Finski ministar došao u Prištinu i u lice im rekao: Ukinite takse!

Rekao je da porez na srpske proizvode treba ostaviti po strani, a razgovore između Beograda i Prištine nastaviti

  • 3

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli sastao se sa finskim kolegom Pekom Havistom.

Posle sastanka Pacoli je rekao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske o najnovijim dešavanjima na Kosovu, prenosi KTV. Rekao je da je dobio podršku svog finskog kolege za liberalizaciju viza.

- Odnosi između Kosova i Finske su dobri. Nemamo probleme koji bi mogli da ometaju razvoj tih odnosa. Iskoristio sam ovu priliku da svog kolegu obavestim o situaciji stvorenoj posle odluke da Kosovo treba da izađe na izbore.

Obavestio sam ga da smo usred predizborne kampanje. Takođe sam ga obavestio da će sledeća vlada biti mnogo opreznija u pokretanju uslova za početak dijaloga sa Srbijom i za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Informisao sam ga da Kosovo radi na sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Znajući da smo od Evropske unije dobili odobrenje za povlačenje viza za građane Kosova, ostaje konačna odluka i moj kolega je rekao da će se angažovati, kako bi stanovnici Kosova mogli slobodno da putuju. Izrazio sam želju da se to dogodi tokom finskog predsedavanja - rekao je Pacoli.

Međutim, finski ministar rekao je da će, uprkos činjenici da će raditi na ukidanju viza za stanovnike Kosova, ovo pitanje zavisiti od Saveta EU.

Rekao je da porez na srpske proizvode treba ostaviti po strani, a razgovore između Beograda i Prištine nastaviti.

- Pomenuli ste viznu liberalizaciju, mi radimo, ali to je pitanje za Savet Evropske unije, ali takođe radimo na tom pitanju. Postoje neka pitanja koja ste spomenuli koja nisu napredovala koliko bismo želeli, poput dijaloga između Kosova i Srbije, imate našu punu podršku za nastavak razgovora.

Ne sviđa nam se što u nekim kontekstima postoji zagovaranje protiv vas. To nije prihvatljivo, a postoje i neka pitanja koja se tiču tarifa i politika. Nadam se da su sva ova pitanja ostavljena po strani i da će se razgovori sa Srbijom nastaviti - rekao je Havisto, a prenosi KTV.

Ministar spoljnih poslova Finske sastaće se takođe sa vršiocem dužnosti premijera Ramušem Haradinajem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA