≫ 

Sud Severne Makedonije doneo odluku: Nema izručenja teroriste OVK Srbiji

Bivši pripadnik takozvane OVK Tomor Morina je uhapšen na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove poternice

  • 28
Tomor Morina Printskrin: Youtube

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je danas rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenju Tomora Morine Republici Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin tzv. Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji tzv. Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

- Sud se slaže sa ocenom Krivičnog veča Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahteva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično delo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosovo 1999. godine - navodi se u rešenju Vrhovnog suda Severne Makedonije.

Rešenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

U rešenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.

Bivši pripadnik takozvane OVK Tomor Morina je uhapšen na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove poternice. Morina je optužen za ratne zločine protiv čovečnosti na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine.

VIDEO: Dvojica OVK zločinaca otputovali u Hag

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makedonac

    14. avgust 2019 | 13:34

    STIDM SE SVOJE ZEMNJE, braco ovo nije glas makedonaca, nazalost mi smo nebitni u nasoj zemji. Nadam se razimavanke od strane Srpskom nardodu makedonaca ali ne i drzavu, ovo je ulje albanaca nazalost kni su drzabotborni

  • JA

    14. avgust 2019 | 12:57

    SVAKA VAM CAST SEVERNI MAKEDONCI BILI STE I OSTALI NULA

  • Bas lepo...

    14. avgust 2019 | 14:33

    Nego videcemo koga zovete u pomoc kad bude trebalo e onda ocekujte brdo losih komentara jer nece biti uslovi za to da vam se pomogne...duse prodane od iste ste rdje skovane....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA