≫ 

Glas za Srpsku listu je pitanje opstanka! Vučić o napadima na njih, najavio razgovor s Grenelom

Predstavnici Srpske liste sastali su se sa predsednikom Srbije

  • 51

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 6. oktobra i glasaju po svojoj savesti, a da je njegova molba da glasaju za Srpsku listu, jer je to pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i opstanka i budućnosti Srbije.

Vučić je, posle sastanka sa kandidatima Srpske liste, rekao da je ta lista bila izložena brutalnoj kampanji, a cilj te kampanje bio je, kako je istakao, slabljenje pozicije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srbije u celini i pregovaračke pozicije naše zemlje u nastavku rešavanja kosovskog pitanja.

Vučić je rekao da je više razloga za njegovu molbu da Srbi na KiM svoj glas daju Srpskoj listi, isticćući da je u kampanji bila vidljiva zajednička, usredsređena i brutalna kampanja, koja se iz različitih izvora vodila protiv Srpske liste i to ne samo na Kosmetu.

Tu kampanju, istakao je, vodili su predstavnici svih velikih albanskih političkih partija, koje su govorile da je važno da se razgovara sa Srbima, ali ne i sa Srbijom.

- Pronalazili su svoje privatne Srbe, koje mnogo vole, najviše na svetu, samo da nikakve veze nemaju veze sa Srbijom, Beogradom i Vučićem - rekao je Vučić.

Aleksandar Vucic, Srpska lista Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sve su to, kaže, više nego dovoljni razlozi da Srbi razmisle koliko je veliki interes da se izađe na izbore, da se podrži Srpska lista, jer je to pitanje opstanka Sbrije i srpskog naroda na KiM.

- Ti drugi, za koje pozivaju, vam kažu da žive u ''novoj državi'' Kosovo. Mi imamo jednu otadžbinu, Srbiju. Oni koji bi da izbrišu srpsko ime na KiM mogu da rade kako im je volja, ali naš narod pozivam da dobro razume u kakvoj smo teškoj situaciji danas - rekao je Vučić.

- To je veće pitanje u odnosu na ono da li ćemo da se ljutimo na nekog našeg predstavnika, ovo je pitanje opstanka i bdućnsoti Srbije - rekao je Vučić.

On je zahvalio svima koji su, kaže, izdržali kampanju brutalnog uterivanja straha u kosti svima koji rade u interesu Srbije, svima koji su štitili Srbiju i poželeo im sreću i uspeh u nedelju.

Vučić je ukazao da su sve vreme svi od Albanaca na KiM, do mnogih u Beogradu vodili kampanju protiv Srpske liste optužujući kako nekada njega zajedno sa njiima, tako i nekada njih same, za ubistvo Olivera Ivanovića.

Nabrojao je, na konferenciji za štampu, da je Priština uvela odluku o zabrani predstavnicima Srbije da uđu na teritoriju Kosova, navodeći da su zbog toga postali stoprocentna država, dok su drugi, poput člana Bundstaga Štefana Šavrca ili Metjua Vitakera iz SAD, mogli da dođu da podrže Aljbina Kurtija, odnosno Kadrija Veseljija.

- A, niko od nas nije mogao da dođe da podrži svoj narod - dodao je.

Vučić je istakao da je vođena kampanja zastrašivanja svih koji bi obavljali elementarne izborne aktivnosti u krorist Srpske liste, pa je danas predložen pritvor od 30 dana za Žarka Dejanovića i Vlastu Bogdaonovića, zbog "narušavanja izborne volje".

- Valjda zato što nisu Srbi koji se dopadaju velikim albanskim političkim partijama i njihovim međunarodnim mentorima - rekao je Vučić.

Zatim su, podsetio je, Srpskoj listi zabranili emitovanje spota zbog sintagme "Srbija zove", 26. septembra.

- Po zahtevu BIRN i ''Internwes'' Kosova. Štio bi rekla deca ''brzom brzinom'' izborni panel za žalbe i predstavke doneo je odluku da se izriče novčana kazna od 30.000 evra. Opljačkali su SL zbog povrede Kodeska ponašanja političkih subjekata, pristalica i kandidata. ''Srbija zove'' je povreda Kodeksa - rekao je Vučić.

Ukazao je da, sa druge strane, i dalje nema odluke, iako se Srpska lista žalila na predstavljanje te liste kao "monstrum liste" od onih Srba koje, kaže, Albanci podržavaju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
„Pozivam sve ljude da u velikom broju izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu i time pokažu opredeljenost za opstanak na svojim ognjištima, za opstanak srpskog naroda na KiM. Ovo je pitanje našeg jedinstva, naše budućnosti na Kosovu i Metohiji, a mi ćemo nastaviti da ulažemo više novca nego ikada u južnu Srpsku pokrajinu, nastaviti da povećavamo plate i penzije za lјude. Želim da razumete da je ovo veće i važnije pitanje i od mene i od svakog kandidata, ovo je pitanje opstanka i pitanje budućnosti Srbije. Želim da se zahvalim svima koji su štitili Srbiju i naše interese na KiM, da im poželim sreću na predstojećim izborima u nedelјu. Živela Srbija i živeo srpski narod na KiM.“ - Predsednik Vučić nakon sastanka sa kandidatima Srpske liste za poslanike na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

- Nema odluke istog izbornog panela, ne pada im na pamet da bilo kakvu odluku donesu. Jer to nije širenje mržnje, to je valjda poziv na ljubav - rekao je Vučić.

Pokrenuli su, podsetio je, i krivično pravni postupak za verbalni delikt protiv jednog od kandidata Srpske liste Ivana Todosijevića, koji im je kriv samo što je rekao da je bio insceniran masakr u Račku, i da je to bio povod za NATO agresiju na SRJ.

- Ajde, uhapsite celu Srbiju zbog toga, jer ja to i danas kažem i mislim. Pobijte nas i pohapsite sve, zabranite drugačije mišljenje i vi stranci i vi Albanci. Mora da postoje samo junaci Tači i Haradinaj, a oni koji kažu da oni to nisu - odmah u zatvor da idu - kazao je on.

Vučić je ukazao da su doneli još jednu odluku da bi smanjili glasove Srpskoj listi, a to je da ne može da se glasa sa srpskim dokumentima što je ranije bilo moguće.

Dodao je i da su rekli da OEBS neće moći da kontroliše glasove putem pošte koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu, a pokušaće, kako smatra, da na biračkim mestima manipulišu proglašavanjem nevažećim listiće za Srpsku listu u korist svojih Srba.

- Narode srpski na KiM sve ovo više je nego dovoljan razlog da razumete koliko je veliki interes da izađete na izbore, da podržite Srpsku listu, jer je to pitanje ostanka na KiM. Ti neki drugi za koje pozivaju kažu da žive u najnovijoj državi Kosovo. Mi nemamo ni noviju, ni stariju otadžbinu, a to je Srbija - istakao je Vučić.

Rekao je da bi oni da izbrišu srpsko ime na KiM.

On je zahvalio svima koji su, kaže, izdržali kampanju brutalnog uterivanja straha u kosti svima koji rade u interesu Srbije, svima koji su štitili Srbiju i poželeo im sreću i uspeh u nedelju.

Srbi, prema njegovim rečima, moraju da razumeju u kakvoj smo teškoj situaciji danas, i da hoćemo da predupredimo šta se zbivalo u RS, pa i u Republici srpskoj Krajini, gde su prvo unosili razdor među Srbima, pa onda svađali Beograd sa Banjalukom, a isto pokušavaju i danas.

- Ovo je pitanje jedinstva, opstanka i naše budućnosti na KiM. Cilj svih, mnogih iz Kvinte, svih albanskih političkih struktura i onih srpskih koji služe srpskim neinteresima je da oslabe Srbju na KiM i u celini, da oslave poziciju Srbije u razgovorima sa Albancima o budućnosti KIM - ocenio je on.

Predstavio je Vinku Marinović iz Kline, u kojoj ima svega četiri srpske kuće, koja je kandidat Srpske liste.

- To je ''žena monstrum'', jer srpsko ime i prezime čuva u Metohiji - kazao je on.

On je rekao i da Rada Trajković nije ispričala srpskim državnim organima ništa o navodnim snimcima, jer, kaže, više veruje Prištini, te da se sve to koristilo za izbore da bi se unelo još više pometnje i govorilo da su Srbi zli, zločinci i ubice.

Kaže da već sedam godina sluša kako je izdajnik i da je doveden na vlast u Srbiji kako bi prodao Kosovo, dok se zapravo bori za narod na KiM, a da dve godine sluša i kako je upleten u ubistvo Olivera Ivanovića.

- To se ne radi zato što mrze mene i moju decu već Srbiju, hoće Srbiji da okače jaram oko vrata - rekao je Vučić.

On je dodao i da nikada ne govori o tome na koji način je pomagao Oliveru Ivanoviću, za razliku od onih koji su, dok je Ivanović bio živ, govorili da je lopov i da je počinio zločin nad Albancima, a sada se trude da ispadnu njegovi zaštitnici.

Vučić je potom na konferenciji pozvao Srbina sa KiM, Ivana Todosijevića, navodeći da je protiv njega pokrenut postupak zato što je rekao da je masakr u Račku, koji je bio povod za bombardovanje 1999, bio isceniran.

- Ja kažem to isto i neću to da povučem. Gonite Srbe i Srbe sa Srpske liste jer misle drugačije od vas - rekao je Vučić i dodao da se hapse pošteni ljudi i domaćini jer misle drugačije.

Vučić je zakljčio da se na KiM vodila najodvratnija i najbrutalnija kampanja i zato pozvao Srbe da izađu na izbore u najvećem broju.

"JASNO JE ŠTO ME POMINJU, ŠTO NISU POMINJALI TADIĆA?"

Predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je činjenicu da su ga svi politički lideri Albanaca pominjali tokom izborne kampanje i istakao da su to činili zato što je Srbija uspela mnogo toga da promeni poslednjih godina, što je postala važna i što oni znaju da je postala važna.

Odgovarajući na konstataciju novinara da je njegovo ime najčešće pominjano u izbornoj kampanji, Vučić je rekao:

- Nisu oni mene pominali samo da bi pominjali, već zato što je Srbija važna. Oni znaju i zašto je Srbija važna - rekao je predsednik i zapitao zašto nije bila važna pre 10 godina, kao što to rade danas, s većom brigom i poštovanjem nego što su to činili pre sticanja tzv. formalne nezavisnosti.

- Zašto ranije nisu pominjali Tadića, kao što danas pominju mene? - rekao je Vučić.

Primetio je da su ga pominjali svi kandidati za kosovskog premijera - Vjosa Osmani, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, Aljbin Kurti... i ironično rekao:

- Ja se plašim svih njih, oni su velikani regionalne politike - rekao je, ali i istakao da Srbija danas nije mala i nije slaba.

Aleksandar Vucic, Srpska lista Predstavnici Srpske liste, Marko Đurić i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

RAZGOVARAĆU DANAS S GRENELOM TELEFONOM

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće danas telefonom sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Vučić je to preneo novinarima na pres konferenciji nakon sastanka sa kandidatima Srpske liste za izbore na Kosovu, precizirajući da će sa Grenelom razgovarati oko 14.30.

Dodao je da je Grenelovo imenovanje za Beograd bila iznenađujuća vest, podsetivši da se razgovori vode pod okriljem EU, a i da je SAD već imenovala izaslanika za Zapadni Balkan, Metjua Palmera.

Ukazao je istovremeno da je Grenel "ozbiljan i odgovoran, čovek od poverenja Trampa":

- Videćemo u kom smeru će to da ide - rekao je Vučić.

- Oni poštene ljude i domaćine hapse, protiv takvih ljudi vode hajku, kakve veze ima Rada Trajković kada je u pitanju KiM, najodvratnija i najbrutalnija kampanja je bila i zato pozivam ljude da glasaju za Srpsku listu - rekao je Vučić.

O SASTANKU RADOIČIĆA I RAKIĆA SA PACOLIJEM

Ni Radoičić, ni Rakić, niti bilo ko iz Srpske liste nikada nije rekao da treba priznati državu Kosovo i pobediti "monstrum" Srbe, kako kandidate Srpske liste nazivaju njihovi protivnici, rekao je predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje kako vidi to što je portal KRIK, na kojoj se vide Goran Rakić, Milan Radoičić i Bedžet Pacoli.

Vučić je novinarima, posle sastanka sa predstavnicima Srpske liste, pokazao zbirnu listu kandidata za izbore na albanskom, na kojoj se nalazi Rada Trajković, kako kaže, ikona srpskih nezavisnih medija i protestnih okupljanja, koja je, kaže, direktno priznala državu Kosovo.

- Niko od ovih ljudi to nije nikada učinio, niti će raditi bilo šta bez države Srbije - rekao je Vučić i dodao da Srbi na KiM to znaju.

Kaže da je, inače, normalno da predstavnici Srba razgovaraju sa ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem i da je važno da pri tome ostanu čvrsto i tvrdo pri srpskim stavovima.

A povodom činjenice da je fotografija nastala još pre dve godine, a da je objavljena danas, uoči izbora na KiM, u nedelju, kaže:

- Je li to Kolumbo otkrio Ameriku da neko razgovara sa Pacolijem, Tačijem, Haradinajem, razgovarali su sto puta. Mene nešto drugo muči na fotografiji, o tome sam razgovarao sa našim predstavnicima. A to kako ko muti s kim pokazuje i to što je Radoičić na poternici za stvar koju nije učinio, toliko im je drag... koliko Rakić ima tužbi i krivičnih prijava... - rekao je Vučić.

Dodao je i da mu "smeta" jahta, a da ga "baš briga što su se sastali s njim, jer su se sastajali 500 puta".

Međutim, kako kaže, čija god da je jahta, vredi deset hiljada puta manje od onoga što je jedan gradonačelnik "uzeo para u privatne džepove".

Kaže i da ne razume kritike Saveza za Srbiju povodom te fotografije, budući da je, kako je dodao, njihova politika pomirenje i želja za razgovore.

Vučić je rekao da su do sada i on i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i premijerka Ana Branabić razgovarali sa predstavnicima Prištine i istakao da je razgovor potreban.

Aleksandar Vucic, Srpska lista Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O ŽALBI BIRNA ZA SPOT SRPSKE LISTE

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas da je spot Srpske liste zabranjen na osnovu žalbe BIRN-a, ali da on nijednu ružnu reč nije rekao ni o kome, iako njega politički protivnici nazivaju izdajnikom ili veleizdajnikom.

- Nisam razumeo o čemu se radi. BIRN je podneo žalbu, imam dokaz - rekao je Vučić upitan da prokomentariše to što se "BIRN žalio na njegovu izjavu da su oni podneli žalbu povodom izbornog spota Srpske liste".

Vučić je istakao da on nijednu ružnu reč nije rekao, za razliku od njegovih političkih protivnika, koji njega samog, kaže, svakog dana nazivaju izdajnikom i veleizdajnikom.

- Obradović, Jeremić i Ðilas svaki dan to izgovaraju. Ja nikad to za njih nisam rekao. Još danas lažu kako ja njih nazivam izdajnicima, a nikad ih nisam nazvao izdajnicima, bar ne u poslednjih šest-sedam godina, otkad sam na vlasti - rekao je Vučić.

On je naveo da, kada neko nema argumente, mora da se služi neistinom.

- Ja samo pitam - je li ovo BIRN podneo ili nije? Je li to istina ili nije? I dalje ni reč ne kažem. Na osnovu žalbe BIRN, Srpskoj listi uzeto je 30.000 evra i zabranjen spot u kojem se kaže "Srbija zove" - ponovio je Vučić.

- "Srbija zove" je inkriminisana sintagma zbog koje je spot morao da bude zabranjen, jer je to poziv na mržnju. Kad Srbija zove, to je poziv na mržnju po BIRNU. Ništa više nisam rekao - naveo je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KOSOVAR

    4. oktobar 2019 | 18:19

    JESU LI OVO SVI KOMENTARI SRBA KOJI SU NAPUSTILI KOSOVO. EEE, KOJA PDRŠKA.

  • Ana Marija

    4. oktobar 2019 | 17:52

    Srbija je uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

  • Miki

    4. oktobar 2019 | 14:13

    Jacina srpskog naroda je u njihovom jedinstvu, Srpska lista do pobede.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA