≫ 

Vučić izrazio saučešće povodom smrti Mugabea

- Predsednik Vučić je u telegramu saučešća istakao da će Srbija biti večno zahvalna Mugabeu za odnos prema Jugoslaviji i Srbiji

  • 0
Mugabe, Vucic Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije, Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće predsedniku Zimbabvea Emersonu Mnangagvi i narodu te prijateljske zemlje, povodom smrti nekadašnjeg premijera i predsednika Roberta Mugabea.

- Predsednik Vučić je u telegramu saučešća istakao da će Srbija biti večno zahvalna Mugabeu za odnos prema Jugoslaviji i Srbiji, a posebno na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje - kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Mugabe (95) je bio prvi predsednik Zimbabvea otkako je ta zemlja stekla nezavisnost. Bio je vođa pokreta za oslobođenje Zimbabvea od vladavine belačke manjine.

Svrgnut je s vlasti tokom vojnog udara u novembru 2017. godine, nakon tri decenije vladavine. Preminuo je posle višegodišnje bolesti.

Bivši predsednik Zimbabvea preminuo je u Singapuru, gde je proteklih godina često odlazio na zdravstveno lečenje. U novembru, Mnangagva je rekao da Mugabe ne može više da hoda, kada je primljen u bolnicu u Singapuru, ali nije precizirao kakvu terapiju on dobija.

Zvaničnici Zimbabvea češto su govorili da se Mugabe leči od katarakte i negirali pisanja medija da je u pitanju rak prostate

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA