• 29

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog spomen ploče komandantu bivše JNA

Spomen-ploča general-majoru Mladenu Bratiću otkrivena je danas u Novom Sadu

  • 29

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu ambasadi Srbije u Zagrebu, zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, komandantu bivše JNA u, kako navode, napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Hrvatska je u noti osudila taj čin i izrazila očekivanje od Srbije i njenih institucija da, kako kažu, "odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina", čime se, smatraju, "dodatno vređaju žrtve agresije na Hrvatsku".

- Srbija je ponovno pozvana da se usmeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga veka - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog resora.

Navodi se da je notom Ministarstvo ponovo ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su "u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusedske odnose".

U okviru obeležavanja praznika Prve brigade Kopnene vojske u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu, danas je otkrivena spomen-ploča general-majoru Mladenu Bratiću koji je, kako je navedeno, poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991.godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Cika Velja

    Treba pitati zrtve agresije da li su uvredjeni???

  • VuleVuk

    Hrvati samo hoće da, po ko zna koji put, provuku svoje tvrdnje da je Srbija započela ratove i da je izvršila agresiju. (A ne treba porediti našeg junaka sa ustaškim zločincima.)

  • Dexter

    Podigniti spomenik Arkanu za zasluge na Luscu kod Vukovara Da njega nije bilo nebi mnogi Srbi ziveli Visina 45 metara Da vidimo sta ce onada reci Oni slave Tudjmana kao sveca A taj izvrsio genocid nad Srbima

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima