Skat ne vidi kakvu bi korist narod imao od bojkota izbora: "Parlament je mesto za raspravu"

Slobodni i fer izbori su krajnji arbitar volje naroda - poručio je ambasador

  • 3
Kajl Skat, Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odlazeći američki ambasador u Beogradu Kajl Skat izjavio da ne vidi kakve koristi narod Srbije ima od bojkota predstojećih izbora i ocenio da bi bojkot za posledicu verovatno imao oduzimanje mogućnosti izbora građanima.

- U krajnjoj liniji, to je unutrašnje pitanje Srbije, ali ishod bi mogao uticati na ugled Srbije u svetu - rekao je Skat u oproštajnom intervjuu za današnji beogradski Danas.

On je naglasio da SAD počivaju na postulatu da legitimnost vlasti proističe iz volje naroda.

- Slobodni i fer izbori su krajnji arbitar volje naroda. Izabrani parlament je pravo mesto za raspravu o svim problemima i tu mora biti mesta da se čuju mišljenja i stavovi svih stranaka - poručio je on i ocenio da su u Srbiji u toku "važni razgovori u kojima se postavljaju legitimna pitanja o zloupotrebi parlamentarne procedure, ispravnosti biračkih spiskova, nemogućnosti da se glasovi opozicije čuju na televiziji sa nacionalnom frekfencijom".

Kajl Skat, SAD, Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- O svim ovim pitanjima potrebna je otvorena i celovita rasprava. Mi bismo pozdravili korake koji bi ozbiljno shvatili primedbe opozicije, civilnog društva i međunarodnih organizacija poput EU i OEBS-a, i uveli dalje reforme - rekao je Skat.

Komentarišući mogućnost postizanja sporazuma između Beograda i Prištine pred izbore na KiM, u Srbiji i SAD, on je rekao da mogućnost uvek postoji, ali je upozorio da bi posledice neuspeha bile isuviše ozbiljne za budućnost "naroda i Srbije i Kosova".

- Ni jedna ni druga zemlja ne mogu postići svoje strateške ciljeve ukoliko prethodno ne normalizuju svoje međusobne odnose - rekao je ambasador.

On je dodao da je "svaki dan bez sporazuma korak dalje od stabilne budućnosti za kojom čeznu oba naroda" i da svaki dan bez sporazuma navodi omladinu da napušta domove kako bi mogla da ostvari svoj puni potencijal van regiona.

Skot je u intervjuu za Danas takođe ocenio da je imenovanje Metjua Palmera za američkog specijalnog predstavnika za Balkan važan signal da SAD žele da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu Beogradu i Prištini da postignu takav sporazum od kojeg će obe strane imati koristi, koji će biti trajan i doprineti stabilnosti celog regiona.

- Uz njegovu pomoć, ali pretežno uz pomoć mudrosti i hrabrosti političkih lidera u Beogradu i Prištini, doći će i taj dan. Što pre, to bolje - poručio je.

Osvrnuo se i na stanje u medijima, tvrdeći da "brojna istraživanja ukazuju na masovnu pojavu plasiranja iskrivljenih činjenica kada je u pitanju izveštavanje o Rusiji u poređenju sa SAD, što se ne odnosi samo na tabloide, već i na RTS i ozbiljne novine poput Politike".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    26. septembar 2019 | 10:49

    Skote omladina koja je uspela da preživi vaš uranijum i plutonijum beži sa Balkana da nebi im deca umirala na rukama od vašeg nuklearnog otpada. I ajde ako si skot ne budi skot.

  • komsija

    26. septembar 2019 | 10:24

    Zbog takvih stavova i jesi bivši

  • Mihailović

    26. septembar 2019 | 16:10

    Narod,kakav narod, oni nikad i kad su bili na vlasti nisu mislili na narod, već samo im je stalo samo sa sebe,da se domognu vlasti da ponovo vladaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA