Brisel na potezu posle imenovanja Grenela: Kako će EU reagovati na Trampovu odluku u vezi Kosova

Petrič je kazao da je nedavno boravio u SAD, gde je razgovarao i na temu Kosova, ali da se tada još nije naziralo imenovanje specijalnog izaslanika za pregovore

  • 1

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp imenovao ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenel za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine EU mora da reaguje, jer rešavanje kosovskog pitanja mora biti u skladu sa osnovama Unije, ocenjuje bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič u izjavi za Tanjug ocenjuje da Tramp očigledno želi da iskoristi "međuperiod" koji je nastao do izbora nove Evropske komisije i da postane ativan.

- Da Tramp želi da bude aktivan oko ovog pitanja pokazalo se posebno kada je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju uputio pismo, te i kroz imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan - dodaje on.

Petrič je kazao da je nedavno boravio u SAD, gde je razgovarao i na temu Kosova, ali da se tada još nije naziralo imenovanje specijalnog izaslanika za pregovore.

Nekadasnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petric Petrič - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ukazao je da će u nedelju na Kosovu biti održani izbori, da se očekuju, zatim, izbori u Srbiji, i da ne zna koliko je moguće do tada uraditi po pitanju rešenja kosovskog problema.

- Izaslanik je nova ideja SAD i Brisel mora brzo razmisliti kako će na to reagovati. Moj stav je uvek bio da EU mora predvoditi proces potrage za rešenjem, jer želimo nastaviti proširenje Unije na Zabadni Balkan, a to je moguće samo ako rešenje kosovskog problema bude u skladu sa osnovama Unije - poručio je on.

Prema Petriču, rešenje koje ne bi bilo u saglasnosti sa EU samo bi išlo na ruku onih članica Unije koje se protive širenju i to bi bio pogrešan put.

Kaže da je imenovanje specijalnog izaslanika SAD i to za "mirovne pregovore" novi interesantan razvoj i da ostaje da se vidi šta će biti dalje.

Upitan da li bi to moglo značiti pokušaj rešavanja kosovskog problema kroz mirovnu konferenciju, Petrič je rekao da je dijalog Beograda i Prištine neka vrsta konferencije koja traje dugo vremena i da je on zastupao ideju da je bilo potrebe da se, nakon svih dosadašnjih razgovora, organizuje neka vrsta međunarodne konferencije, koja bi morala biti pod vođstvom Evropske unije.

U svakom slučaju ističe da bi u rešavanju kosovskog problema bilo važno da EU i SAD sarađuju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alex roth

    4. oktobar 2019 | 19:20

    prosle su te godine (20) od prvih bombi i raketa koje su bacane na srpski narod da bi se "urazumio" i podlegao kolonijanizilaranju nastupajucih globalizatora i protivni ka nacionalnih drzava iskonskog trajanja.posmatrajuci nastavljene verbalne udare na srpsku populaciju i bezobzirno otcepljivanje teritorija srpske nacije ne moze se isbeci saznanje bolne istine da ti agresori,svi zajedno,nastoje da totalno obezvrede sve sto je srpsko,sve sto njima pripada ili je pripadalo jos iz daleke proslosti koja je stalno bila trn u oku verskim i politickim agresorima.turska invazija na balkan sati ranjem sve sto je bilo srpsko,verski i politicki , drzavni versko politicki sistem koji nije odgovarao katolicko-islamsko kapitalistickom sistemu koji demokratski vladao u srpskoj drzavi morao je biti unisten.ratovi I i II sv. titova diktatura pa urazumljivani rat zap.alijanse,sve je realna potvrda vecnog odnosa prema srpskoj populaciji. najjednostavnije pracenje proslog istoriskog razvitka,verski,politicki i vojni bi vam potvrdili ovaj osvrt u istinu koja je stvorena protivu srba nekada najbrojnijeg sloven skog hriscanskog naroda balkana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA