• 20

Šta Beograd očekuje od nove prištinske vlade? Đurić o odnosu dve strane i nastavku dijaloga

Moramo se pouzdati sami u sebe, ojačati ekonomski i na svaki drugi način - kazao je Marko Ðurić u intervjuu za portal Kosovo Onlajn

  • 20

Albanske stranke takmiče se u tome ko će imati lošiji odnos prema Srbima i Srbiji tako da ne treba očekivati neke promene ni od buduće prištinske vlade, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

- Moramo se pouzdati sami u sebe, ojačati ekonomski i na svaki drugi način - kazao je Ðurić u intervjuu za portal KosovoOnlajn i poručio da će srpske institucije na Kosovu i Metohiji biti sve jače i u materijalnom i finansijskom smislu, zato što je i Srbija finansijski jača.

On istakao da ne očekuje promenu stavova Prištine prema Beogradu i srpskoj zajednici nakon formiranja buduće vlade i dodaje da su se albanske stranke takmičile u tome ko će da ima tvrđi stav prema budućim odnosima s Beogradom.

- Mi u tom smislu možemo da se pouzdamo pre svega sami u sebe i gledamo kako da osnažimo srpski narod. Razlika je u tome što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata, a da je zauzela samo jedan mandat manje, to bi bilo iskorišćeno od strane albanskih stranaka za diskvalifikovanje legitimnih predstavnika Srba iz politickog života. Oni bi to iskoristili da ih zamene ljudima koje bi oni odabarali da predstavljaju Srbe, i zastupaju ne interese srpskog naroda, koji je okrenut prirodno Srbiji, već interese Prištine i albanskog stanovništva, iako bi formalno zauzimali pozicije rezervisane za Srbe - rekao je Ðurić.

SRBIJA KIM KANCELARIJA

Albanske stranke takmiče se u tome ko će imati lošiji odnos prema Srbima i Srbiji tako da ne treba očekivati neke promene ni od buduće prištinske vlade, kaže Marko Ðurić-Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Pokazali smo da poštujemo izbor i volju albanskog naroda, ali nismo videli poštovanje prema odluci i volji srpskog naroda da stanu iza Srpske liste i ostane u organskoj - institucionalnoj vezi, s državom Srbijom - dodao je Ðurić.

On je naveo da "Srbi na KiM nisu raja, nego svoji na svome" i očekuju da budu tretirani kao ravnopravni građani i da im niko ne nameće izabrane predstavnike, već da sami odlučuju o njima i da zajedno sa ostalima definišu prioritete politike.

- Ako neko misli da ih u formiranju prioriteta politike buduće pokrajinske vlade skrajne ili ignoriše, ne može da računa na podršku izabranih srpskih predstavnika i nihovo učešće u eventualnoj koaliciji - kazao je Ðurić.

Napominje da će, s druge strane, Srbi na KIM uzeti sve što im po pokrajinskim zakonima pripada i da oni nemaju nameru da to prepuste nekom drugom. On je poručio Srbima na KiM da mogu da računaju na to da će Srbija u narednom periodu nastaviti da podržava i finansira srpske institucije.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

Marko Đurić tvrdi da "Srbi na KiM nisu raja, nego svoji na svome" i očekuju da budu tretirani kao ravnopravni građani i da im niko ne nameće izabrane predstavnike-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Ulagati u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, u ekonomski razvoj, poljoprivredu i privredu, na način koji će značiti otvaranje novih radnih mesta. Zahvaljujuci vladi koja je izmenila odluku o zabrani zapošljavanja, do kraja ove godine imaćemo nova zapošljavanja i u javnim institucijama, ali cemo još više u toku sledece godine otvarati radna mesta za mlade na KiM, kako u javnom tako i u privatnom sektoru - poručio je Ðurć.

On je najavio i ozbiljnija ulaganja u poljoprivredu, u privatni sektor, nekoliko fabrika za preradu poljoprivrednih proizvoida, a u toku je razrada projekta izgradnje fabrike baterija u okviru Trepče.

- Kada bih pokušao da pobrojim sve projekte koji se realizuju u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade za podršku Srbima sigurno da u tome ne bih uspeo. Često od silne visoke politike ne uspemo da kažemo da smo solidarnošću građana Srbije, sredstvima vlade, uspeli da u prethodnih nekoliko meseci uselimo na desetine novih stambenih objekata, a u prethodne četiri godine 1.680 kuća i stanova. Podelili smo i pakete građevinske pomoći. Samo na podrucju Gnjilana, u enklavama Šilovo i drugima, imali smo 103 paketa građevinske pomoći, u Kosovskoj Kamenici 201 paket - rekao je Ðurić.

On je istakao da je najvažnije da se ljudima obezbedi materijalna osnova za opstanak na KIM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Gaga

    Ne možemo se oslanjati na ono što se neće desiti ukoliko izaberu Kurtija za predsednika vlade na prostoru KiM-a.

  • Jelka

    Sto bi se reklo, daj Bože da se Srbi slože! A Srbija ne odustaje od svojih korena i svog naroda!

  • Maja

    Srbija ce se uvek boriti za svoj narod na KIM.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima