≫ 

Odluka je pala! Nije Hrvatica, evo ko će biti zadužen za priključenje Srbije EU (FOTO) (VIDEO)

Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament

  • 9
Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Novoimenovana predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen objavila je zaduženja koja je dodelila svom timu komesara.

Kako se u medijima spekulisalo poslednjih nekoliko dana oblast politike proširenja Evropske unije od danas bi mogao da odbije komesar koji dolazi iz Slovenije Janez Lenarčić, komesar koji dolazi iz Mađarske Laslo Tročanji ili komesarka poreklom iz Hrvatske Dubravka Šuica.

Odluka je pala na komesara koji dolazi iz Mađarske. Laslo Tročanji biće novi komesar za proširenje Evropske unije. 

Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Prisutnima se obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja se zahvalila dosadašnjem predsedniku Žan Klod Junkeru koja je rekla da je od njega mnogo naučila.

Ona je rekla da će njen tim biti i sa istoka i sa zapada, koji okuplja raznolikost iskustva i stručnosti i da želi da ima komisiju koja će voditi budućnost i koja daje odgovore.

Istakla je da će novi potpredsednici upravljati radom u pogledu krovnih pitanja, poverenici će biti u središtu tima i upravljaće stručnim službama. Želim da moja komisija bude savremena i agilna, želim tim koji razume Evropu i sluša šta Evropljani žele. I zato očekujem da svaki član komisije poseti svaku državu članicu EU.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Urusla fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

- To će biti komisija koja sa reči prelazi na dela - rekla je Ursula fon der Lajen.

Nova Evropska komisija imaće osam potpredsednika, uključujući visokog predstavnika Unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepa Borelja.

- Potpredsednici su odgovorni za najvažnije prioritete u političkim smernicama. Oni će upravljati našim radom na najvažnijim važnim pitanjima, kao što su evropski zeleni dogovor, Evropa pogodna za digitalno doba, ekonomija koja radi za ljude, štiteći naš evropski način života, jaču Evropu u svetu i novu podsticaj za evropsku demokratiju. Poverenici su u središtu strukture novog Koledža. Oni će upravljati ekspertizom koju pružaju generalni direktorati  - kazala je fon der Lajen.

Tri izvršna potpredsednika imaće dvostruku funkciju.

Izvršni potpredsednik Frans Timermans (Holandija) će koordinirati rad na Evropskom zelenom sporazumu. Takođe će upravljati politikom klimatskih akcija, koju podržava Generalni direktorat za klimatske akcije.

Izvršna potpredsednica Margaret Vestager (Danska) koordiniraće celu agendu o Evropi koja odgovara digitalnom dobu i biće komesar za konkurenciju, uz podršku Generalnog direktorata za konkurenciju.

Izvršni potpredsednik Valdis Dombrovskis (Letonija) koordiniraće rad na ekonomiji koja deluje u interesu građana i biće komesar za finansijske usluge, uz podršku Generalnog direktorata za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržište kapitala.

Pet drugih potpredsednika su:

Đozep Borelj (Španija), Vera Jurova (Češka), Margaritis Skinas (Grčka), Maros Šefčovič (Slovačka), Dubravka Šuica (Hrvatska).

- Želimo da donesemo novi podsticaj evropskoj demokratiji. To je naša zajednička odgovornost. Demokratija je više od glasanja na izborima svakih 5 godina. Radi se o tome da se vaš glas čuje i da možete da učestvujete u načinu na koji je društvo izgrađeno - rekla je fon der Lajen.

KANDIDATI ZA POVERENIKE: 

Johanes Han (Austrija) biće zadužen za "budžet i administraciju" i direktno će podnositi izveštaj predsednici Komisije. Evropski komesar Johanes Han raduje se novom resoru koji je dobio.

- Resor budžet i administracija je ključan za budućnost Evrope - rekao je Han agenciji APA.

Kazao je da se raduje dodeljenom resoru i poverenju koje u njega ima predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Budžet je, prema rečima Hana, "politika pretočena u brojke" i kaže da će mu to pružiti mogućnost da primeni političke prioritete koje budu odredili šefovi država i vlada.

Didije Rejnders (Belgija) biće zadužen za pravdu uključujući i temu vladavine zakona.

Marija Gabriel (Bugarska) je trenutna evropska komesarka, a sada je kandidatkinja za portfelj za "inovacije i mlade".

Stela Kiriakides (Kipar) je medicinski psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti socijalnih poslova, zdravlja i prevencije raka. Vodiće portfelj "zdravlje".

Kadri Simson (Estonija) dugogodišnji je član estonskog parlamenta i ministar za ekonomska pitanja i infrastrukturu. Ona će biti zadužena za "Energetski" portfelj.

Juta Urpilainen (Finska) će preuzeti odgovornost za "Međunarodna partnerstva".

Silvi Gulard (Francuska) će voditi naš rad na industrijskoj politici i promovisati jedinstveno digitalno tržište. Ona će biti odgovorna i za novi Generalni direktorat za odbrambenu industriju i svemir.

Laslo Tročanji (Mađarska) je bivši ministar pravde Mađarske. Vodiće portfelj "Susedstvo i proširenje".

Fil Hogan (Irska) aktuelni komesar za poljoprivredu, preneće svoje iskustvo novoj Komisiji u portfelju "Trgovina". 

Paolo Đentiloni (Italija ) biće zadužen za portfelj "Ekonomija".

Virginijus Sinkevičius (Litvanija), biće zadužen za "životnu sredinu i okeane".

Nikolas Šmit (Luksemburg) biće zadužen za portfelj "Poslovi".

Helena Dali (Malta) će voditi portfelj "Jednakost".

Januš Vojcičovksi (Poljska), biće zadužen za portfelj "Poljoprivreda".

Eliza Fereira (Portugal) će voditi portfelj "Kohezije i reforme".

Rovana Plamb (Rumunija) će biti zadužena za transportni portfelj.

Janez Lenarčič (Slovenija) biće zadužen za portfelj "Upravljanje krizama".

Ilva Johanson (Švedska) će voditi portfelj "Domaćih poslova".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    10. septembar 2019 | 12:25

    Ne interesuje nas.

  • Darko

    10. septembar 2019 | 12:17

    Konacnu odluku po tom pitanju ce doneti iskljucivo narod Srbije na referendumu i niko vise a rezultati anketa misljenja gradjana Srbije su dobro poznati, tako da moze predsedavati ko hoce.

  • Milica

    10. septembar 2019 | 12:33

    Ovog puta smo se izvukli da Hrvatica, koja mrzi Srbiju zaobidje nas. Nece ona odlucivati o ulasku Srbije u EU. Hvala milom Bogu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA