Putinov specijalac udario na Trampovog čoveka: Novi sukob oko Srbije

Ambasador Rusije u Srbiji reagovao je na izjavu američkog senatora

  • 13
Aleksandar Bocan Harcenko, Ron Dzonson Foto: Tanjug Zoran Žestić/Predsedništvo Srbije

Moramo da objasnimo narodima na KiM i u Srbiji da je sporazum, koji im se možda ne dopada, u njihovom najboljem interesu, izjavio je američki senator Ron Džonson, koji je prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu. Na ovu njegovu izjavu reagovao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u javnosti prepoznat kao "specijalac" predsednika Vladimira Putina za ovaj deo sveta.

Džonson je za ukrajinski servis Glasa Amerike poručio da je na liderima u Beogradu i Prištini da odluče da li mogu da postignu sporazum.

- Ono što mogu da kažem jeste da je ovo moja četvrta poseta regionu, da sam se sastao sa obojicom predsednika, predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo deveti put da smo se sastali. Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju - kazao je senator Džonson.

Prema njegovim rečima, i Priština i Beograd očekuju "veće američko liderstvo" u pregovorima.

- Mislim da ćemo im ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova", u kojima će moći da računaju na podršku SAD i EU pošto postignu dogovor - kazao je Džonson.

SRBIJA SAD SENATORI Džonson kod Vučića na sastanku - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

On je dodao da je potrebno ukazati svim građanima i na Kosovo i u Srbiji "da je dogovor u njihovom najboljem interesu i da će biti mnogo koristi, u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspešnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor biće lakše privući strane investicije".

Džonson je zaključio da upravo zato treba da se prevaziđe ovaj zastoj i naglasio da je donekle američki zadatak i zadatak lidera da "građanima prodaju možda ne sam dogovor, jer bi to možda bilo teško, nego njegove prednosti i koristi".

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsedavajući Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije.

Na njegovu izjavu reagovao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u javnosti prepoznat kao "specijalac" predsednika Vladimira Putina za ovaj deo sveta.

- Začuđuje da postoje ljudi, čak i vrlo uticajni, poput američkog senatora Rona Džonsona, koji znaju bolje od čitavih naroda kako treba da se živi. Vreme, kada su narodima objašnjavali šta je za njih dobro, šta je loše, šta je neprihvatljivo, već davno je otišlo u nepovrat - napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Inače, ovo nije prvi put da ruski ambasador na ovoj društvenoj mreži komentariše izjave američkih zvaničnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. septembar 2019 | 18:04

    PRVO NEK NATO OKUPATOR NAPUSTI SRBIJU PA ONDA NEKA POCNU PREGOVORI U SAVETU BEZBEDNOSTI UZ POMOC AMERA ,RUSIJE I KINE!!! PROBLEM JE STO JE ZAPAD ALBANCIMA OBECAO VELIKU ALBANIJU!!

  • Züri

    13. septembar 2019 | 16:14

    To je sukob istoka i zapada a Srbija je sporedna stvar,interesi se sukobljavaju a RSrbija neka vidi šta joj je bolje,EU i Nato članstvo ili Rusija i Kina.

  • Gojko

    13. septembar 2019 | 16:16

    Amerika nas je zasula osiromašenim uranijumo i zbog toga je postala večni neprijatelj Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA