• 0

Jedinstveni birački spisak nikad nije bio tačniji: Uvezane matične knjige

Ružić je naglasio da ni u ranijem periodu bilo kakva neažurnost ili greška u jedinstvenom biračkom spisku nije uticala na regularnost ishoda izbora, iako se u javnosti ta evidencija često pominje u negativnom kontekstu, u odnosu na tačnost i ažurnost podataka

  • 0

Jedinstveni birački spisak (JBS) nikada nije bio ažurniji, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i istakao da je to postignuto uvezivanjem matičnih knjiga venčanih i umrlih sa JBS-om što je, kako kaže, olakšalo i ubrzalo rad službenika na jedinstvenom biračkom spisku.

Ružić je naglasio da ni u ranijem periodu bilo kakva neažurnost ili greška u jedinstvenom biračkom spisku nije uticala na regularnost ishoda izbora, iako se u javnosti ta evidencija često pominje u negativnom kontekstu, u odnosu na tačnost i ažurnost podataka.

- Naša želja i obaveza je da to demistifikujemo i zato Ministarstvo nastavlja aktivnosti na polju jačanja poverenja građana. Težimo da se približimo idealu i da jedinstveni birački spisak bude stoprocentno ažuran i tačan - rekao je Ružić otvarajući obuku za referente u JBS-u koja je održana u Klubu poslanika.
Kako je naveo, cilj je da se dostigne nivo koji će biti kredibilan i zadovoljavajući i da se u tom procesu koristi digitalizacija ne samo kao tehničko-tehnološki, već i kao društveni proces.

Branko Ružić

Branko Ružić - Foto: A. Nalbantjan

Ružić je podsetio da je koncept vođenja JBS-a, kao jedinstvene elektronske evidencije građana Srbije, koji imaju biračko pravo, uspostavljen je 2012.godine, a da je u prethodnom periodu jedinstveni birački spisak povezan sa matičnom knjigom umrlih i venčanih.
- To je omogućeno jer se sada sve matične knjige vode centralizovano u elektronskom obliku - u Registru matičnih knjiga - istakao je ministar.
Govoreći o aktivnostima ministarstva u cilju dostizanja što većeg stepena tačnosti i ažurnosti JBP-a, Ružić je ukazao da je, pored informacija na sajtu Ministarstva, uspostavljena i posebna stranica na kojoj će biti dostupne sve informacije u vezi sa vođenjem JBS-a.
Kako je rekao, sve aktivnosti koje sprovodi Vlada Srbije prepoznali su predstavnici Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju koji podržavaju Srbiju na reformskim procesima na putu pridruživanja EU i uvođenju novih standarda.

- Naša saradnja rezultirala je aktivnom ulogom našeg ministarstva u realizaciji preporuka OEBS-a u pravcu jačanja demokratskih kapaciteta i unapređenja JBS-a. Nastavićemo naše reformske aktivnosti i biti na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave da pružimo pravnu ili tehničku podršku u oblasti jedinstvenog biračkog spiska - naglasio je Ružić.

Zahvalio je referentima na odzivu na obuci čiji je cilj dodatna edukacija službenika u JBS-u.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima