≫ 

"Da Srbi praktično nestanu": Tuđmanova naredba kojom je započeo pogrom

On je tokom sastanka sa vojnim oficirima na Brionima, samo nekoliko dana uoči "Oluje", on je izdao naredbu da se "Srbima nanese takav udarac, da praktično nestanu".

  • 29

Na centralnoj manifestaciji obeležava 24 godine od vojno-policijske operacije "Oluja", tokom koje je iz Republike Srpske Krajine proterano 250.000 Srba, prikazan je deo naredbe tadašnjeg predsednika Hrvatske, Franje Tuđmana, kojom je praktično počeo pogrom srpskog naroda.

Naime, 31. jula 1995. godine, tokom sastanka sa vojnim oficirima na Brionima, samo nekoliko dana uoči "Oluje", on je izdao naredbu da se "Srbima nanese takav udarac, da praktično nestanu".

To je navedeno u transkriptima sa tog sastanka, koji su bili jedan od glavnih dokaza na suđenju pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima Anti gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, a vešeras je ta rečenica prikazana na video bimu tokom centralne manifestacije koja je održana na platou ispred manastira Krušedol.

Franjo Tuđman, Brioni, operacija Oluja Printscreen/Youtube/Tanjug

- Zatvoriti im preostala troja vrata, ali im ne daš nigde izlaza da se izvuku, da pobegnu, nego ih prisiljavaš da se bore do kraja. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu - rekao je on.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je tokom obraćanja sa platoa manastira Krušedol da su jedino Srbi prihvatili da su neki iz njihovog naroda počinili zločine i obračunali se sa njima, dok su svi drugi radili samo na jednom, kako i na koji način da okrive Srbe.

manastir Krušedol, operacija Oluja, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

- Večeras neki sladostrasno slave, uz pesme koje pristojni ljudi ne bi mogli ni da slušaju, u kojima veličaju ustaške, nacističke pozdrave i prete da će nas stići njihova ruka i preko Drine, u Srbiji. Naš odgovor, i njima danas i Tuđmanu koji je rekao da je ideja da Srbi zauvek nestanu u pripremi Oluje, da su Srbi otišli, ali da nisu nestali - poručio je on.

Video: Obeležavanje godišnjice "Oluje" kod manastira Krušedol

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. avgust 2019 | 23:26

    BESE LI ONO FRANJO JOSKIN GENERAL???!!

  • Istina i pravda

    4. avgust 2019 | 21:29

    Nisu oni dobili rat vojnicki,postavlja se pitanje logicno kako su mogli resiti krajinu sa jednim naletom oluje a pre toga cetri godine nisu mogli,Ko je izdao Krajinu i Krajiski narod

  • samo vas posmatram

    4. avgust 2019 | 22:44

    Za njih je Tudjman heroj, nosi nazive aerodroma, ulica, trgova... a mi naseg Slobu osudjujemo, pljujemo, krivimo, poslasmo u Hag onim dzelatima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA