"Kosovo mora da shvati, Srbija ga neće priznati bez ičega za uzvrat": Pacoli za odustajanje od taksi

- U međuvremenu, Srbija mora da zaustavi svoju kampanju za nepriznavanje - rekao je Pacoli

  • 17
Bedžet Pacoli

Foto: A. Nalbantjan

Odlazeći ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli izjavio je da bi Priština mogla da odustane od takse na srpsku robu, pod uslovom da Beograd zaustavi svoju kampanju za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

Za to vreme dijaloga bi trebalo da bude, a Priština bi mogla da obnovi takse ukoliko nema konkretnih rezultata.

- U međuvremenu, Srbija mora da zaustavi svoju kampanju za nepriznavanje, što je protivno duhu dijaloga i Briselskom sporazumu iz 2013. godine - rekao je Pacoli za američki portal Axious, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je rekao, to bi značilo da moraju da se poštuju prethodni sporazumi i da "uzme u obzir Kosovo kao država sa vlastitim granicama i ustavom".

Istovremeno on je rekao da tzv. Kosovo mora da shvati da ga "Srbija neće priznati u potpunosti bez ičega zauzvrat ".

Pacoli je optužio Rusiju da pomaže Srbiji u nastojanju da ubedi afričke države da povuku diplomatsko priznanje Kosova, a da je cilj da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97, ili polovine članstva u UN.

Kako je rekao, posebno veliku buku izazvala je izjava srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova.

- To je deo kampanje u kojoj Srbija sastavlja diplomatska pisma i pokušava da ubedi zvaničnike da ih potpišu bez prolaska kroz procedure - rekao je Pacoli.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igor

    11. septembar 2019 | 10:46

    Nikad odustati sa lobiranjem I borbom, da sto više država povuče priznanje nikad!!!! krenulo nas je na tom planu i sve više i više država shvata u čemu je problem, siguran sam da bi to uradilo još mnogo zemalja da nisu ucenjeni od strane amerike i direktno EU

  • Tata

    11. septembar 2019 | 11:43

    Siptar mora da shvati, Kosovo nikad necemo priznati!!!

  • bora

    11. septembar 2019 | 10:45

    nismo ga dali turcima posle 500 godina necemo ni vama. pozdrav iz Republike Srpske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA