Obnova dijaloga Beograda i Prištine je test za funkcionalnost EU: Joksimović o Makronovim porukama

- On vraća odgovornost na teren EU kao potpisnice Briselskog sporazuma - rekla je Joksimović

Jadranka Joksimovic
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Razgovori francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zaista su bili otvoreni i što je još važnije plodotvorni i obojica su razumeli pozicije koje imaju po pitanju KiM, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Upitana kakvo je njeno mišljenje o obećanju francuskog presednika Emanuela Makrona o podršci obnovi dijaloga Beograda i Prištine i najavi specijalnog sastanka koji će imati za cilj da dovede do sporazuma, Joksimović za O2 televiziju kaže da je Makron razumeo šta je stav Srbije koji je predsednik Aleksandar Vučić u dugotrajnom razgovoru izneo i da je on (Makron na entuzijastičan način rekao da će se angažovati da se ponovo sedne za sto, ali uz uslov da Priština povuče tarife.

Makron je tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji, smatra Joksimović, uputio još jedni važniju poruku, a to je, dodaje, da je ovaj prostor evropski i da odgovornost za njegovu stabilnost snosi EU.

Indirektno, navodi, to znači da je stabilizacija situacije, rešavanje kosovsko-metohijskog problema i nastavak dijaloga test za funkcionalnost EU na pitanjima bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu i evropskom prostoru.

- On vraća odgovornost na teren EU kao potpisnice Briselskog sporazuma - rekla je Joksimović.

Naglasila je da je Priština sve vreme izjavama i potezima pokušavala da uništi kredibiltet EU.

- EU je ta koja ima odgovornost i to je Makron decidno rekao - kaže Joksimović i podseća da je i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala Prištinu da povuče tarife na srpsku robu, a što je Beograd postavio kao uslov za nastavak dijaloga.

To je, rekla je Joksimović, tražio i ambasador SAD Kajl Skot, te naglasila da postoji sinergija poziva Prištini da povuče unilateralne tarife kojima krši sporazume uključujući i S SP, te podsetila da je upravo zbog unilateralnih tarifa Prištine otkazan sastanak predstavnika Prištine i Beograda u Parizu sa Makronom i Merkel koji je bio zakazan za početak jula.

- Videćemo kakvi su efekti tih poziva. Ta sinergija mora da dovede do toga da Priština povuče tarife, relativno brzog nastavka dijaloga i pokušaja traženja rešenja koje će, kako je Makron rekao, uvažiti i jednu i drugu strane, a ne maksimalističke zahteve jedne i druge strane - navela je Joksimović.

Kajl Skat, Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović -Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron u Beogradu poslao poruku da unutrašnja reforma EU ne isključuje proces proširenja i da je ta vrsta "paralelizma" značajan i pozitivan signal za Srbiju.

Joksimović je za O2 televiziju rekla da nije istina da se nije ništa novo čulo od predsednika Makrona jer je, kaže, on govorio o paralelizmu, odnosno o tome da ne odustaje od namere da se EU refomiše da bi bila ujedinjenija, solidarnija i snažnija kao globalni igrač, ali da taj proces ne isključuje i proces proširenja na one države koje sprovode refome i imaju želju da se pridruže EU.

- Jako je važno to što je izgovorio, jer smo do sada često slušali - prvo reforme, pa proširenje. Sada je taj paralelizam značajan, pozitivan signal koji nas može ohrabriti - rekla je Joksimović.

Ona je navela da ne misli da bi ljudi trebalo da se obeshrabre, da su vrata EU zatvorena, posebno u svetlu bilateralne saradnje i partnerstva koje obavezuju i Srbiju i Francusku - Srbiju da bude posvećenija reformama, ali i Francusku da zadrži pozitivan stav prema svakoj zemlji koja pokaže jasnu sposobnost i spremnost da pomogne EU da se osnaži.

Govoreći o 2025. godini, Joksimović je rekla da se taj datum mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU pominje u Strategiji kredibilnog proširenja iz 2018. godine koju je izneo bivši predsednik EK Žan Klod Junker, ali ističe da ta strategija nije bila namenjena jačanju pozicija zemalja kandidata, već jačanju EU, delom i kroz kredibilnu politiku proširenja.

Ona kaže da je i Makron svestan najveće prednosti EU, a to je da EU kroz ugovorne odnose sa zemljama koje žele da postanu kandidati ima integrativnu moć da ih integriše i da pomogne u transformaciji tih društava i pritom otvori potpuno svoja tržišta i dobije nova tržišta.

- To nema niko drugi u svetu, bez obzira na velike, globalne aktere, poput Rusije, Kine, SAD... Nema te vrste prednosti koje ima EU u smislu integracije. Ni Makron nije voljan da se odrekne te moći koju ima EU, samo traži način da to bude efikasnije i da svi, pa i Srbija kad postane članica, mogu da doprinesu tome, a ne da umanjuju kapacitete EU - rekla je Joksimović.

Joksimović se osvrnula i na pitanje Le Monda o vladavini prava na konferneciji za novinare Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, navodeći da to pitanje, koje se ticalo Izveštaja EK o napretku Srbije, nije korektno interpretirano, jer ukupna ocena kaže da postoji određeni napredak u oblasti vladavine prava.

- Postoji stagnacija u nekim oblastima, ali nigde nije zabeleženo nazadovanje. I Makron je rekao da nedvosmisleno ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava daju elemente za očekivanje da Srbija kredibilno nastavi svoj put ka EU - rekla je Joksimović.

Nacionalni konvent o EU

Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je navela da Srbija ne bi u junu mogla da otvori nova poglavlja da je bilo nazadovanja, te navela i da veruje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja.

Govoreći o poseti Emanuela Makrona Srbiji, Joksimović je rekla da je činjenica da je Francuska dugo politički i u manjoj meri ekonomski bila odsutna sa Zapadnog Balkana i Jugostočne Evrope.

Ona kaže da je nedvosmisleno da je Makron u jeku postizbornog perioda za Evropski parlament i kombinovanja u institucijama EU našao vremena da dan uoči biranja novih evropskih zvaničnika dođe u dvodnevnu posetu Srbiji i da je to podatak koji dovoljno govori koliko je Makron posvetio pažnje unapređenju dobrih odnosa sa Srbijom.

Napomenula je i da Makron nije slučajno izabrao da dođe samo Srbiju u regionu i dodala da nije reč samo o tradicionalnom prijateljstvu, jer to nema mnogo značaja ako se ne reflektuje na buduću politiku. Ona je značajna i za podizanje njegovog međunarodnog ugleda, jer obnavlja i širi uticaj Francuske, što uvek donosi pozitivne ođeke na unutrašnjem planu.

- Buduća politika Francuske nesumnjivo pokazuje opredeljenje ka jačanju odnosa sa Srbijom kao centralnom zemljom u regionu - rekla je Joksimović i dodala da su i ekonomska i kulturna i politička komponenta bile prisutne tokom posete Makrona Srbiji.

Ona je podsetila da je sa francuskom ministarkom Natali Loazo u prvoj polovini godine potpisala sporazum o Razvojnoj agenciji Francuske, koja će od septembra početi da funkcioniše u Srbiji.

Rekla je i da je Vučić na iskren i dostojanstven način pokazao želju Srbije da obnovi odnose i da se partnerstvo sa Francuskom podigne na viši nivo, te istakla da je poseta uzajamno korisna i da je važna i za reputaciju Emanuela Makrona, na unutrašnjem planu, ali i kad je reč o međunarodnom ugledu.

Kaže i da je takva poseta obavezujuća i za domaćina i za gosta i da su predsednici pokazali izraženu spremnost i posvećenost ka jačanju dobrih odnosa.

- Ako stavite ruku na srce i kažete Francuska i Srbija su u srcu, to su obavezujuće reči za jednog predsednika (Makrona), kao što je i Vučuć pokazao iskrenu zelju da budemo pozudan i dobar partner, ne samo EU već pre svega Francuskoj -
rekla je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, EU, Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
 • R
  RICINUS

  Makron je engleski satrap

 • N
  Nikolas

  DOK MI CEKAMO NA NASTAVAK PREGOVORA DOTLE NATO MASOVNO NAORUZAVA VELIKU ALBANIJU KOJU I BRISEL I AMERI STVARAJU!!! STAVICE SRBIJU PRED ZAVRSEN CIN- KOSOVO CE PRIMITI U NATO!!!! SRBI NEBUDITE NAIVNI KRETENI VISE!!!

Tim "Vojske Kosova" na vežbi u Nemačkoj u organizaciji Ministarstva odbrane SAD

Amerika kreće u seču kosovskog čvora: Šta se očekuje od susreta Vučića i Pompea?

Haradinaj sklopio predizborni pakt: Evo sa kim ide na izbore

SzS traži garancije za fontanu na Trgu Nikole Pašića, iz SNS odgovoraju: Služite se lažima

"Tramp će žestoko reagovati ukoliko se do februara ne postigne dogovor Beograda i Prištine"

Vlast i opozicija po 3. put "oči u oči": Evo šta su učesnici rekli o sastanku (VIDEO) (FOTO)

Da li je Togo 15. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova? Evo šta kaže Dačić

Izbori na Kosovu će biti održani 29. septembra ili 6. oktobra?

Alarmantna bezbednosna situacija na Kosovu: Sve veći broj džihadista povratnika

Otkriveno kada stižu "leteći tenkovi" iz Rusije za Vojsku Srbije

Albanija ne može biti deo dijaloga između BG i PR: Meta kaže da bi time kršili kosovsku nezavisnost

One su zadužene za bezbednost vrhovnog komandanta, to je njihov posao: Vulin o pripadnicama Kobri

Izađite na izborni megdan na častan način: Ružićeva poruka opoziciji

Iznenadni put u Njujork: Vučić sutra sa Pompeom

Haradinaj: Ispravljeni sektori u pravcu Kule i Čakora

Novi put je hrast budućnosti za našu decu koja ostaju ovde: Vučić otvorio auto-put "Miloš Veliki"

Narod je vrhovni sudija i on odlučuje: Vučić o predstojećim izborima

SzS: Obavezujući dokument o promenama ili proglašenje bojkota

Priština popustila pod međunarodnim pritiskom: Ponovo priznaju srpske pasoše?

Vučić se sastao sa ministrima i direktorima javnih preduzeća: U fokusu razgovora investicioni plan

Potpisan ugovor za izgradnju deonice auto-puta od Novog Beograda do Surčina: Priustvovao i Vučić

Novi saziv plenuma završiće taj proces: Kuburović najavila promenu Ustava posle izbora 2020.

Veselji provocira: Novo Brdo "dragulj naše kulturne baštine"

Vulin sa Šojguom o vojnoj saradnji: "Zajedno pobedili, zajedno treba i da proslavljamo"

Šest pripadnica "Kobri" ispred Predsedništva, održan još jedan protest "1 od 5 miliona"

Članovi beogradskog SNS: Nikad više Pazl grad

Efekti dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda: Antonijević najavio još 2 sastanka

Priština ipak nije izdala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem

Albanci čuvaju srpsku tvrđavu Novo Brdo 24 sata dnevno: Štite zastavu tzv. Kosova

Komšić dolazi u Srbiju 29. avgusta na sastanak sa Vučićem i Erdoganom

Svi strahovi građana Srbije od članstva u EU: Brine nas šta će biti sa ćirilicom, selom i socijalom

Sastanci su konkretni, otvaraju se urgentna pitanja: Klačar o sastancima vlasti i opozicije

Diplomatska ofanziva za kraj avgusta! U 5 dana, 3 važna Vučićeva sastanka: Ove teme će biti na stolu

Tužilac koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića ide u penziju?

Kako do novca iz EU fondova: Najavljena saradnja Jagodine i rumunskih gradova (FOTO)

Priština nastavlja sa lažima, Hodžaj tvrdi: Novo Brdo je albansko, Srbi falsifikuju istoriju

Mekalister krajem avgusta u Beogradu, sastanci sa Vučićem i poslanicima

3 topa, najsavremenije rakete, lete 310 km/h: Stižu "leteći tenkovi" za Vojsku Srbije (FOTO) (VIDEO)

Provokativan odgovor Haradinaja Brnabićki: Mi smo suverena država, što pre prihvate to, bolje za vas

Darovi cara Titu, Piksi, Asano i plan za budućnost: Japanski šef diplomatije tvitovao o poseti BG-u

Velika Britanija najavila podršku "Vojsci Kosova": "Vi ste jedan od uspeha posle rata"

Nova provokacija! Zastava tzv. Kosova ponovo na srpskoj tvrđavi Novo Brdo

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima