≫ 

"On je imao hrabrosti da piše iz drugačijeg ugla": Dačić čestitao Handkeu dobijanje Nobelove nagrade

- Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan - naveo je Dačić

  • 8
Ivica Dačić i Peter Handke Foto: Tanjug/Tanja Valič, AP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, istakavši da je on imao "hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji" i da se odupre prebacivanju krvice samo na jedan, srpski narod.

- Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod. Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji - naveo je Dačić.

Kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, on je podsetio da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil, "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim Š jedinicama.

- Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage da dodele Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, za smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu - istakao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    13. oktobar 2019 | 15:18

    Bravo ministre Dačicu za čestitku koju ste uputili Hanbkeu. Stao je na stranu pravde kada je Srbima bilo teško krajem 20 veka. I sada nastoji da govori istinu zašto nas i dalje napadaju . Zašto se neke snage ne pobuniše tako glasno protivu Tudjmana,Izetbegovica,Haradinaja...

  • Рс

    13. oktobar 2019 | 13:42

    У региону чим неко стане уз Србију што је реткост они га прогласе непријатељем

  • Milorad Vujicic

    13. oktobar 2019 | 13:33

    Hendke je samo jedan koji nepriznaje lazi i podmetanja u svrhu politickih i ratnohuskaskih ambicija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA