• 6

Trljao bih ruke ako bismo postigli kompromis: Vučić odgovorio na provokacije hrvatskih medija

Mi ćemo da razgovaramo i pregovaramo, nemamo problem sa tim, želimo da postignemo dogovor u budućnosti - rekao je Vučić

  • 6

Hrvatski mediji s pažnjom su izveštavali o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, a Jutarnji list je konstatovao da je počelo burno i da predsednik Aleksandar Vučić sada "trlja ruke", jer je Srpska lista, koju naziva "Vučićevim Srbima", "počistila" konkurenciju. Reagujući na te navode, predsednik Srbije je, tokom obraćanja posle sastanka sa Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da bi to radio samo ukoliko bi bilo postignuto kompromisno rešenje sa Albancima, koje je, naglašava, još uvek daleko.

Naime, u analizi Vlade Vurušića se navodi da se u srpskim provladinim medijima, kako kaže, vodila "žestoka i uvredljiva" kampanja protiv njih i da je zahvaljujući tome Srpska lista osvojila 10 poslaničkih mesta, kao i da će stoga imati uticaj na izbor nove kosovske vlade. U prilog tome Vurušić citira izjavu direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Ðurića, koji je rekao da će "Priština morati da pokuca na vrata Srpske liste ako želi legitimne institucije".

Prema autoru, zanimljjivo će biti da se vidi za čiju stranu će se opredeliti u Beogradu, koji, kako tvrdi, "srpske poslanike drži na daljinskom upravljaču".

- Oni su do sada uvek bili na usluzi Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, pa je za verovati da neće menjati stranu - navodi se u analizi.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Berlin

Foto: Printskrin/RTK

Ali, stoji u analizi, to ionako zavisi u prvom redu od stranih ambasadora i, naravno, kako se tvrdi, kalkulacijama Aleksandra Vučića, "koji u ovoj situaciji trlja ruke i možda bi čak mogao biti najvažniji pobednik kosovskih izbora", dok Isa Mustafa drži konce političkih igra na Kosovu u svojim rukama.

Međunarodna zajednica sada, prema Vušuriću, iščekuje da nova vlada, koja god to bila, nastavi pregovore sa Srbijom.

Briselu se, kaže, žuri, a Amerikanci su, nakon nekoliko godina zatišja, odlučili da pojačaju svoju aktivnost na Kosovu, pa su uoči jučeašnjih izbora imenovali novog specijalnog predstavnika Ričarda Grenela, Trampovog čoveka od poverenja koji s Balkanom nema puno veze.

Autor Grenela vidi kao kontraverznog američkog ambasadora u Nemačkoj koji je nekim svojim postupcima i izjavama dobro narušio američko-nemačke odnose.

- Iako s Balkanom Grenel nema puno veze, njegova prednost je, kažu, što kod Trampa može ući bez kucanja, a to je važnije nego njegova kompetencija za probleme koji su mu dati u ruke - piše Jutarnji.

Isa Mustafa

Printskrin: Youtube/Bota Sot

Inače, u tekstu naslovljenom kao "velika analiza izbora na Kosovu, list piše da je "radikal proglasio pobedu, ali da sve konce u rukama drži čovek koji je jedan od retkih na Kosovu koji nema mrlje - Isa Mustafa".

Predsednik Srbije rekao je da bi rado "trljao rike ako bi bio postignut sporazum sa Albancima", ali da je to teško.

- Ja ruke obično držim ruke ovako (spojeni prsti dve ruke), retko ste me videli da trljam ruke - rekao je Vučić kroz osmeh, odgovarajući na pitanje tokom konferencije za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Naveo je da su Srbi dobili potreban legitimitet za pregovarački proces i da se sada čeka formiranje vlade u Prištini sa predstavnicima koje su izabrali Albanci.

VUCIC KOSOVO POSETA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi ćemo da razgovaramo i pregovaramo, nemamo problem sa tim, želimo da postignemo dogovor u budućnosti - rekao je Vučić.

On je naveo da je siguran da to neće biti lako, ali da će sa svojim timom da čini sve što može da dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je dodao i da ne poznaje nikoga ko je predstavnicima zapada koji su donosili odluke i o priznanju nezavisnosti Kosova, izgovarao rečenice koje je on izgovarao.

Dodao je da to može da potvrdi prevodilac, koja je bila na razgovorima i sa predstavnicima prethodnih vlasti.

- Nikad im niko stvari nije govorio onako kako sam im ja saopštavao, ali to ne znači da ćemo da promenimo američku ili tursku odluku. Nisu oni mala deca, oni odluke donose u skladu sa svojim interesima - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mikan

    Namesti naocare 😎

  • Dusanka

    Mnogo prica i nema mnogo istine.

  • Bole

    Rezolucija 1244 je potpisana obostrano. Kad se sve ispuni sto je potpisano mogu da pocnu pregovori.Kosovo i Metohija je Srbija.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima