≫ 

Makronov avion za Beograd ima jednu specijalnu sobu: U evro poznato koliko košta 1 sat leta

"Leteća Jelisejska palata" kako mnogi nazivaju ovaj avion, može da primi 60 osoba i poseduje sve što je francuskom predsedniku neophodno za neometano obavljanje posla

  • 27

Dolazak jednog od najčuvanijih svetskih zvaničnika u Srbiju, francuskog predsednika Emanuela Makrona, po mnogo čemu izaziva pažnju svetske i domaće javnosti - od važnih sporazuma koji će biti potpisani, preko neverovatnih bezbednosnih mera do predsedničkog aviona sa skrivenom odajom kojim će francuski lider doći u Beograd.

Čuveni Erbas A330-200, koji je deo predsedničke flote Emanuela Makrona, koristio je i njegov prethodnik Fransoa Oland. Nikolas Sarkozi je ranije koristio Erbas A319, pre nego što je jedan od njegovih motora propao pre poletanja, posle čega je sadašnji postao standardan u prevozu predsednika i članova francuske vlade.

"Leteća Jelisejska palata" kako mnogi nazivaju ovaj avion, može da primi 60 osoba i poseduje sve što je francuskom predsedniku neophodno za neometano obavljanje posla, jer dosta vremena provodi u putovanjima, ali i za odmor.

Spavaća soba, garderoba, kupatilo i kuhinja, kancelarija i posebna soba za sastanke sa zvučnom izolacijom omogućavaju Makronu da komunicira sa bilo kim u svetu, u bilo kom trenutku, sa istom zaštitom i bezbednošću kao i u Jelisejskoj palati.

Spavaća soba, garderoba, kupatilo i kuhinja, kancelarija i posebna soba za sastanke sa zvučnom izolacijom omogućavaju Makronu da komunicira sa bilo kim u svetu sa istom zaštitom kao i u Jelisejskoj palati-Printscreen/Youtube/6Medias

U avionu postoji i jedna prostorija namenjena novinarima, koji prate francusku delegaciju prilikom poseta. Sat vremena vožnje ovim avionom iznosi 4.050 evra.

POSEBNA SLUŽBA ODGOVORNA ZA PREVOZ ZVANIČNIKA

Odeljenje za transport, obuku i kalibraciju eksadrila 00.065 (ETEC 65) je jedinica francuskog vazduhoplovstva, pod komandom ministra odbrane, zaduženog za transport predsednika, premijera i drugih zvaničnika francuske vlade.

Osnovana je u julu 1945. godine (GAEL "Air Training and Liaison Group").

PREDSEDNIČKA FLOTA SADRŽI NEKOLIKO LETILICA

Predsednička flota koja je na raspolaganju Emanuelu Makronu za prevoz broji nekoliko letilica. Na raspolaganju predsedniku i članovima francuske vlade, uz Erbas A330-200, nalaze se avioni Falkon i to modeli 7X, 900 i 50 (po dva komada), a pored njih, jedinica ima tri Super Puma helikoptera konfigurisana od strane VIP-a.

Francuski zvaničnici takođe koriste avione 3/60 Esterel transportne eskadrile, koja upravlja sa tri Airbusa A310-304 i dva Airbusa A340-200s.

(J.N./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    10. jul 2019 | 17:03

    Francuzi ocima ne mogu da nas gledaju,ne mogu da nas svare a mi im organizujemo docek stoleća!!! Na svakom mestu otvoreno podrzavaju siptare,sputavaju maksimalno Srbiju a mi sve to gledamo i cutimo i organizujemo docek kakav do sad nije vidjen (tako najavljuju)!!! Nista dobro nam nece doneti njegova poseta u to sam ubedjen!!!

  • Filip

    10. jul 2019 | 17:01

    Nek ide kod Tacija smrad!

  • smilja

    10. jul 2019 | 17:00

    neka se izvine vucicu ipovuce proznanje kosova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA