• 6

Merkelin izvestilac stigao u Beograd: Ovo je njegova prva poruka

Na početku posete Srbiji, Bajer se sreo sa Joksimović

 • 6
Jadranka Joksimovic

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa poslanikom nemačkog Bundestaga i kordinatorom Transatlantske saradnje u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Peterom Bajerom.

Razgovarali su o nastavku evrointegracija (EI) Srbije i daljoj saradnji dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović istakla je da je Nemačka značajan politički, spoljno-trgovinski i važan strateški partner Srbije i takođe najveći bilateralni donator, koji je u poslednjih 15 godina izdvojio više od 1.8 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte.

Ona je zahvalila i na svim oblicima pomoći i saradnje kojima Nemačka podržava evropski put Srbije.

Jadranka Joksimovic

Joksimović i Bajer - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar je navela da je Srbija jasno opredeljena za nastavak procesa pristupanja i da više od polovine građana podržava EI što je potvrdilo i nedavno istraživanje javnog mnenja - pokazalo je da je 53 odsto građana za članstvo u EU, a 68 odsto za sprovođenje reformi.

Ukazala je da je njihov značaj jako bitan za razvoj društva i države, a one koje se odnose na vladavinu prava i ekonomiju izdvojila je kao naročito važne.

Naglasila je da je važno da i EU i države članice u sinergiji sa kandidatima za članstvo rade na poboljšanju vidljivosti značaja međusobne saradnje.

Joksimovićeva navodi i da očekujemo da do kraja godine - do tada Finska predsedava Savetom EU, otvorimo neka od poglavlja koja budu tehnički spremna.

Za sada imamo 4: 2 - sloboda kretanja radnika, 4 -sloboda kretanja kapitala, 14 - transport i 21 transevropske mreže, a biće ih još jer se radi i na pripremi novih.

Srbija se, objasnila je ministar za evropske integracije, zalaže za regonalnu stabilnost jer je ona preduslov saradnje, razvoja i napretka.

Jadranka Joksimovic

Joksimović i Bajer - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obavestila je poslanika Bundestaga da smo spremni za nastavak dijaloga kada Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Zalažemo se za postizanje održivog i kompromisnog rešenja koje neće značiti apsolutni dobitak za jednu i apsolutni gubitak za drugu stranu.

Poslanik Bundestaga i kordinator Transatlantske saradnje u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Peter Bajer smatra da bi - zbog nastavka dijaloga, Priština što pre trebalo da ukine odluku o tarifama na robu iz Centralne Srbije.

On je posebno akcentovao ulogu Srbije u obezbeđivanju regionalne stabilnosti i naglasio da se naša država potvrdila kao pouzdan partner EU.

Bajer je potvrdio je da će Srbija imati podršku Nemačke i u nastavku procesa pristupanja, a u skladu sa propisanim kriterijumima.

Jadranka Joksimovic

Joksimović i Bajer - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ocenio je da su efekti sprovođenja reformi - za koje očekuje da budu intenzivnije, vidljivi što, kako je rekao, potvrđuje i njihovu efikasnost.

Konstatovao je da poseban značaj imaju reforme u segmentu vladavine prava, ali i one koje garantuju makroekonomsku stabilnost.

Joksimović i Bajer smatraju da su odnosi dve države na visokom novou i da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rade

  2. septembar 2019 | 12:05

  Ko kaže da je 53% gradjana za EU?! Pa idemo na referendum! U čije ime vi pregovarate ko vam je dao mandat??? EU je SMRT za Srbiju!!! 💀💀💀

  24
  1

  Podelite komentar

 • Cuki

  2. septembar 2019 | 14:16

  Došao da zavrće ruke kao i svaki švaba koga baba merkel pošalje kod nas.

  5
  0

  Podelite komentar

 • Milorad Vujicic

  2. septembar 2019 | 13:11

  Sa kime u evropu i pod kojim uslovima.Mozda sa hrvatima i kolindi slicnima,ili sa njemackom koja nas u crno zavila i unazadila za 200 godina.Sta mislite da ce neko da nam tamo nesto pokloni.Sve sto do b ijemo bice desetorostruko naplaceno.Ultimatumi,zakoni koji te ogranicavaju u odlukama zbog politike ,jel to napredak.Zar tako nesto prihvatiti,SRAMOTA.

  4
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok