Oružana agresija na Srbiju se ne može isključiti: U Skupštinu stigla dva strateška dokumenta

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese

Vojna parada u Nišu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U skupštinsku proceduru stigla su dva strateška dokumenta na kojima se zasniva celokupna bezbednosna strategija Republike Srbije. Reč je o Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane. Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila je pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije, čija su polazišta očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država ušao je u skupštinsku proceduru na predlog Vlade Srbije.

Dokument je objavljen na sajtu parlamenta i u njemu se navodi da je reč o najvišem strateškom dokumentu čijim sprovođenjem se štite nacionalne vrednosti i interesi Srbije.

Vojna parada u Nišu

Vojna parada u Nišu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.

Evropske integracije i članstvo u EU jesu nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije, kaže se u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti.

U proceduri je i Predlog Strategije odbrane u kojoj piše da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno političkim savezima.

S druge strane, ističe se da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa drugim državana i vojno političkim savezima i da u tom smislu Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO.

Vojska Srbije, Multinacionalna vežba Obazrivi vuk 19

Vežba pripadnika VS - Foto: mod.gov.rs

Iza ovih saopštenja Vlade i Skupštine zapravo stoje dokumenta, u okviru kojih je definisano šta ugrožava bezbednost i kako država odgovara na te izazove. Prvi deo je percepecija, koji su to oblici ugrožavanja, a drugi su postavke našeg sistema bezbednosti, odnosno kako će on funkcionisati u budućnosti.

U predlogu Strategije nacionalne bezbednosti piše da je stanje bezbednosti u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija opterećeno brojnim faktorima destabilizacije. Bezbednosni problemi na tom prostoru glavni su izvor nestabilnosti u Republici Srbiji i regionu.

- Oružana agresija na Republiku Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti. Nastavak evrointegracionih procesa i unapređenje saradnje Republike Srbije sa državama regiona doprineće smanjenju mogućnosti da na Republiku Srbiju bude izvršena oružana agresija - piše u delu koji se odnosi na najznačajnije izazove, rizike i pretnje bezbednosti.

Tu se pominju i separatističke težnje, jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, oružana pobuna, terorizam, opasnost od oružja za masovno uništenje, etnički i verski ekstremizam, obaveštajna delatnost, organizovani kriminal, pa sve do narkomanije, problema demorafskog razvoja i klimatiskih promena i visokotehnološkog kriminala.

Kako je pitanje vojne neutralnosti često predmet pažnje javnosti, u predlogu Strategije odbrane definiše i saradnju sa NATO i ODKB-om (istočnim NATO, odnosno organizacijom u kojoj Rusija ima ključnu ulogu):

- Opredeljenje Republike Srbije jeste da proširuje i unapređuje saradnju sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i sa njenim državama članicama. Takođe, zalaže se za mir i rešavanje sporova bez upotrebesile, kao i da raspoloživim pravnim i drugim sredstvima štiti svoju vojnu neutralnost. Republika Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO. Na regionalnom nivou, saradnja sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir doprinosi bilateralnim odnosima sa državama regiona koje su članice ovog saveza ili kandidati za članstvo, a radi očuvanja regionalnog mira i unapređenja stabilnosti.

MLADENOVAC VEZBA MUP

Učesnici najveće vežbe organizovani sa NATO u Mladenovcu - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ove dve strategije zameniće postojeće iz 2009. godine. Pomenuti predlozi su prošli javnu raspravu u proteklom periodu.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za naš portal da se predlozi novih strategija ne razlikuju mnogo od važećih dokumenata.

- U okviru ovih strategija se nedvosmisleno i po prvi put ističe vojna neutralnost Republike Srbije. Do sada samo imali samo skupštinsku Rezoluciju iz 2007. godine. Sada stav da je Srbija vojno-neutralna imamo i u ovim strategijama - nabraja Radulović novine.

Vlade radulovic

Vlade Radulović - Foto: mc.rs

Ističe da postoji jedna interesantna novina u okviru Strategije odbrane.

- Tamo piše da je naše opredeljenje sa ODKB-om, dok je s druge strane naš interes saradnja sa NATO. To je ključan segment, koji mnogi komentarišu, po pitanju naših budućih odnosa i relacija sa Briselom i Moskvom. Neko to tumači, to je "naš interes", može da se ostane na ovom nivou, "to je zato što smo prinuđeni da sa nekim sarađujemo", dok s druge strane "opredeljenje za saradnju ODKB-om" znači svesno i odlučno okretanje na tu stranu - rekao je Radulović.

Radulović dodaje da se ne menja kurs kada je reč o evrointegracijama.

- Nema odrednice evroatlanske, ostale su evrointegracije. U suštini u tom političkom delu nema neke promene u odnosu na prošli period - zaključio je Radulović.

Predsednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže za Telegraf.rs da je jako dobro što je Vlada Srbije konačno usvojila predloge novih strateških dokumenata u oblasti odbrane i bezbednosti, pošto su, kako kaže, postojeće strategije zastarele zbog vremena i Briselskog sporazuma.

- Zapadni strani partneri, a verovatno je isto i sa Kinom i Rusijom, ne mogu za osnovu političkih izjava da predviđaju ponašanje Srbije i planiraju vojno-tehničku i bezbednosnu saradnju, već moraju da imaju nešto na papiru - rekla nam je Milić i dodala:

Jelena Milić

Jelena Milić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- To je dobro i da bi se otvorilo poglavlje 31 u pregovorima sa EU, koje se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Ako želimo da nastavimo proces evropskih integracija koji je u ovim strateškim dokumentima stavljen kao nacionalni interes, što je jako dobro, sada samo treba uskladiti ponašanje vlasti, što nije jednostavno kada ste u finalnoj faza pregovora o Kosovu.

VIDEO: Više od 150 pripadnika vojne policije izvelo protivterorističku operaciju

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Tagovi: CEAS, Centar za evroatlantske studije, Jelena Milić, NATO, ODKB, Skupština Srbije, Strategija nacionalne bezbednosti, strategija odbrane, Vlada Srbije, Vlade Radulović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (51)
Poređaj komentare:
 • S
  Stojko

  Poterajte onda one iz Velike Plane da rade pa da nam naprave jos bar 4 Lazara do kraja godine.

 • M
  Milorad Vujicic

  Ruske baze preko cele Srbije i zapad,evropa ce se smiriti u svojoj histeriji protiv Srba i Srbije.

 • M
  Muta

  Kako da udjemo u nato ko može zaboraviti bombardovanje.

"Izbori na KiM su suštinski važni za Srbe": Đurić pozvao na jedinstvo

Kajl Skat ocenio: "Nije realno da Srbija vrati Kosovo, a 95 odsto stanovnika to neće"

To je izraz nemoći, neće biti intervencije: Vučić o protestu ispred Rektorata (FOTO)

"Problem Zapadnog Balkana je albanska mafija": Srbija je važan faktor u borbi protiv kriminala

Pomoći ćemo: Vučić obećao obnovu kafane gde su razgovarali Tito i Draža (FOTO)

Kajl Skat: SAD žele da Kosovo ukine takse, ali ne možemo da primoravamo ni njih ni Srbiju

Načelnik Generalštaba: Pripadnicima vojske od novembra povećanje plata

Novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Milan Radoičić podneo krivičnu tužbu protiv Rade Trajković

Dačić prisustvovao državnoj sahrani Roberta Mugabea

Zemanov predlog o povlačenju priznanja tzv. Kosova dobio podršku u Nemačkoj?

"Izbori na KiM odlažu i optužnice za zločine tzv. OVK": Drecun o situaciji na Kosovu

Haradinajev brat provocira: Negira zločine, smatra da je ovo razlog poziva Specijalnog suda?

Priština definitivno odustaje od Interpola? Evo šta su danas nagovestili njihovi predstavnici

Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije: Predsednik Srbije se obratio mladim oficirima (VIDEO)

Ekskluzivno! Vučić poslao specijalni poklon Medvedevu (FOTO)

Bocan-Harčenko: Ne razumem zašto bi podela Kosova bila presedan

Ova tri ključna argumenta su na strani Srbije da tzv. Kosovo ne uđe u Interpol

SAD zauvek zahvalne srpskim saveznicima: Skat otvorio izložbu "75 godina od operacije Haljard"

Danas svečana promocija najmlađih oficira VS: Prisustvuje državni i vojni vrh Srbije

"Ne damo nikome da od srpske žrtve pravi dželata!" Vučić poručio: Nikog ne napadamo, svoje branimo

Vučić prisustvovao Danu sećanja na stradale Srbe u Drvaru: Vlada pomogla grad sa milion evra (FOTO)

41 godinu kasnije: Predsednik Srbije nekada sa bratom, a sada sa sinom u Principovoj rodnoj kući

Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet Unesko, Dačić poručio: Srbija je pouzdana članica

Brnabić na sastanku sa Merkelovom 18. septembra: U fokusu 3 važne teme

Putinov specijalac udario na Trampovog čoveka: Novi sukob oko Srbije

Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Brnabić sa generalnom direktorkom Unesko: "Kultura je od velike važnosti za razvoj svakog društva"

"Neznanje rađa predrasude, a predrasude sukobe": Dačić o značaju misije Uneska (FOTO)

Pacoli čestitao Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji auto-puta Niš-Priština

Građani hoće rad, a ne kukavičluk opozicije: Mihajlović o najavljenom bojkotu izbora

Skupština Srbije nastavila rad: Poslanici raspravljaju o patentima

Vučić sa Bocan-Harčenkom: Medvedev dolazi na proslavu oslobođenja Beograda u II svetskom ratu?

Lavrov: Neke balkanske države potpadaju pod uticaj NATO, zato pozdravljam ulogu Srbije

Borko Stefanović tvrdi da je prodajom PKB Srbija opljačkana, Vesić odgovara: Pere nečistu savest

"Srbija ceni aktivnosti UNESKO na KiM, jer je to nasleđe celog sveta": Vučić sa direktorkom Azule

OEBS: Dobili smo poziv da pratimo izbore u Srbiji

Na Fruškoj Gori panel studenata iz Beograda i Prištine: Razgovori o KFOR-u, medijima, NATO-u

Da li je ovo najteži momenat za Srbe u Hrvatskoj od kraja rata?

Povlači li Češka priznanje nezavisnosti tzv. Kosova? Ovo je zvanično saopštenje MSP

Koha: Nema međunarodne poternice za hapšenje Radoičića

Jovanović podneo prijavu protiv Vesića, zamenik gradonačelnika najavio prijavu protiv njega

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima