• 8

Milić ocenila: Pred Srbijom je težak posao

- Ovo je bolje shvatio zvanični Beograd nego ostali akteri u Srbiji i na KiM - podseća Milićeva

  • 8

Istovremeno imenovanje Metjua Palmera za izaslanika za Zapadni Balkan i Ričarda Grenela za izaslanika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine ne predstavlja nikakvu zaveru protiv nemačko-srpskih odnosa, ili Kosova, kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije.

To, prema njenim rečima, takođe, ne znači ni unutrašnji nesklad u američkoj administraciji, kako to ružno insinuiraju neki američki komentatori.

Milićeva u autorskom tekstu za "Kurir" kaže da pomenuti američki komentatori imaju svoje interese da onemoguće da i Srbija jača svoje partnertsvo sa SAD.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, kako dodaje, ubeđena je da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i stvaranje uslova za snažniju trgovinsku razmenu u regionu ključni u ostvarivanju održivog mira.

- Ovo je bolje shvatio zvanični Beograd nego ostali akteri u Srbiji i na KiM. Predsednik Vučić je pre dve godine u Sarajevu izneo plan o regionalnoj ekonomskoj zoni, vodeći se idejom da lideri regiona zajednički preuzmu odgovornost za budućnost naroda koje predstavljaju - podseća Milićeva.

Dodaje da je značajno i to što se Grenelova poseta Srbiji odigrala istovremeno sa trilateralnim sastankom premijera Severne Makedionije Zorana Zajeva, Albanije Edija Rame i državnog rukovodstva Srbije.

- Pred Srbijom je težak posao da pokuša da njeni legitimni interesi - zasnovani na okolnostima da skoro polovina zemalja članica UN, pet članica EU, četiri članice NATO nisu priznale Kosovo, da Priština nije ispunila odredbe Briselskog sporazuma, da nije posvećena kažnjavanju počinilaca ratnih zločina nad Srbima i drugima, ali i to koliko se Srbija promenila nabolje od devedesetih - ne padne u procep unutrašnjih stranačkih borbi u SAD ili budu otežani lobističkim aktivnostima koje namerno otežavaju jačanje srpsko-američkih osnova - zaključuje Jelena Milić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Ivan

    Svaki pritisak SADa i EU na srbiju je kontra produktivan ili je upravo njihova zelja da nasi odnosi sa Kinom i Rusijom budu jos čvršći i jači. Predsednik srbije (ma ko bio) po ustavu nema prava da se odriče dela teritorije. U slučaju i da dodje do "kompromisnog" rešenja to rešenje mora na referendum a to je rulet za prdsednika i vladajuce stranke ...

  • nikolas

    PITACE SE I KINA,RUSIJA,INDIJA I OSTALI NE POROBLJENI SVET -6 MILIJARDI LJUDI NA PLANETI ZEMLJI!!!

  • Jovan

    Sve u svemu kako prevesti Srbe žedne preko vode.Ubediti ih da je zatiranje progon u bosni ,hrvatskoj i kosovu za njihovo dobro i da treba da budu srećni zbog toga

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima