Šta Tramp poručuje imenovanjem Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine?

Grenel je "izaslanik za mirovne pregovore" a mirovni pregovori podrazumevaju dva subjekta

  • 5
Ričard Grenel Richard Grenell Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Bela kuća želi direktno da utiče da se nastavi politika da o Kosovu treba razgovarati, da se uvažava srpska pozicija, a želja je da se proces ubrza i što pre bude uknjižen poen, ocenio je danas bivši srpski diplomata Zoran Milivojević.

On je u izjavi za TV Pink rekao da predsednik SAD Donald Tramp pokazuje da želi direktno da učestvuje u rešavanju problema preko svog, kako je rekao, "portparola" Grenela.

- Najosetljivije za nas je to što se na ovaj način proces ubrzava, predsednički izbori u SAD su za godinu dana, a želja je da se priča ovde završi što pre i da bude uknjižen poen - ocenio je Milivojević.

On smatra da će američka strana prevashodno delovati preko Grenela u pregovorima Beograda i Prištine i da će biti "arbitar kada je reč o stavu Amerike u budućim pregovorima".

Izaslanik za Zapadni Balkan, visoki zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer, dobio je šefa jer Grenel govori u ime Trampa o ovom pitanju, rekao je Milivojević i dodao da je sve je ovo proizvod pisma Trampa iz decembra prošle godine Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju. Prema njegovim rečima, Grenel je "izaslanik za mirovne pregovore" a mirovni pregovori podrazumevaju dva subjekta.

Zoran Milivojevic Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Milivojević je dodao da SAD ostaju pri stavu da na kraju treba da bude nekog priznanja Kosova, a "kakvog, to je drugo pitanje".

- Stvari su došle u poziciju da se o Kosovu ponovo razgovara, ne može se rešiti bez Srbije, i ne može se rešiti bez Saveta bezbednosti, a tamo je platforma da je Kosovo protektorat UN, pa treba očekivati i rusko učešće - zaključio je Milivojević.

(Telegraf.rs/ TV Pink)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    5. oktobar 2019 | 10:34

    Увести Русе и Кинезе у преговоре. Прави патриота би то урадио....

  • Milorad Vujicic

    5. oktobar 2019 | 13:11

    Kosovski albanci mogu imati neki status autonomije ali ne vise na severu,samo jednom delu kosova i metohije.Priznati su u Srbiji ,a kroz Srbiju i u svetu.Nista vise od toga.

  • Gagi

    5. oktobar 2019 | 17:05

    Tek kad se uključe rusi i kinezi onda može i zvanično amerika, do tada je sve direktno pomaganje albancima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA