≫ 

Takse su pravedna odluka: Provokativne reakcije iz Prištine na poziv zemalja Kvinte

- Takse su pravedna odluka i dijalog nije prekinula prištinska strana - kaže se u saopštenju Haradinajevog kabineta

  • 4

Odlazeća prištinska vlada nije poslušala saopštenje zemlje Kvinte, koje su pozvale na nastavak dijaloga sa Srbijom i ukidanje taksi, rekavši da ne treba uvoditi dodatne prepreke.

Kabinet premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuša Haradinaja reagovao je na zajedničku deklaraciju zemalja Kvinte, koje zahtevaju momentalni nastavak dijaloga i traže od prištinskih vlasti da ukinu takse na srpske proizvode i da Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Ramus Haradinaj Ramuš Haradinaj - Foto: Profimedia/AFP

- Takse su pravedna odluka i dijalog nije prekinula prištinska strana - kaže se u saopštenju Haradinajevog kabineta.

- Odluka da se uvede taksa na proizvode Srbije i BiH bila neophodna radi zaštite interesa Kosova, od neprijateljskih akcija i stalnih pretnji Srbije protiv države i institucija na Kosovu. U isto vreme, uvek smo uzimali u obzir sugestije naših međunarodnih partnera u vezi sa političkim pitanjima u zemlji - navodi se u reakciji iz kancelarije Ramuša Haradinaja.

Iz kancelarije su ponovili i da su spremni za dijalog koji bi doveo do međusobnog priznanja, ali odbijaju dodatno uslovljavanje.

Kadri Veselji Kadri Veselji - Foto: Profimedia/Abaca Press

Predsedavajući prištinske skupštine, istovremeno lider PDK, Kadri Veselji, reagovao je na pismo Kvinte na svojoj Fejsbuk stranici. On je rekao da pozdravlja pomoć zapadnih država u nastavku dijaloga, ali je pozvao EU da spreči, kako je rekao, srpske pokušaje destrukcije na Kosovu.

Veselji je rekao da je tzv. Kosovo postiglo svoju nezavisnost snažnim savezom sa Zapadom.

- Moramo da zaštitimo interese Kosova, ali to nećemo moći bez naših strateških partnera. Stoga pozdravljamo napore SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije za nastavak dijaloga. Međutim, zahtevamo od EU da spreči finansiranje paralelnih struktura na Kosovu od strane srpske vlade, da zaustavi srpske kolonijalne projekte izgradnjom naselja na severu, da omogući obnovu spaljenih kuća u kojima su Albanci živeli pre 2001. godine, i da osudi srpske zločince - napisao je između ostalog Veselji, na svom Fejsbuk nalogu.

Ministar spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Bedžet Pacoli, takođe se oglasio na svojoj Fejsbuk stranici i rekao da je tzv. Kosovo uvek bio posvećeno nastavku dijaloga i da je prištinska strana spremna da nastavi pregovore, ali da je Srbija više puta, kako je rekao, izazvala incidente i agresivno se ponela prema tzv. Kosovu.

Bedžet Pacoli Bedžet Pacoli - Foto: A. Nalbantjan

- Spoljna politika Kosova uvek je bila koordinisana i u skladu sa stavom naših strateških partnera SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije od početka devedesetih godina. Naša država zasnovana je na zapadnoj orjentaciji i pozdravljamo posvećenost svih zemalja Kvinte da normalizuju odnose Kosova i Srbije - napisao je Pacoli.

On je i današnju konferenciju za medije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, protumačio kao, kako je rekao, nespremnost Srbije da normalizuje odnose sa tzv. Kosovom.

- Kosovo dve godine vodi nezapamćenu bitku sa Srbijom, u kojoj prljava srpska diplomatija ima za cilj osporavanje državnosti Kosova na međunarodnom planu. Takse su suvereni instrument Kosova za reagovanje na ovu agresiju koju izaziva Beograd, a Srbija ne pokazuje volju da se to zaustavi - rekao je Pacoli.

Spremni smo kao i uvek za dijalog, ali uslovi su jasni, kazao je Pacoli, ocenivši da je reč o odnosima "dve nezavisne i suverene države", čiji cilj je "obostrano priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa".

VIDEO: Pacoli o ekonomskoj zoni na severu Kosova

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA