Jedinstveni birački spisak nikad nije bio tačniji: Uvezane matične knjige

Ružić je naglasio da ni u ranijem periodu bilo kakva neažurnost ili greška u jedinstvenom biračkom spisku nije uticala na regularnost ishoda izbora, iako se u javnosti ta evidencija često pominje u negativnom kontekstu, u odnosu na tačnost i ažurnost podataka

  • 0

Jedinstveni birački spisak (JBS) nikada nije bio ažurniji, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i istakao da je to postignuto uvezivanjem matičnih knjiga venčanih i umrlih sa JBS-om što je, kako kaže, olakšalo i ubrzalo rad službenika na jedinstvenom biračkom spisku.

Ružić je naglasio da ni u ranijem periodu bilo kakva neažurnost ili greška u jedinstvenom biračkom spisku nije uticala na regularnost ishoda izbora, iako se u javnosti ta evidencija često pominje u negativnom kontekstu, u odnosu na tačnost i ažurnost podataka.

- Naša želja i obaveza je da to demistifikujemo i zato Ministarstvo nastavlja aktivnosti na polju jačanja poverenja građana. Težimo da se približimo idealu i da jedinstveni birački spisak bude stoprocentno ažuran i tačan - rekao je Ružić otvarajući obuku za referente u JBS-u koja je održana u Klubu poslanika.

Kako je naveo, cilj je da se dostigne nivo koji će biti kredibilan i zadovoljavajući i da se u tom procesu koristi digitalizacija ne samo kao tehničko-tehnološki, već i kao društveni proces.

Branko Ružić

Branko Ružić - Foto: A. Nalbantjan

Ružić je podsetio da je koncept vođenja JBS-a, kao jedinstvene elektronske evidencije građana Srbije, koji imaju biračko pravo, uspostavljen je 2012.godine, a da je u prethodnom periodu jedinstveni birački spisak povezan sa matičnom knjigom umrlih i venčanih.

- To je omogućeno jer se sada sve matične knjige vode centralizovano u elektronskom obliku - u Registru matičnih knjiga - istakao je ministar.

Govoreći o aktivnostima ministarstva u cilju dostizanja što većeg stepena tačnosti i ažurnosti JBP-a, Ružić je ukazao da je, pored informacija na sajtu Ministarstva, uspostavljena i posebna stranica na kojoj će biti dostupne sve informacije u vezi sa vođenjem JBS-a.

Kako je rekao, sve aktivnosti koje sprovodi Vlada Srbije prepoznali su predstavnici Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju koji podržavaju Srbiju na reformskim procesima na putu pridruživanja EU i uvođenju novih standarda.

- Naša saradnja rezultirala je aktivnom ulogom našeg ministarstva u realizaciji preporuka OEBS-a u pravcu jačanja demokratskih kapaciteta i unapređenja JBS-a. Nastavićemo naše reformske aktivnosti i biti na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave da pružimo pravnu ili tehničku podršku u oblasti jedinstvenog biračkog spiska - naglasio je Ružić.

Zahvalio je referentima na odzivu na obuci čiji je cilj dodatna edukacija službenika u JBS-u.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA