• 17

Šta je cilj EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine? Ovo je odgovor iz Brisela

Kocijančić je odgovorila na pitanje da li je EU "promenila svoj stav" povodom ishoda dijaloga Beograda i Pištine

  • 17

Cilj Evropske unije je da u dijalogu Beograda i Prištine dođe do rešavanja "svih pitanja" i to "jednom i zauvek", a na zemljama članicama Unije je da se bave statusom Kosova, kaže portparolka EU Maja Kocijančić.

- Pitanje statusa Kosova je pitanje za zemlje članice - kaže Kocijančić za Tanjug, na pitanje da li je EU "promenila svoj stav" povodom ishoda dijaloga Beograda i Pištine odnosno da li će od Srbije zahtevati priznanje nezavisnosti Kosova, kako se to u poslednje vreme sugeriše u diplomatskim krugovima.

Kocijančić ukazuje da dijalog pod pokroviteljstvom EU za cilj ima pravnoobavezujuci i održiv sporazum.

- Taj sporazum bi jednom zauvek trebalo da reši sva pitanja izmedu Srbije i Kosova, da bude u skladu sa međunarodnim pravom i EU kriterijumima i da ga podrže zemlje članice EU i region - naglašava Kocijančić.

Maja Kocijančić

Maja Kocijančić - Printksin: Tanjug

Napominjući da je pitanje statusa Kosova "pitanje za zemlje članice", Kocijančić ukazuje da je EU upravo na bazi tog principa razvila svoj dosadašnji odnos i sa Srbijom i sa Kosovom.

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han kaže da je sa EU strane jasno da će se novi šef diplomatije Unije Žozep Borel odmah po stupanju na dužnost primarno baviti dijalogom Beograda i Prištine.

Johanes Han

Johanes Han - Foto: EC - Audiovisual Service/Lukasz Kobus

Han ocenjuje da za EU "treba postoji samo jedan uslov" kada je u pitanju finalni sporazum Beograda i Prištine.

- Jedini uslov EU, ali medunarodne zajednice, bi trebalo da se odnosi na to da postignuti bilateralni sporazum ne bude na štetu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta celog regiona - zaključio je Han.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Neko

    A zasto Srbija mora u EU . Nista bolje se tamo ne zivi .samo pojedinci imaju korist a ostala sirotinja ce biti jos veca nego sto je sada . Da dodju fabrike i da im srbi i bosanci budu jeftina radna snaga kao sto je i sad u EU

  • ANTE BAN

    Kosovo jeste Srbija, a Rusija je najveća sila na svetu. Izvinjavam se zbog mojih predhodnih komentara... Sory

  • ANTE BAN

    Cilj EU jasan je od prvog dana, i tu nikakvih odstupanja nije bilo, niti će biti! Srbija mora priznati državu Kosovo bez ikakvih uvjeta! Što političari Srbije ranije to shvate i objasne biračima, to bolje za Srbiju! EU je još od početka Briselskog dijaloga jasno isticala da još jedan "slučaj Kipar" neće dozvoliti! Svaki slobodnomisleći i prosječno inteligentni SRbin ovo je morao shvatiti! U potivnome; nema približavanja Evropi, ni ulaska u EU!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima