• 0

Detalji prvog sastanka Radne grupa za unapređenje izbornih uslova i predstavnika OEBS-a i ODHIR-a

U narednom periodu očekuje se konkretizacija i realizacija mera koje su danas predložene, navodi se u saopštenju

  • 0

Članovi Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sastali su se danas sa predstavnicima OEBS-a i ODHIR-a, kako bi razmotrili mogućnosti unapređenja izbornog procesa u Republici Srbiji, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije izložili su Zaključak koji je vlada usvojila na današnjoj sednici, a koji se odnosi na zabranu zloupotrebe javnih resursa političke svrhe, a tokom sastanka je naglašeno da reforma izbornog procesa predstavlja kontinuiranu aktivnost koja podrazumeva preduzimanje mera pre sprovodjenja izbora, ali i nakon toga.

Predstavnicima OEBS-a i ODHIR-a je predočeno i da se, pored danas usvojenog Zaključka, u narednom period očekuje usvajanje još nekoliko ovakvih dokumenata u cilju unaprednja izbornog procesa u našoj zemlji.

Takođe, Radna grupa je izložila i buduće mere koje Vlada Republike Srbije planira da realizuje u skorije vreme, a koje se odnose na aktivnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i Republičke izborne komisije u cilju bolje transparentnosti celog izbornog procesa.

Pre svega reč je o ažuriranju i tačnosti biračkog spiska, obukama ovlašćenih lica, izradi publikacija i niza drugih mera koje će biti preduzete.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODHIR-om Nebojša Stefanović predočio je i mogućnost izmena pojedinih zakona u cilju unapređenja izbornog procesa.

Dogovoreno je i da Radna grupa dostavi nazive oblasti i mera u kojima se očekuje konkretna pomoć eksperata OEBS-a i ODHIR-a, a prvi sastanak članova Radne grupe i predstavnika OEBS-a i ODHIR-a bio je konstruktivan.

U narednom periodu očekuje se konkretizacija i realizacija mera koje su danas predložene, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima