≫ 

Do kraja godine još 5 povlačenja priznanja tzv. Kosova, Dačić poručio: Nema šanse da uđu u Interpol

Dačić je rekao istakao da je cilj bio i ohrabriti države koje još uvek nisu priznale tzv. Kosovo da ne menjaju svoje odluke

  • 6
Ivica Dacic Foto: Tanjug/Tanja Valič

Minstar spoljnih poslova Ivica Dačić koji boravi u Njujorku gde učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, imao je niz diplomatskih aktivnosti. Dačić je istakao da su on, i predsednik Aleksandar Vučić imali sastanke sa predstavnicima 92 države i sa predstavnicima više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija.

On je kao jedan od glavnih ciljeva srpske delegacije istakao to da države koje su svojevremeno priznale Kosovo kao nezavisnu državu preispitaju svoje odluke.

- Taj broj će uskoro pasti ispod polovine ukupnog broja članova Ujedinjenih nacija. I mogu, sa velikom sigurnošću da kažem da će, do kraja godine, najmanje pet zemalja povući priznanje nezavisnog Kosova - rekao je Dačić.

- Cilj nam je bio i da osnažimo naše prijatelje da ostanu na tom principu nepriznavanja Kosova i da poštuju teritorijalni integritet Srbije i u tim sastancima smo dobili uveravanja da nikakve promene stava neće biti. Svaki naš razgovor je bio i vezan i za Interpol i iz njih smo sigurni da Kosovo nema šanse da postane članica Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu - kazao je on.

- Efekat našeg boravka ovde je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama sveta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podseća da je Vučić imao sastanke sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim ministrom Lavrovim i naglasio da je tim razgovorima definisan krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, a pre svega kada je reč u odnosima s Prištinom.

Ivica Dacic Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ostvareni su veoma važni sastanci sa zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gde se videlo da postoji izuzetno razumevanje. To se videlo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsednikom Trampom već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom - ocenio je Dačić.

Kaže da je imao prilike da se susretne i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji mu je rekao da će nakon završetka izbora na KiM da se aktivnije uključi u rešavanje problema u odnosima sa Prištinom, to jest u nastavak dijaloga.

- Makron mi je preneo da je izuzetno zadovoljan prijemom u Beogradu, izrazio sam mišljenje koje delimo predsednik i ja, da je poseta Makrona bila jedna od najboljih poseta u poslednjih dvadesetak godina - rekao je ministar i dodao da je imao sastanke i sa ministrima inostranih poslova Nemačke, Kine i Francuske.

Na sastanku sa predstavnicima Rusije, kaže Dačić, sa njihove strane jasno je iskazana podrška Srbiji.

Govoreći o ciljevima koje je Srbija imala pre dolaska u Njujork, Dačić kaže da je jedan od njih bio da srpska delegacija razgovara sa zemljama koje su priznale Kosovo, u nameri da preispitaju svoje odluke.

- Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine - naglasio je Dačić.

Cilj je bio, dodaje on, i da Srbija osnaži zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da ostanu pri tom stavu i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

- I na tim sastancima smo dobili uveravanja da nikakve promene stava neće biti. Svaki naš razgovor je bio i vezan i za Interpol i iz njih smo sigurni da Kosovo nema šanse da postane članica Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu - podvukao je Dačić.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, kaže on, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu.

- Mislim da je ideja koju je predsednik Vučić lansirao u razgovorima sa Ramom i Zaevim o zajedničkom tržištu, ekonomiji, putovanjima bez pasoša - sve je to Srbija odavno predlagala ali nije bilo dobrih političkih ođeka od strane nekih zemalja u regionu - primetio je Dačić.

Ukazao je i da je Vučić u svom govoru u UN-u upotrebio slogan, koji je, podseća, bio moto svih naših političara, između ostalih i kralja Aleksandar Karađorđevića - "Balkan balkanskim narodima".

- Time se želi reći da ukoliko bi balkanski narodi sami rešavali svoje probleme, bez negativnih uticaja sa strane, da bi za sve nas bilo mnogo bolje - istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije zaključio je da je srpska delegacija u Njujorku postigla izvanredan uspeh, da su svi dobro funkcionisali kao tim i da će nastaviti sa takvom zajedničkom spoljnom politikom i uspešnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu.

Kako je rekao, održano je više važnih sastanaka i na pratećim događajima.

Kao primer je naveo samit o klimatskim promenama gde je prisustvovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, zatim je održan sastanak o verskim slobodama, kome je prisustvovao američki perdsednik Donald Tramp, konferencija o medijskim slobodama i zaštiti novinara koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije i Amal Kluni koja je specijalni predstavnik te zemlje za slobodu medija.

- Pozvao sam je da dođe u Srbiju da radimo zajedno sa UNESKO-om na ovoj važnoj temi - rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da će uskoro ponovo biti u Njujorku gde će u oktobru biti redovna sednica Saveta bezbednosti posvećena KiM na kojoj će se razgovarati o situaciji u pokrajini posle parlamentarnih izbora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA