≫ 

Ovim je pogažena suština međunarodnog prava: Stefanović o odluci da Morina ne bude izručen Srbiji

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu - navodi ministar Stefanović.

  • 12
BRNABIC REZULTATI VLADA

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović oglasio se povodom odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da teroristu tzv. OVK, Tomora Morinu, ne izruči Srbiji i rekao da su nadležni organi Severne Makedonije ovakvom odlukom pogazili suštinu međunarodnog prava, i kako je rekao, duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine.

- Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi - navodi ministar Stefanović.

On je naglasio i da je nedopustivo da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja, kako navodi, vodi politikom, što je u ovom slučaju, kaže, više nego očigledno.

- A svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve - ističe Stefanović i dodaje:

- Za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnost čitavog postupka.

- Poternica Republike Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji - zaključuje Stefanović u saopštenju.

Nela Kuburović

Nela Kuburović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

KUBUROVIĆ: OVO JE VELIKA SRAMOTA ZA MEĐUNARODNO PRAVO

Odlukom Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Srbiji, nažalost, još jednom je politika bila iznad prava i pravde, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

- Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže - rekla je Kuburovović Tanjugu.

Ministarka ističe da, iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama.

- Srbija neće odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama - kazala je ministarka pravde Nela Kuburović.

VIDEO: Haradinaj kreće u Hag u pratnji policije, stigao na prištinski aerodrom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    14. avgust 2019 | 16:35

    A mi jel' se mi uvek ponasamo po medjunarodnom pravu ? Na nama nema ko ne ostri onu stvar i velikoi i mali a mi kao kalimero ,nema reciprocnih mera pa zasto bi se neko ustrucavao da nam radi slicne stvari kao 100% takse i kao neizrucivanje zlocinaca ...

  • WILSON

    14. avgust 2019 | 16:26

    Još nikog nisu izručili SRBIJI za kim je srbija raspisala poternicu...A da je ratovao protiv SRBIJE..

  • Mito

    14. avgust 2019 | 17:38

    Ovi makedonci se prave blesavi pošto se zločini odnose na prostor bivše SFRJ, zbog čega je i osnovan Haški "sud". Zločin imenovanog je počinjen pre nastanka Kosova kao nezavisne i još uvek nepriznate države, a imenovani je rođenjem postao i građanin Srbije ili je KiM tada bila na marsu. Sramno ponašanje suda u Makedonji. Zbog ovoga ambasadoru Severne Makedonije treba uputiti demarš zbog neprofesionalnosti sudstva. Na žalost kakva država takav i sud i sudstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA