Ne zna se da li me udario grom iz SLO ili HRV: Dačić na Bledu sa Palmerom i Pacolijem (VIDEO) (FOTO)

Na Bledu je održan Strateški forum

  • 6

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na Bledskom strateškom forumu. On je bio jedan od govornika na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan, evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost", na kome su učestvovali i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Balkan Metju Palmer i ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli. Ovo je bio prvi susret sa Palmerom posle imenovanja na ovu funkciju.

Moderator panela je bio Goran Svilanović, bivši šef diplomatije SRJ.

Goran Svilanović, Bled Svilanović - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Na pitanje Svilanovića, šta očekuje od Palmera, Dačić je prvo rekao da želi da obavesti javnost da je živ.

- Kada sam dolazio noćas ovde, udario me je grom. Trenutno se utvrđuje da li je slovenački ili hrvatski. Slovenci kažu da nema šanse da nije njihov - našalio se Dačić.

On je rekao da Palmera poznaje duži niz godina.

- Ništa ne očekujem od njega. Očekujem mnogo od njegove žene, koja je naša. Ne znam da li je iz Srbije, ali je iz našeg regiona. A kod nas se kaže odakle ti je žena, odatle si i ti. Pa, i vi, Slovenci, imate direktnu vezu sa predsednikom - kazao je Dačić.

Kaže da je ovo pokazatelj da SAD žele da budu jasnije prisutne u našem regionu.

- Sigurno je da će imati dosta posla. Neće mu biti lako, ali nije ni nama lako sa njima - rekao je Dačić i poželeo Palmeru uspeh.

Na pitanje Svilanovića, da li očekuje rešenje tokom Palmerovog mandata, Dačić je rekao da će njegov mandat verovatno biti dok Srbija ne uđe u EU, kao i da očekuje da Palmerov mandat traje dok se ne reši odnos između Beograda i Prištine.

- Imali smo sastanak. Analizirali smo situaciju, izbori na KiM, tranzicija Mogerini-Borelj, izbori u Srbiji. Očekujemo da se dijalog nastavi posle formiranja vlade u Prištini, a dosta će zavisiti i kako se će se postaviti visoki predstavnik i kako će modelirati dijalog - ukazao je šef srpske diplomatije i dodao:

- Mi smo spremni da budemo konstruktivni i da brzo dejstvujemo.

Dačić je rekao i da Srbija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo i otvaranje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je, dodao je, već više puta i rekao.

Istakao je da je potrebno više solidarnosti svima nama na Zapadnom Balkanu.

- I vi ste se u ovolikom broju skupili misleći da ćemo mi da se svađamo. A, mi to često volimo da radimo i da ogoravamo jedni druge kod Evropljana. Ja sam rekao i u Helsinkiju - kakvi god da smo, mi smo braća. Siguran sam da mi je svako od njih koji sedi ovde draži nego neko iz Finske, Litvanije… A, vama? Da li smo vama draži mi ili neko drugi - rekao je Dačić obraćajući se publici.

Na temu "tesnih veza naroda u regionu" naveo je i da je sinoć kada se video sa gradonačelnikom Ljubljane čuo da su krem šnite glavna poslastica na Bledu, a da je onda saznao da je za njih jedan Srbin dao recept, što je opet nateralo publiku na smeh.

Ivica Dačić, Bled Dačić - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Izaslanik SAD za Balkan rekao je da je Vašington njegovim imenovanjem demonstrirao odgovornost prema zahtevima koje je imao sa Balkana, ali i iz Evrope.

- Čuli smo iz regiona i od evropskih partnera da SAD nisu dovoljno angažovane i prisutne na Balkanu. Moj cilj je da budem prisutan u regionu, da putujem širom Evrope i sarađujem sa partnerima na zajedničkim ciljevima - objasnio je Palmer dodajući da se radi o podršci u oblastima vladavine prava, slobode medija, transparentnosti.

Palmer želi da utiče na integraciji Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije, jer je to u skladu sa strategijom i prioritetima SAD.

- Imamo velike ciljeve pomoći Severnoj Makedoniji i Albaniji da započnu pristupne pregovore sa EU, Srbiji i Kosovu da se vrate u dijalog i uspostave dogovor o normalizaciji odnosa, što će im otvoriti evropski put. Sa BiH ćemo raditi an svim nivoima pružajući podršku sprovođenju dubokih reformi i funkcionalnosti - rekao je Palmer.

Goran Svilanović, Bled Palmer - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Ministar inostranih poslova u vladi tzv. Kosova u ostavci Bedžet Pacoli rekao jeda Evropa mora da ispuni svoja obećanja jer neispunjavanje svodi šanse za evropeizaciju regiona "na nulu".

Pacoli je rekao da razume da zemlje regiona nose veliku odgovornost na svojim ramenima i da moraju da odrade svoj deo posla obezbeđujući građanima napredak u blagostanju, konstruktivne odnose sa susedima.

Kazao je i da zemlje regiona treba da se podržavaju u održavanju aspiracija regiona integracije u evroatlantsku porodicu.

Govoreći o obećanjima EU podsetio je da je Kosovo i dalje jedino mesto u Evropi koje nema mogućnost da njeni građani putuju slobodno po starom kontinentu.

Teško je držati u životu apstraktnu ideju evropeizacije ako EU ne ispunjava svoja obećanja, naveo je Pacoli.

On je pohvalio Sloveniju i Hrvatsku, članice EU i NATO, za pomoć u ekspertizi na evroatlantskom putu, a istovremeno je kritikovao Srbiju.

- Imamo predstavnike zemalja u susedstvu koje imaju evropsko lice kada idu u Brisel, ali preduzimaju aktivnostima koje nemaju nikakve veze sa evropskim duhom. Ne možete da minirate susede, da se borite protiv postojanja jedne zemlje, sistematski ismejavati žrtve genocida - naveo je Pacoli.

- Ajmo da radimo zajedno, da radimo lepe stvari zajedno u cilju mira. Srbiji i Kosovu hitno je potreban mir - rekao je Pacoli poručivši da Kosovo želi mir, voli Evropu i da je spremno za novi početak.

Bedžet Pacoli, Bled Pacoli - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto mrzi kada čuje neke zemlje članice EU da dele lekcije Srbiji u vezi manjina, jer niko, a tako i mnogi naši susedi koji su u Uniji, ne daje tolika prava mađarskoj manjini i ophodi se sa njima na tako fer način kao što to čini Srbija.

Sijarto je poručio da Srbiji ne trebaju lekcije, već im treba dati mogućnost da uđe u EU.

On je istakao da Mađarska podržava širenje EU, a tako i ubrzanje pristupnog procesa Srbije i Crne Gore, kao i otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- Postoji u EU puno hipokrizije s tim u vezi - rekao je Sijarto dodajući da, kada nekog iz EU pitate da li je za širenje EU možete čuti da to podržavaju, ali kada se odrzava sastanak i postoji šansa da se ubrza proces, takve se odluke nikada ne donose.

Odlazeća Evropska komisija, prema njegovim rečima, napravila je veliku grešku vezano za proširenje, time što je rekla da neće biti širenja Unije do 2025.

- Mađarska smatra da što nas je više to smo snažniji. Ne vidim koja je pravna prepreka za šire ja, zašto nismo otvorili sva poglavlja sa Srbijom, poslednje poglavlje sa Crnom Gorom. Moje kolege u EU su priznale da nema nikakvih pravnih prepreka. Da li se radi o političkim preprekama jer ne žele proširenje EU - upitao je Sijarto.

Takođe je preneo da kada sa kolegama u EU priča oni često govore da se širi uticaj drugih globalnih igrača na Zapadni Balkan, ali kada ih pita zašto Unija nije primila u članstvo region, ne dobija odgovor.

Jedini način da EU bude snažnija, kaže, jeste da poveća broj članica.

- Do sada kada smo menjali broj članica uvek smo imali širenje, a sada smo po prvi put suočeni sa smanjenjem broja, to jest odlaskom jedne članice - primetio je, te dodao:

- Mi koji živimo u susedstvu znamo da proširenje nije samo u interesu zemalja Zapadnog Balkana, već u interesu Evrope, kako ekonomskom, bezbednosnom i svakom drugom. Bez proširenja EU ne može biti snažnija.

Kazao je i da svi to podržavaju kada pričaju u javnosti, ali da na sastancima Mađarska ostaje u manjini sa takvim stavom.

Sijarto je izrazio nadu da će nova Evropska komisija biti pozitivnija prema proširenju EU, ali je dodao da puno toga zavisi od stava velikih zapadnoevropskih zemalja.

- Kada smo bili na nedavnom ministarskom sastanku i razgovarali o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijomnisu baltičke zemlje rekle ne, ili istočnoevropske članice Unije, već su to bile one stare snažne zapadnoevropske države - kazao je Sijarto dodajući da one u javnosti to kažu na manje razumljiv način.

Upitao je i zašto, ako EU želi od Crne Gore da napravi uspešnu priču, ne primi tu zemlju koja ima svega 600.000 stanovnika, koja koristi evro, jer, kako navodi, ne vidi kakve bi ona mogla praviti probleme Uniji.

Na drugoj strani, konstatovao je, zemlje Zapadnog Balkana i posebno njihova rukovodstva napravile su ogromne napore da održe proevropsku atmosferu u svom društvu, a ako ne dobiju pozitivan odgovor, primetio je, uslediće pitanja javnosti u tim zemljama zašto se prave toliki kompromisi.

Peter Sijarto, Bled Sijarto - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ocenio je da će Zapadni Balkan biti uspešna priča samo ako sve zemlje regiona postanu deo Evropske unije i NATO-a.

Darmanović je rekao da mu nije jasno zašto Severna Makedonija i Albanija još nisu dobile datum za pregovore sa EU.

- Šta još Severna Makedonija može da učini. Promenili su ime države i sve su rizikovali. Koja je još zemlja promenila ime i uspela politički da preživi. (Bivši grčki premijer Aleksis) Cipras je već platio cenu. Verovatno nije dao poslednju reč u politici, ali je sada platio cenu, dok su vlasti u Skoplju učinile mnoge kompromise - objašnjava Darmanović.

Prema njegovim rečima, zemlje na Zapadnom Balkanu nisu skandinavske demokratije, ali smatra da rade na unapređenju.

- Albanija je počela ozbiljan proces u pravosuđu. Možda to nije dovoljno ali to je ozbiljan korak. Mi verujemo da Severnoj Makedoniji i Albaniji treba da se da šansa u oktobru. Ja nisam njihov advokat, ali želim da svi idemo napred - navodi Darmanović.

Komentarišući crnogorski put ka EU Darmanović je rekao da je njegova zemlja imala brojne uspone i padove, ali da se ovoj godini prvu put dogodilo da ne otvore ni jedno pregovaračno poglavlje sa EU, dok je, kako je rekao, Srbija otvorila jedno umesto planiranih dva.

- Mi želimo da završimo posao i da konačno postanemo deo Evrope - smatra Darmanović.

Srđan Darmanović, Bled Darmanović - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Na panelu na Bledu učestvovali su i Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju; Igor Crnadak, šef diplomatije BiH, Nikola Dimitrov i Vedran Džihić sa Univerziteta u Beču.

Bled, panel, Ivica Dačić, Bedžet Pacoli, Metju Palmer Učesnici panela - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

Inače, Dačić je prethodno imao na marginama foruma sastanak sa Palmerom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA