• 9

Podrška iz Mađarske u procesu evrointegracija: "Srbija je spremna da uđe u EU pre 2025. godine"

Prema njegovim rečima, u procesu proširenja Srbija trebalo da bude predvodnik

  • 9

Za EU je ključno pitanje proširenja, jer bez proširenja EU neće biti jaka u budućnosti, a Srbija ispunjava uslove da mnogo pre 2025. godine postane članica, poručio je danas u Budimpešti ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- Verujemo da je Srbija spremna da otvori pregovaračka poglavlja koja nažalost još nisu otvorena. Smatramo, takođe, da je proces pregovora sa Srbijom ekstremno spor - rekao je Sijartno odgovarajući na pitanje Tanjuga šta misli o ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona o razmatranju novih modela funkcionisanja EU - kao i po pitanju politike proširenja.

- Kada pričamo o politici proširenja, smatramo da je to jedna od najvažnijih politika EU - rekao je Sijarto, posle plenarne sednice Zajedničke komisije za saradnju Srbije i Mađarske.

Prema njegovim rečima, u procesu proširenja Srbija trebalo da bude predvodnik.

PITER SIJATRO

Peter Sijarto - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Prilično sam siguran da će izbor mađarskog kandidata za komesara za proširenje definitivno poboljšati tu situaciju. U interesu je Evrope da proširi EU i evropski je interes da završi proces integracija Srbije što je pre moguće. Strogo smo protiv stava Žana Kloda Junkera koji je rekao da neće biti proširenja pre 2025. Mi smo oštro protiv toga jer mislimo da je Srbija spremna da se pridruže mnogo pre toga - poručio je Sijarto.

Kaže da će zato Mađarska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije.

- Kada je reč o poziciji Francuske, znamo da je protiv uvećanja - kazao je on i dodao da je još rano govoriti određenim predlozima Francuske da će ceo proces biti razmotren, pošto se još ne znaju svi elementi tih predloga.

Poručio je da, ipak, Srbija u budućnosti može da računa na podršku Mađarske - da će snažno gurati pitanje proširenja, kao i da može da računa na podršku zemalja Višegradske grupe i zemalja centralne Evrope.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti ubediti Francusku da budu po tom pitanju kao mi, koji smo blizu i susedi zemalja koje treba da se pridruže, da to nije samo mađarski interes, već i interes cele Evrope - da uveća EU sa Srbijom i ostalim zemljama - zaključio je Sijarto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Jednostavno,ako nas hocete pomoci iskreno,ostavite nas na miru za vase dobro i postivajte zakone koje ste sami izglasali i UN.

  • Antun-Tunja

    Ovako su i RH javno "podržavali"a iza leđa povlačili ručnu.Slovenci i Mđaroniuvjek nešto što ima ne pripada tražili i svojatali.Slovenci prevarom pokušal i uz blagoslov Njemačke na Sudu da otmu "Piranski Zaliv".Njemačka je uložila silne pare nekoliko milijardi da ima izlaz na more preko Piranskog Zaliva-propade.Dali je ikad Merkelica ili pred.Njemačke boiravio u RH službeno ka dvije države,osim kad su u pitanju viši ili međunarodni skupovi.Mađarska pokazivala i mlatila neki papir o pravu na koncesiju luke i grada Rijeka od vremena Ausro-Ugarske-propalo.Kad je zadnji puta koji Premijer ili Pred.Mađarske bio u posjeti u RH?Sada isto Mađari to rade Srbiji uz podršku Njemačke, po pitanju Vojvodine.Teško sa Hrvatima,to su osijetili.Moramo se dogovoriti ljudski i iskreno RH i Sbija o problemima koji su zajednički.U pitanju su nestale osobe,Vukovarska Ada i još par sitnica.Budimo ljudi ne budimo sluge Austrije i Njemačke ili ne daj Bože neke tamo Slovenije ili Mađarske..Nismo braća i ne želimo biti al tuđe RH i Srbiji ne treba!Svoje Boga mi Mi Hrvati , NE DAMO, ma tko on bio!

  • Сале

    Тако је,пре 20025 сугурно нећемо,а после......видећемо.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima