS-a, koja je tu partiju vratila u srpski parlament. Ipak, kasnije je izbačena iz stranke.

Danas je potpredsednica Narodne stranke.

Sanda Rašković Ivić i Jovan Rašković -Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ranije je bila i ambasadorka Srbije u Rimu i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Kao i njen otac Jovan, po zanimanju je psihijatar.

KRKOBABIĆI

Međutim, i od ponovnog uvođenja višestranačja, javljaju se u Srbiji političke dinastije. Krkobabić je sigurno jedna od najpoznatijih.

Prvo smo upoznali Jovana Krkobabića, osnivača PUPS-a i bivšeg potpredsednika Vlade, ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je počeo politikom da se bavi od rane mladosti.

Jovan i Milan Krkobabić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia, Vlada Srbije

Njega je nasledio sin Milan, koji je posle svog oca preuzeo PUPS, na čijem je čelu, i čiji je mandat opet obnovljen, a godinama je bio na čelu JP "Pošta Srbije". On je sada ministar bez portfelja.

Njegov sin Stefan nedavno je imenovan za v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma "Stara planina" u Knjaževcu. Prethodno je bio zaposlen kao savetnik u Privrednoj komori Beograda.

NIKOLIĆI

Bez sumnje da je Radomiru Nikoliću, aktuelnom gradonačelniku Kragujevca, vrata na političkoj sceni otvorio upravo njegov otac Tomislav Nikolić, nekadašnji predsednik Srbije i bivši lider Srpske napredne stranke. Upravo u vreme kada je Tomislav Nikolić bio šef države, Radomir je postao prvi čovek Kragujevca i predsednik Izvršnog odbora SNS-a.

Radomir i Tomislav Nikolić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Po zanimanju je diplomirani menadžer, a pre nego što je aktivno počeo da se bavi politikom radio je u jednoj banci u Kragujevcu i u "Srbijagasu".

U SNS se učlanio godinu dana od osnivanja te partije.

DAČIĆI

Očevim stopama krenuo je i Luka Dačić, sin lidera SPS i prvog potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, koji se zvanično priključio socijalistama, čim je postao punoletan.

Luka i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nisam se učlanio u SPS da sad to bude neka "dinastija Dačić", nego da počnem da učim šta uopšte znači stranka. To je neka vrsta preduzeća, morate o svemu misliti. Mlad sam, hoću prvo da učim. Neću da me u SPS gledaju kao Luku Dačića - Ivičinog sina. Hoću sam da se izborim za svoje mesto. I verujem da ću uspeti. I posle Dačića - Dačić - rekao je Luka tada.

RUŽIĆI

Dinastija Dačić nije jedina u SPS. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić nastavio je da korača stopama svog oca koji se bavio politikom. Slabo se zna da je otac potpredsednika SPS Kostadin bio istaknuti srpski diplomata u Australiji, u Pertu.

ŠEŠELJI

Prvi skandal majstor Skupštine Srbije, nekadašnji poptredsednik Vlade Srbije i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, takođe ima naslednike u politici. Njegovi sinovi su aktivni, kako u lokalnom, tako i na republičkom nivou. Tako je Aleksandar Šešelj sa samo 24 godine postao poslanik u Skupštini Srbije, a prethodno je bio član opštinskog veća u Zemunu.

Aleksandar Šešelj - Foto: Srpska Radikalna stranka

Sa druge strane, Nikola Šešelj je bio član opštinskog veća Novi Beograd i predsednik Odbora radikala u toj opštini. Kako su mediji pisali, pre nekoliko meseci je priveden u jednom beogradskom kafiću zbog nošenja oružja. Tim povodom njegov otac Vojislav Šešelj je rekao: Voli dete igračke. Mora s nečim da se igra.

MIĆIĆI

Nataša Mićić bila je vršilac dužnosti predsednika Srbije u jednom od najtežih trenutaka u modernoj istoriji države, kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Proglasila je tada vanredno stanje u zemlji. Zbog svog atraktivnog izgleda prozvali su je srpska Nikol Kidman. Njenim stopama krenula je i ćerka Anđela. Lepa je na majku, a započela je i politički put.

 
 
 
View this post on Instagram
Najboljoj mami na svetu celom, srecan rodjendan! 🎈🎁🎈🎁🎈A post shared by Andjela Micic (@angie___89) on

Jedino dete, nekadašnje predsednice Skupštine Srbije, Nataše Mićić, Anđela, rođena je 1989. godine u Užicu, gde je završila osnovnu i srednju školu. U Beogradu je zavšila FON, za razliku od majke koja je pravnica.

Ipak, krenula je majčinim stopama, kada je u pitanju odabir stranke. Naime. javnost ju je upoznala tokom kampanje za beogradske izbore, kada je LDP izašao sa novim mladim licima, među kojima je bila i ona.

 
 
 
View this post on Instagram
#bgizbori #izbori2018 #novalica #novanada #ldp #23A post shared by Andjela Micic (@angie___89) on

PASTORI

Pastori su odavno postali sinonim za politiku među predstavnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Oni obavljaju ključne funkcije unutar SVM, najbrojnije partije vojvođanskih Mađara. Ištvan je lider te stranke, dok je njegov sin Balint potpredsednik SVM. Stariji Pastor je i predsednik Skupštine Vojvodine, dok je mlađi poslanik u republičkom parlamentu.

Balint i Ištvan Pastor - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zajedničko im je što su obojica završili Pravni fakultet, a ono što ih još razlikuje jeste i to što je Ištvan imao i bogatu privredničku karijeru, dok je Balint odmah ušao u političke vode.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    8. jul 2019 | 13:06

    Evo je baš Đurić dokaz da dinastije nemaju smisla, genetika može da "omane".

  • Imenjak

    8. jul 2019 | 12:39

    Zato smo tu de smo

  • Dzordz Kostajac

    8. jul 2019 | 13:03

    Ovaj tekst ste vec objavljivati i ponovo napravili istu grešku izostavivsi najznacajniju porodicu Protic. Porodica Protic je u nekoliko generacija na istaknutom mestu medju srpskih političarima i intelektualcima. A o dinastijama topalovicima u likovima nikolica i krkobabića ne treba trošiti reči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA