Izjava umesto fusnote na regionalnim skupovima?

Preporuka da se pre svakog regionalnog foruma pročita posebna izjava kojom bi zvaničnici Srbije ponovili da ne priznaju Kosovo, pre godinu dana, kada je urađena, bila je neprihvatljiva za srpske zvaničnike, ali u novoj Vladi Srbije kažu da bi ona mogla da bude jedno od rešenja

  • 0

Srpske vlasti uoči sastanka sa zvaničnicima u Briselu pokušavaju da nađu rešenje kako bi se Srbija vratila na regionalne forume na kojima učestvuje i Kosovo. Preporuka da se pre svakog regionalnog foruma pročita posebna izjava kojom bi zvaničnici Srbije ponovili da ne priznaju Kosovo, pre godinu dana, kada je urađena, bila je neprihvatljiva za naše zvaničnike.

Prisustvovanje na skupovima s Prištinom za Beograd je bilo neprihvatljivo kako se to ne bi protumačilo kao implicitno priznavanje Kosova. Zbog toga je stolica Srbije na brojnim sastancima ostajala prazna.

Kako prenosi televizija B92, novi šef Vladine kacelarije za evropske integracije Milan Pajević nagovestio je da bi posebna izjava mogla da bude jedno od rešenja.

U Vladi kažu da se još radi na modalitetu koji će omogućiti da Srbija aktivno brani nacionalne interese na regionalnim forumima, a da se ne povlači i tako ostavlja sav prostor Albancima. Tvrde da je takvo tumačenje prethodne vlade bilo štetno i neprincipijelno.

Preporuka o izjavi, kojom bi zvaničnici Srbije ponovili da ne priznaju Kosovo, deo je istraživanja Evropskog pokreta o učešću Srbije u međunarodnim forumima. Autorka istraživanja Tatjana Papić sa Pravnog fakulteta "Union" kaže da je posle Briselskog sporazuma o regionalnom predstavljanju situacija mnogo jasnija.

- Te nove težnje da se daje nova izjava su nepotrebne, potrebno je samo primeniti briselski sporazum na način koji on predviđa, a to je da postoji zvezdica na tabli Kosovo i da tekst te fusnote stoji u svakom od dokumenata. Jedino ako naši predstavnici osećaju potrebu da dodatno pričaju, ali ne treba odstupati od onog što kaže briselski sporazum - kaže Papićeva.

Novo rešenje značilo bi korak napred u regionalnoj saradnji. Za analitičara i bivšeg ambasadora u Nemačkoj Ognjena Pribićevića najveću štetu do sada trpela je Srbija, jer nije bila prisutna na skupovima na kojima se najčešće radilo na ekonomskim projektima.

- Ti kad ne igraš utakmicu, ti si je sigurno izgubio, a kad igraš ti ćeš da vidiš da li ćeš da dobiješ ili izgubiš. Svaka politika je bolja od politike neučestvovanja, a sama činjenica da postoji zvezdica jeste da se Kosovo razlikuje od drugih država koje su međunarodno priznate - kaže Pribićević.

Promena politike na regionalnim forumima značila bi, kako navode stručnjaci, i napredak Srbije u evropskim integracijama uoči redovnog godišnjeg izveštaja iz Brisela.

Zbog toga što predstavnici Srbije nisu prisustvovali regionalnom forumu u Beču, Srbija je izgubila tri miliona evra. Bila su to sredstva za projekte iz Programa investicionog okvira za zapadni Balkan.

(M. S. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA