• 7

Gana potvrdila da više ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova: Oglasio se zvaničnik ove države

Vlada Gane je odlučila da više neće priznavati Kosovo kao nezavisnu državu - rekao je amenik ministra spoljnih poslova Gane Čarls Oviredu

  • 7

Zamenik ministra spoljnih poslova Gane Čarls Oviredu je potvrdio da njegova zemlja više ne priznaje Kosovo.

- Vlada Gane je odlučila da više neće priznavati Kosovo kao nezavisnu državu - rekao je Oviredu i dodao da je Srbija o tome obaveštena zvaničnim pismom.

On je rekao da je odluka o priznavanju Kosova 2012. godine "sigurno doneta u želji za mirom i harmonijom". Danas, pak, ta odluka se smatra "preuranjenom" i kršenjem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Prema toj rezoluciji, Kosovo se nalazi pod međunarodnim protektoratom i smatra se delom Savezne Republike Jugoslavije, čiji je Srbija pravni naslednik.

Zvanična nota kojom Gana povlači priznanje tzv. Kosova

Zvanična nota Republike Gane kojom se potvrđuje povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova-Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Kosovo su nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine priznale SAD i većina članica EU, ali ne i Rusija i Kina koje vrata UN drže zatvorenim za Prištinu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je dan ranije da je Gana 16. država koja je povukla priznanja tzv. Kosova i poručio da je zvanična nota stigla za vikend.

To je izazvalo negodovanje kod Albanaca, pa je savetnik v. d. ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, rekao za Telegrafi da je to "kontinuirana i prljava propaganda Ivice Dačića".

Još jedna lažna vest. Svaka članica Ujedinjenih nacija podržava dijalog između Kosova i Srbije. Većina članica UN glasala je 2010. za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je započet dijalog između Kosova i Srbije. To je stalna propaganda i prljava kampanja Ivice Dačića, beskorisno je gubiti vreme s njim. Gana ima ovlašćenog ambasadora i počasnog konzula na Kosovu. Nedavno se ministar Pacoli sastao sa ministrom spoljnih poslova Gane u UN Njujorku - rekao je Ziberaj.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • SrbIN

    Tek ce se povlaciti priznanja tek

  • Deda Gane

    Samo polako, biće još država koje će povući priznanje Kosova. Zato se zapadu žuri. Jedino ne razumem Albance, što duže čekaju sa dijalogom to je gore po njih.

  • Lord

    E, sad mi je lakse...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima