≫ 

Ako bojkotujete izbore, vaš glas se neće čuti: Mekalisterova poruka opoziciji

Ima vremena do izbora, treba nastaviti aktivnosti na unapređenju rada parlamenta - rekao je Mekalister

  • 9
Dejvid Mekalister Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove, Dejvid Mekalister, izjavio je danas u Beogradu da je Evropski parlament spreman da pruži podršku da se nađe zajednički jezik između vlasti i opozicije u Srbiji.

Mekalister je rekao da je danas razgovarao s 13 poslanika Skupštine Srbije, da je čuo sve stavove i mnogo različitih mišljenja, te da im je kazao da veruje da je parlament mesto za demokratsku debatu u kojoj se čuju različiti glasovi, ali i mesto za usvajanje zakona koji zemlju vode ka EU.

On je tokom razgovora s medijima rekao da stranke koje bi eventualno bojkotovale predstojeće izbore, ne bi mogle da se čuju u parlamentarnoj debati, i dodao da to ne utiče na jačanje demokratskih institucija.

- Kako sam razumeo bojkot još nije objavljen, neke stranke razmišljaju o tome, ima vremena do izbora, treba nastaviti aktivnosti na unapređenju rada parlamenta - rekao je Mekalister.

On je kazao i da Evropski parlament temeljno prati okrugle stolove vlasti i opozicije koji se održavaju u Beogradu. Povodom zahteva Pokreta slobodnih građana da EU posreduje između vlasti i opozicije u tim razgovorima, Mekalister je rekao da nije stigao detaljno da pročita pismo PSG i da će na taj zahtev odgovoriti posle analize situacije.

Mekalister je izjavio da je Evropski parlament spreman da pomogne na bilo kakav način i aktivno podrži dijalog političkih aktera u Srbiji, kako bi se popravili uslovi rada u parlamentu, ali da je potrebno pažljivo ispitati kako bi to posredovanje i podrška bili mogući.Nastavićemo da radimo na pronalaženju zajedničkog jezika.

Ne znam da li bi naše posredovanje bilo prihvaćeno, rekao je Mekalister, uz konstaciju da u dijalogu nekada postoje ne samo dva, već više aktera.Parlament je mesto za demokratsku debatu, pluralizam mišljenja i usvajanje zakona koji doprinose putu Srbije ka

Evropskoj uniji, izjavio je Mekalister.

On je danas konstatovao: Jedna zemlja, jedna nacija, jedan parlament, ali različita stavovi, što je priroda parlamentarne demokratije.

Mekalister je pohvalio ekonomski razvoj Srbije i dodao da je obavešten o stranim investicijama i infrastrukturi koja se gradi.

- Neophodno je pohvaliti šta vlada radi, posebno u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, uključujuci i oblast medija - rekao je Mekalister.

Mekalister je izjavio da su i novi sastavi Evropskog parlamenta i Komisije opredeljeni za nastavak dugoročne politike proširenja EU i podršku Srbiji na tom putu.

Prema Mekalisterovim rečima, osnovne teme njegovih današnjih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članovima parlamenta bile su nastavak reformi i napredak Srbije.

Dejvid Mekalister Dejvid Mekalister - Foto: Tanjug/Rade Prelić

"PRIŠTINA DA UKINE TAKSE I DA SE USPOSTAVI DIJALOG"

Takse moraju da se suspenduju da bi se uspostavio dijalog između Beograda i Prištine, a EU je spremna da pomogne što je pre moguće, rekao je danas predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

On je na pitanje novinara o taksama koje Priština još uvek ne ukida na robu iz centralne Srbije, rekao da je EU veoma jasno do sada naglasila da te takse treba da budu ukinute.

Navodeći da smatra da Prištinu domaća politika onemogućava da se fokisira na to, Mekalister je rekao - "naš stav je isti" i podsetio na saopštenje država Kvinte.

On je rekao da dijalog između Beograda i Pristsine ne postoji i da od obe strane zavisi kada će dijalog biti nastavljen.

Kako je rekao, postoje ozbiljne prepreke, a EU je veoma jasno do sada naglasila da bi takse trebalo da budu ukinute.

Mekalister je, takođe, primetio da nije bilo rekacija u Prištini na saopštenje Kvinte i kazao da pretpostavlja da treba sačekati ishod parlamentarnih izbora na Kosovu.

Na pitanje da li Evropa ima dodatni argument da Prištinu pozove da ukinu takse ili to prepušta SAD, Mekalister je kazao da su Evropljani jednako ukjučeni u to kao i Amerikanci i da su na isti način pozvali vlasti na Kosovu da suspenduju tu odluku.

- Posladnja izjava država Kvinte je jasna u SAD i države EU su rekle isto. Nadam se da će odgovorni ljudi u Prištini poslušati savet i zahtev sa naše strane - rekao je Mekalister, koji je istakao da Priština otkada je uvela takse dobija istu poruku u vezi sa suspenzijom.

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    26. avgust 2019 | 19:46

    Ovi zuti mogu samo sa motornim testerama da prete to im je sav program.

  • Tamara

    26. avgust 2019 | 17:27

    Od njih drvoseca se nema sta dobro cuti i ono koliko ih ima nema ih.

  • RICINUS

    26. avgust 2019 | 17:28

    Nešto vam se žuri... gde žurite po srpskim putevima koi su puni krivina blat rupa....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA