• 25

Polovina mladih Srba želi u EU: Hoće da slobodno putuju, rade i studiraju

Istraživanje je sprovela Evropska komisija, a obuhvaćeno je 28 članica EU i pet zemalja kandidata

  • 25

Novo istraživanje Evropske komisije "Eurobarometar" pokazalo je da pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 37% građana Srbije, 27%  negativnu, a 34%  ima neutralan stav. Istraživanje je obuhvatilo 28 članica Evropske unije, i pet zemalja kandidata. U ostaim zemljama kandidatima većina je onih koji imaju pozitivan stav prema EU.

Udeo ispitanika u Srbiji sa pozitivnom slikom o EU je za pet procentnih poena manji nego u prethodnom istraživanju dok je onih sa negativnom slikom za isto toliko više nego jesenas.

Gledano prema starosnoj strukturi, u Srbiji pozitivan stav prema EU ima 51% mladih (od 15 do 24 godine) ali samo 29% starijih od 55 godina.

Na pitanje šta EU znači tebi lično, 40% ispitanika iz Srbije je navelo slobodu putovanja, studiranja i rada širom EU, 29% ekonomski prosperitet a 25% gubitak kulturnog identiteta.

Među zemljama kandidatima za EU, najviše onih sa pozitivnom slikom o EU je u Albaniji, čak 81%, dok samo 3% Albanaca ima negativnu sliku.

Evropska Unija, Srbija, EU, zastave Evropske Unije i Srbije

Zastave Srbije i Evropske unije - Foto: Marko Jovanović

U Crnoj Gori 63% građana ima pozitivnu a 18 negativnu sliku o EU, u Severnoj Makedoniji je taj odnos 56 prema 17% a u Turskoj 51 prema 19%.

U zemljama EU 45% ispitanika ima pozitivnu sliku o Uniji a 17% negativnu.

Istraživanje je pokazalo i da stanje nacionalne ekonomije 67% ispitanika u Srbiji ocenjuje kao loše a 31% kao dobro.

U EU 49% građana stanje nacionalne ekonomije smatra dobrim a 47% lošim.

Nešto više od polovine ispitanika u Srbiji (52%) finansijsku situaciju u svom domaćinstvu ocenjuje kao lošu prema samo 26% ispitanika u EU.

Istraživanje je pokazalo i da 39% ispitanika u Srbiji očekuje da ekonomska situacija u zemlji u narednih godinu dana ostane ista, 36% da bude bolja a 22% da se pogorša.

Kada je reč o dva najvažnija pitanja sa kojima se zemlja suočava, za 36% ispitanika u Srbiji nezaposlenost je jedno od niih, za 33% ekonomska situacija, za 25% kriminal a za 21% rast cena.

Na pitanje o poverenju u institucije, parlament uživa poverenje 35% ispitanika u Srbiji, vlada 41% a EU 33%.

Evropska unija, zastava evropske unije eu

Zastava Evropske unije - Foto: AP/Tanjug

RAST POZITIVNE PERCEPCIJE

Evropska komisija je ocenila da rezultati novog "Eurobarometra" ukazuju na snažan rast pozitivne percepcije o EU po brojnim pitanjima, od ekonomije do demokratije.

Kako je istakla EK, to su najbolji rezultati od istraživanja iz juna 2014, dakle pre nego što je dužnost preuzela Komisija Žan-Kloda Junkera.

Komisija je posebno istakla rekordnu podršku evru ali i to što su se klimatske promene probile među najveće razloge za brigu građana EU.

Kada je reč o poverenju u EU, ono je veće od poverenja u nacionalne vlade ili parlamente a od prethodnog istraživanja je poraslo u 20 članica.

Istovremeno je udeo građana sa pozitivnom slikom o EU (43%) povećan u 23 članice i sada je na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Srbija evropska unija zastave srbije EU

Zastave Srbije i Evropske unije - Foto: Shutterstock

Eurobarometar je pokazao i da su građani u većini optimisti oko budućnosti EU - 61% optimista prema 34% pesimista, kao i da je 55% Evropljana zadovoljno demokratijom u EU, što je najveći udeo od jeseni 2004.

Većina Evropljana (56%) slaže se da "da se njihov glas računa u EU", pri čemu je takvih najviše u Švedskoj (86%), Danskoj (81) i Holandiji (76).

Na nivou EU najveći razlog za zabrinutost je imigracija a slede klimatske promene, ekonomska situacija, stanje javnih finansija članica i terorizam.

Gledano na nacionalnom nivou, glavni razlozi za brigu su nezaposlenost, rast cena i zdravstveno i socijalno osiguranje.

Istraživanje je rađeno u junu i obuhvatlo je 27.464 ispitanika iz 28 članica EU, kao i ispitanike iz kandidata za EU među kojima 998 u Srbiji.

(Telegraf.rs/Euroactiv.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    Otisla sam i ne zalim. Ja sam sebi na prvom mestu pa sve ostalo.

  • SaraNS

    Neka se lepo organizuje referendum da vidimo koliki je procenat građana REALNO za ulazak u EU, a koliko protiv. Garantujem da bi bar 55% bilo protiv. Mi smo svesni da nam iz EU ne žele dobro i to su nam dokazali, a prihvatiće da postanemo članica te organizacije tek kada se reši problem sa Kosovom, odnosno kada ga budemo priznali, jer se to traži od nas kao jedan od uslova (javna tajna). Da smo pametni, nikada ne bismo ni bili potencijalna članica, već bismo se držali daleko od njih, kao što to radi Švajcarska. EU nas želi jer imamo mnogo obrazovanog kadra i mnogo zanatlija, a njima sve to fali. Pogledajte kako žive u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pa razmislite dal će biti bolje. U tim zemljama jesu povećane plate, ali su povećane i cene.

  • Jaca

    Meni "bode oči" to što veći broj ispitanika ima pozitivno mišljenje o EU iz zemalja koje NISU članice EU, od onih koje JESU!!! Očigledno, ovi koji su na licu mesta imaju bolju procenu.. to sve govori!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima